joi, 29 iunie 2023

Nou promovate

    În primul eșalon al fotbalului românesc avem trei noi promovate. Noi dar cu nume vechi. Lumea bună a fotbalului a așteptat cu nerăbdare revenirea lui Dinamo, un brand după care ar fi fost păcat să mai așteptăm încă cel puțin un an. Celelalte două revenite sunt din Moldova, echipe cu nume cu rezonanță în fotbalul românesc: Poli Iași și Oțelul Galați.


   Dinamo București

    Echipa a ajuns cu chiu cu vai în prima ligă. În parte seamănă cu promovarea Rapidului din urmă cu doi ani. Să nu uităm că în sezonul regulat, mai precis în turul campionatului, a reușit mai mult cu noroc să obțină locul șase, ultimul care dădea dreptul de participare în lupta pentru promovare, după un parcurs sinuos, nu foarte încurajator. De fapt și în ultima etapă a turului a făcut egal acasă cu una din echipele deja retrogradate. Noroc că nici contracandidata sa la play off, Unirea Slobozia, nu a reușit să trecă acasă de un Brașov în vervă. Pe vremuri se spunea că Brașovul este a doua echipă a lui Dinamo. Iată că și acum s-a dovedit a fi talismanul lor prin cele trei puncte cedate acasă bucureștenilor și egalurile de la Buzău (irelevant până în final) și Slobozia (decisiv). Să mai spunem că și Chiajna dacă ar fi câștigat în ultima etapă la Baia Mare, o altă retrogradată la acea oră, lucrurile s-ar fi precipitat.

    După acel loc șase din sezonul regulat, prin cele patru victorii din zece meciuri (15 puncte în total), Dinamo nu a reușit decât un loc cinci la finalul play-off-ului și doar interdicția Stelei de a promova le-a facilitat acestora disputarea meciului de baraj. Aici, la baraj, revenită și pe plan administrativ și financiar, Dinamo și-a arătat cu adevărat disponibilitatea pentru un joc la nivelul primei ligi. Din păcate a trebuit să învingă un alt nume de legendă al fotbalului românesc, FC Argeș, pe care a trimis-o la reciclare.

   Se pare că faptul că are interdicție la transferuri nu a împiedicat-o pe Dinamo să-și apropie un posibil talent din Madagascar cu cetățenie franceză. Hakim și mai nu știu cum. Poate mă obligă să-i învâț numele pe parcurs. Vine din liga a doua belgiană și are deja un sfert de secol. Miercuri Dinamo a jucat un meci amical cu Slaven Belupo (locul opt în Croația) pe care a învins-o cu 1-0 prin golul înscris se pare de Ricardo Grigore, jucător legitimat la Petrolul. Naiba mai știe cum le răstălmăcește și Burcă, antrenorul!

    Oțelul Galați

    O altă echipă care a beneficiat de interdicția Stelei de a promova în Superligă. Altfel ar fi fost obligată să dispute meciuri de baraj. Dorinel Munteanu, cel bine înfipt în istoria clubului de la echipa dunăreană, și-a împrospătat lotul cu vreo cinci jucători până acum. Cu excepția unui portar (Păun) venit de la studenții clujeni, restul sunt adunați doar de pe la echipe din Liga a II-a.

   Au avut un parcurs liniar, destul de ridicat, menținându-și în play-off locul trei pentru care a muncit în sezonul regulat. Se spune că Dorinel Munteanu ar fi renunțat la o ofertă venită din Germania pentru a-și duce la capăt proiectul din Galați. Dacă nu-s doar vorbe e de lăudat, dar după cum îl cunosc pe exdinamovist cred că adevărul se ascunde între dorință și orgoliu.

    Au jucat și ei un amical în compania formației austriece Kapfenburg (locul 12 în al doilea eșalon). Meciul s-a terminat la egalitate 1-1, golul gălățenilor fiind înscris de Lopez.

    Poli Iași

    Echipa din Copou este cea mai merituoasă dintre cele trei nou promovate. Cu un parcurs ascendent, având șapte victorii (din totalul de doisprezece) obținute în ultimele zece etape ale sezonului regulat, echipa ieșeană a terminat neînfrântă ultima parte a campionatului obținând cinci victorii și cinci meciuri egale în play-off.

    Leo Grozavu este un antrenor bun pentru prima ligă a fotbalului românesc și cred că va face treabă în continuare la Iași. Deocamdtă nu a făcut transferuri. Se pare că a pus ochii pe un portar cu experiență din campionatul Moldovei, unul care are pe răboj și un meci împotriva Interului în Liga Campionilor. Celeadnic îl cheamă. Tot miercuri au jucat și ei un amical. Au pierdut (0-2) în fața bulgarilor de la Botev Plovdiv. Acesta a fost de fapt al doilea meci din pregătiri, primul fiind săptămâna trecută în fața campionilor, Farul impunându-se doar cu 1-0.

    Salutăm cu această ocazie revenirea în prima ligă a lui Răzvan Tincu, om de bază în echipa ieșeană, chiar căpitanul echipei dacă nu mă înșel. Răzvan este ultimul mohican din generațiile de jucători ai Olimpiei scoase la lumină de făuritorul de talente, regretatul Vasile Borota.

    Olimpia Satu Mare

    Poate ar fi trebuit să spun și câteva cuvinte despre cele cinci promovate în Liga a II-a. Despre ele am mai scris așa că trec direct la promovatele din Liga a III-a. De fapt la una singură dintre ele: Olimpia Satu Mare. Felicit cu acestă ocazie mâna de oameni care au înființat și au susținut acestă echipă, crezând în viitorul ei. Nu numai ei văd în Olimpia pe mai vechea reprezentantă la cel mai înalt nivel al fotbalului sătmărean. Dovadă sunt cei peste trei mii de spectatori prezenți sâmbăta trecută pe stadionul Someșul pentru a saluta performanța protagoniștilor (din teren și din tribună).

    Ar trebui găsită totuși o cale, o negociere, între factorii locali de decizie (Primărie, Consiliul Local) și conducătorii echipei. Orgoliile de-o parte și de alta sunt multiple și greu de îmblânzit. Poate doar alegerile care se apropie pe de o parte și nevoile financiare crescute pe de altă parte să aducă la o masă cele două părți. Să nu se uite că cei peste trei mii de spectatori și alte câteva mii bune de „olimpiști” vor merge cu siguranță la vot, mai ales după șicanele pe care le-au întâmpinat până acum cei de la Olimpia sau chiar și spectatorii în timpul meciului.

    Opriți războiul! 

Niciun comentariu: