joi, 15 iunie 2023

O raită prin Europa

    Până aflăm rezultatele Olimpiei din dubla cu Luceafărul Bălan hai să dăm o raită prin Europa. Să o luăm cronologic. Încă nu știu la ora la care scriu aceste rânduri rezultatul celei de-a doua semifinale a Cupei Națiunilor patronată de UEFA. Câștigătoarea, pe care voi o cunoașteți deja, va disputa finala competiției cu războinica echipă a Croației. După cum deja știți arvații (denumire dată de români vechilor locuitori ai Croației) au trecut miercuri de neerlandezi cu 4-2, după prelungiri, chiar la ei acasă, la Rotterdam. Deci Spania sau Italia? Oricum va fi o finală mediteraneeană.

   Azi (vineri), România întâlnește Kosovo în deplasare în mai nou numitele Calificări (pentru) Europene. De ce oare n-a fost bună denumirea arhicunoscută de preliminariile Campionatului European? Luni, de la aceeași oră, 21,45, naționala condusă de Edi Iordănescu se va deplasa în Elveția pentru cel mai greu meci din acest an. Ce-ați spune să obținem șase puncte în aceste două jocuri? Dacă ar juca suporterii sigur le-am obține. Așa rămânem cu speranțe...

   Nu mai e mult timp și încep întâlnirile preliminare ale cupelor europene. Aici vă devoalez doar datele în care echipa noastră campioană, Farul lui Hagi, va avea (mai bine zis sperăm să aibă) emoții pentru a-și afla rând pe rând adversarele până la grupele Ligii Campionilor: 20 iunie – tragerea la sorți a primului tur de calificare; 21 iunie – tragerea la sorți al celui de-al doilea tur de calificare; 24 iulie - tragerea la sorți a celui de-al treilea tur de calificare; 7 august - tragerea la sorți a ultimului tur de calificare (barajul).

   În ceea ce privește datele de disputare a partidelor, trebuie menționat că sunt patru echipe (nu și noi; încă nu) care luptă pentru un ultim loc pe tabloul primului tur de calificare. Partidele acestora se vor disputa pe 27 iunie (semifinalele) și 30 iunie (finala). Primul tur de calificare se va disputa în 11-12 iulie (prima manșă) și 18-19 iulie (manșa retur). Al doilea tur de calificare se va disputa pe 25-26 iulie (prima manșă) și 1-2 august (manșa retur). Al treilea tur de calificare este programat pentru 8-9 august (turul) și 15 august (returul). Barajul are ca date de disputare 22-23 august (turul) și 29-30 august (returul).

    Miercuri, în România și Georgia, se va da startul Campionatului European pentru tineretul sub 21 de ani. Emil Săndoi, selecționerul echipei României se va baza pe lotul:

    Portari: Ștefan Târnovanu (FCSB), Mihai Popa (FC Voluntari), Andrei Gorcea (Universitatea Cluj).

    Fundaşi: Alexandru Pantea (FCSB), Bogdan Racoviţan (Rakow / Polonia), Mihai Lixandru (FCSB), Vladimir Screciu (Universitatea Craiova), Victor Dican (FC Botoşani), Andrei Borza (Farul), Valentin Ţicu (Petrolul), Andres Dumitrescu (Sepsi);

    Mijlocaşi: Dragoş Albu (U Craiova 1948), Alexi Pitu (Bordeaux / Franţa), Constantin Grameni (Farul), Alexandru Işfan (Universitatea Craiova), Adrian Mazilu (Farul), Valentin Mihăilă (Parma), Octavian Popescu (FCSB), Claudiu Petrila (CFR Cluj), Vlad Pop (U Craiova 1948);

    Atacanţi: Jovan Markovic (Universitatea Craiova), Daniel Bîrligea (CFR Cluj), Louis Munteanu (Farul / Fiorentina).

   După cum vedeți nouă echipe din prima ligă dau jucători pentru naționala tânără. Din păcate doar patru jucători de la echipe din Ardeal. Fiind rapidist nu pot să nu constat că nu este nici un giuleștean în acest lot, dar nu pot nici să dau vina pe Săndoi pentru acest lucru. Chiar dacă Sefer și Pănoiu erau tinerii forțați de Mutu în echipă, trebuie să recunosc că de la un meci la altul aceștia jucau din ce în ce mai prost. Aveam speranțe să ajungă Ignat și cu Stan la aceste europene dar cum genialul Mutu nu i-a lăsat să joace nici măcar la Elite 21, fiind tot timpul rezerve la echipa mare, nu avea cum Emil să-i convoace.

   Meciurile din grupe ale naționalei noastre se vor disputa pe stadionul Steaua (Ghencea) miercuri 21 iunie cu Spania, sâmbătă 24 iunie cu Ucraina și marți 27 iunie cu Croația. Pe stadionul Giulești în aceleași zile, vor avea loc celelalte partide din grupa noastră. Cealaltă grupă ce va disputa jocurile în România (Franța, Italia, Elveția și Norvegia) vor călca iarba de pe Cluj Arena și în Gruia (stadion dr. Constantin Rădulescu).

   Opriți războiul!


Niciun comentariu: