vineri, 9 iunie 2023

Vezi cu urechile tale „Visul unei seri de vară”

     După cunoștințele mele cei doi soliști vocali invitați de Filarmonica Dinu Lipatti, soprana Julia Wirth și baritonul Valentin Ruckebier, sunt pentru prima oară la Satu Mare. Ei reprezintă Universitatea Robert Schumann din Düsseldorf, academie de muzică în colaborare cu care emblema culturală a Sătmarului a născocit evenimentul la care ne invită joi, 15 iunie, ora 19, în Piața 25 Octombrie. Colaborarea dintre cele două prestigioase instituții de cultură din Germania și România poartă pecetea unei îndelungi existențe.

   Ultima oară când profesorul Rüdiger Bohn ne-a vizitat municipiul a fost anul trecut, tot în iunie. Cu acel prilej în numărul din 20 iunie, în Gazeta de Nord-Vest am prezentat o scurtă biografie a dirijorului, prilej acum să o revedeți pentru a vă reacomoda cu personajul principal al serii de joi. Profesorul Bohn are o vorbă cu care mai descrețește frunțile studenților săi atunci când aceștia se blochează sau nu se pot ridica la înălțimea pretențiilor sale: „vezi cu urechile tale!”

   Concertul simfonic în aer liber „Visul unei seri de vară”, parodie după comedia shakespeariană „Visul unei nopți de vară” (la fel de bine am putea spune că ne aduce aminte și de piesa lui Tudor Mușatescu „Visul unei nopți de iarnă”) are în program lucrări de Jean Sibelius, Piotr Ilici Ceaikovski, Franz Lehár,  Robert Stolz și Wolfgang Amadeus Mozart

Universitatea Robert Schumann din Düsseldorf

   Robert Schumann Hochschule este o școală de studii muzicale situată în Düsseldorf, Germania. Conservatorul are un corp de aproximativ 850 de studenți care provin din peste 40 de țări. Patruzeci și șapte de profesori cu normă întreagă și cu fracțiune de normă și 200 de profesori asociați oferă instruire individualizată.

     În 1935, trei școli private de muzică au fost fuzionate în „Conservatorul Robert Schumann”, numit după compozitorul Robert Schumann, care a locuit în Düsseldorf câțiva ani. În 1972, statul Renania de Nord-Westfalia a devenit organismul responsabil pentru conservatorul de muzică. În 1987 a devenit conservator independent și a primit numele actual.

    Programele de studii oferite de „Robert Schumann Hochschule” acoperă întreaga gamă de profesii muzicale. Muzica, cel mai mare dintre programele de studiu, se concentrează pe interpretare. Oricine studiază pian sau vioară, chitară sau clarinet, compoziție sau voce în Düsseldorf învață să cânte împreună cu alți muzicieni în orchestre și ansambluri. Acesta este motivul pentru care programele de studii includ multe oportunități de spectacol. Orchestra conservatorului cântă în mod regulat la sala simfonică Tonhalle din Düsseldorf și, în strânsă colaborare cu Deutsche Oper am Rhein (unde ne mândrim că Sătmarul este reprezentat cu cinste de soprana Luiza Fatyol), specialiştii de voce de operă își arată talentul într-o producție anuală de operă.

    Programul de licență Musikvermittlung (promovarea muzicii) include specializări în educație muzicală, dirijat, antrenament pentru urechi și muzică bisericească. Competența socială și pedagogică joacă un rol important în toate disciplinele. De exemplu, un oficiant de muzică bisericească nu trebuie doar să cânte la orgă, ci și să fie capabil să conducă un cor și să facă muzică cu copii și tineri. Lucrul cu laici este de asemenea scopul programului de studii de educație muzicală, în care specializările în educație sunt pregătite pentru o carieră ca profesori în școlile de muzică.

    În ciuda cantității considerabile de muncă asupra performanței, teoria nu este neglijată. „Institutul de muzicologie” desfășoară cercetări în domeniul muzicologiei istorice și sistematice. Acesta organizează simpozioane științifice și publică o serie de lucrări academice.

    Un rol deosebit îl joacă „Institutul de muzică și media”, care se concentrează pe pregătirea practică a studenților pentru cariere în media și industria muzicală. Specializări precum înregistrarea muzicii clasice, compoziția media, informatica muzicală, producția muzicală, media muzicală și audiovizuală, managementul muzicii și media, muzica și textul sau muzica vizuală oferă o pregătire excelentă pentru munca în aceste domenii specializate. Programul de studii „Audio și video”, oferit în cooperare cu Universitatea de științe aplicate din Düsseldorf, combină studiile de inginerie cu pregătirea formală și studiile muzicale. Düsseldorf este singura „s(f)eră” care oferă această specializare în Germania.

    Cooperarea cu Corpul academic de muzică al armatei Germane”, care a început în 1976, este, de asemenea, unică. Fiecare muzician profesionist din forțele armate ale Germaniei are o diplomă de la Robert Schumann Hochschule. Bundeswehr pregătește soldații pentru examenul de admitere și mai târziu angajează muzicieni instruiți.

Julia Wirth
     Născută la Essen în 1998, Julia Wirth s-a dedicat cu mare pasiune muzicii de operă chiar și când era tânără. În timp ce studia administrarea afacerilor la Düsseldorf, a cântat în corul suplimentar al Teatrului Aalto din Essen și în corul suplimentar al Musiktheater im Revier din Gelsenkirchen în producții precum Otello, Aida, Luisa Miller sau Boema.
   După ce și-a terminat diploma de licență în 2019, tânăra soprană a decis să-și continue pasiunea și a început să studieze canto la Universitatea Robert Schumann în iarna anului 2020 la clasa profesorului Konrad Jarnot.
Deja în al doilea semestru a cântat Gretchen din „
Faustszenen” de Goethe. În 2022, a câștigat premiul I pentru Renania de Nord la „Premiul pentru muzică Lions” și a cântat rolul Mimi în producția universitară „La Bohème”. În prezent este în al 4-lea semestru de licență.
 
 Valentin Ruckebier
  Personalitate complexă, Valentin suferă de muzică. De fapt se și declară compozitor și muzician. Student la clasa de compoziție a profesorului Oliver Schneller, oferă prin clipurile sale video, „Petala”, „Lamentarea lui Oberon” sau „Gânduri înainte de a pleca” o nouă dimensiune a interpretării prin producția și designul audiovizual al lui Yannick Benavides. Videoclipul muzical devine o lucrare în sine. O echipă numeroasă de studenți IMM a participat activ la producții.
   Petala” a fost creat între noiembrie 2020 și ianuarie 2021 ca proiect de licență în domeniul „Muzică și media audiovizuală” și supervizat de prof. Enrique Sánchez Lansch.
 
    „Lamentarea lui Oberon”, compoziție pentru bariton și cvartet de coarde, proiectează ciocnirile emoționale și confuziile din amintita comedie a lui Shakespeare „Visul unei nopți de vară” într-un nou viitor fictiv, apropiat.
     Piesa examinează modul în care lumile interioare ale personajelor s-au dezvoltat la câțiva ani după evenimentele din noapte, în ceea ce privește modul în care gândesc, acționează și simt.
În acest videoclip muzical, cântecul cu același nume a lui Valentin Ruckebier primește o nouă dimensiune interpretativă prin implementarea și designul audiovizual. Videoclipul devine propria sa lucrare. Producția a fost scrisă ca teză în modulul de nivel superior de producție muzicală și audiovizuală cu prof. Enrique Sánchez Lansch din octombrie 2018 până în aprilie 2019.
    Opriți războiul! 

Niciun comentariu: