miercuri, 18 octombrie 2023

Printre bombe și bombițe

     Este aproape jenant ca acum, când se întâmplă atâtea orori chiar și aici la noi, în Europa, aproape jenant spuneam ca să mă apuc să scriu despre competiții sportive. Totuși scriu. De ce? Pentru că astfel arăt lumii că pacea este mai frumoasă, mai plină de viață, decât radicalismul impus de terorism. Să arăt astfel ce pierdem dacă renunțăm la sport, la cultură sau la viața de zi cu zi (familie, timp liber sau chiar opinii socio-politice). Să tânjim după momente de bucurie este trist. Să ne ferim de bombe ucigașe în loc de a ne expune pasiunile omenoase nu este o alternativă a dezvoltării speciei umane. Autoflagelarea din orice religie nu este dorința Domnului, indiferent ce transmit unii pseudoslujitori ai ei, ci din contră.


    Cam trist șapoul de mai sus. Nu? Hai să vedem ce ne așteaptă în etapa următoare și să nu ținem cont de a câta etapă este. Să ne axăm doar pe caracterul fotbalistic al ei. Fără can-can-uri, fără intimidări, fără declarații belicoase, fără sfinți războinici și fără îngeri de baltă.

    Dacă ținem cont că cinci din primele șase clasate joacă acasă, iar locul trei joacă la antepenultima clasată, ar trebui să avem o etapă cu foarte puține meciuri egale. Unul, maxim două. Să fie chiar așa? Să nu uităm nici de restanța care la ora la care citiți aceste rânduri are un rezultat final pe care eu nu-l cunosc acum, când tastez articolul: Poli Iași - Sepsi. Orice rezultat din această confruntare va bulversa un pic partea de jos a clasamentului și ar putea da o lumină nouă, un alt interes, pentru cele două partide care nu cuprind echipe din primele șase clasate. Să lăsăm vorba lungă și să trecem la concret.

    CFR - Oțelul (luni, ora 21) Derbiul etapei. Interesantă programare pentru meciul cheie al etapei. La închiderea ediției cum s-ar spune. Au mai fost asemenea programări dar erau justificate de meciuri intermediare de cupe europene sau Cupa României. Acum... Gazdele par și chiar sunt favorite. Nu prea văd cum vreun giumbușluc de-al lui Dorinel să-l lase mască pe Andrea.

    Univ. Craiova - Petrolul (duminică, ora 18) Un meci care seamănă din multe puncte de vedere cu derbiul etapei. Doar banca tehnică se află la celălalt capăt al rezonanței, al experienței și al valorii demonstrate. Bon și Pârvu nu-s Mandorlini și Munteanu. În plus parcă oltenii sunt mai apropiați de o sincopă decât ardelenii. Ne așteptăm la un meci frumos și să nu se caute motive jenante dacă nu va fi așa.

    FCSB - Voluntari (duminică, ora 21) Lidera este clar favorită în fața unei echipe căreia nu i se mai găsește timona. Zic timona pentru că la asta mă duce gândul când văd sigla oaspeților, o ancoră. Doar gârla Valea Saulei trece prin Voluntari. Nici la pește nu poți da în ea d-apoi să arunci o ancoră (cum ar zice Creangă). Pe bune! N-are cum să se împiedice Coman și Tavi Popescu de Rață cu Boboc.

    Farul - „U” (sâmbătă, ora 21,45) Poate că briza de toamnă la lumina lunii îi va determina pe jucători la un efort susținut, oferindu-ne un meci frumos, antrenant. Cerul senin și cele 20 de grade preconizate de meteorologi le-ar putea da ghes, mai ales că avem doi antrenori care se adaptează la jocul adversarilor fără să uite de propriile atuuri. Chiar vă îndemn să urmăriți această partidă și dacă sunteți pe la vreo nuntă. No să vi se observe lipsa, mai ales că acum se mai fură și mirele. Din confuzie.

    UTA - Rapid (vineri, ora 21) Uite că am ajuns și la partida de care sunt legat afectiv. Faptul că jocul se dispută la Oradea ar putea fi în folosul oaspeților, dar să nu uităm că și gazdele scapă un pic de presiunea imensă care vine din tribună din cauza locului din clasament. Oricum, tribunele se anunță că ar fi arhipline. Cu arădeni, cu orădeni, cu rapidiști. Doar sunt peste tot acasă. În ultimul timp Rednic a simțit presiune atât din partea tribunelor cât și din partea conducerii, și ar dori să demonstreze că alta îi este valoarea. Sper că nu tocmai acum.

    Hermannstadt - Dinamo (sâmbătă, ora 17) Nu cred că Dinamo are puterea să treacă de un adversar precum trupa lui Măldărășanu. Dar un egal ar putea obține prin dăruire și abnegație (vă sună cunoscută această asociere a termenilor?). În mod normal sașii sunt favoriți. Frământările din tabăra bucureștenilor nu pot avea ca urmări decât sclipiri pasagere pe toboganul rezultatelor și tocmai au avut una.

    Poli Iași - „48” (duminică, ora 15,30) Federația ne-a obișnuit ca în fiecare săptămână să programeze câte un meci, dacă nu la oră de matineu, măcar la ora dejunului. De data asta e rândul partidei de la Iași, unde gazdele vin după restanța cu secuii, și întâlnesc juveții lui Mititelu, echipă despre care  nu știi niciodată în ce ghete se încalță. Cred că ieșenii dacă obțin un rezultat pozitiv cu secuii (victorie) nu vor obține trei puncte duminică. Reciproca e valabilă.

    Sepsi - Botoșani (luni, ora 18) Cenușăreasa etapei. Poate că dacă gazdele nu ar avea, la ora la care scriu, un meci mai puțin jucat, nu aceasta ar fi fost Cenușăreasa etapei. Nu pot să am comentarii despre ce va fi, fără să știu cu de-amănuntul ce s-a întâmplat până acum așa că vă las pe voi să judecați. Mie așa mi-a ieșit. Despre meci nu pot să spun decât că gazdele sunt mari favorite.

    Opriți războaiele!


 

Niciun comentariu: