joi, 5 octombrie 2023

Oaspeți-s favoriți în etapa a douăsprezecea

    Etapa care a trecut ne-a adus 18 noi goluri. Săracă prin prizma realizărilor din această primă parte a campionatului, dar în ton cu vremurile dacă luăm în considerare ultimii ani. Totuși, la modul general, se observă o mai atentă și mai disciplinată elaborare a fazelor care duc la aceste reușite. Caracterul întâmplător apare din ce în ce mai rar și atunci când apare se datorează în special unor greșeli individuale ale câte unui jucător din sistemul defensiv. Frumusețea unui gol poate fi admirată nu numai când o realizare personală (voleu, foarfecă, cu capul din plonjon...) bagă mingea în vinclu, ci și atunci când o țesătură de pase bine ticluită, la care nu lipsesc călcâiele și devierile, îl fac pe marcator să scurgă nestingherit balonul spre goool.

    Se poate spune că a fost o etapă a gazdelor prin cele patru victorii și trei meciuri încheiate la egalitate din opt partide. Dintre fruntașe doar capitalele Olteniei și Ardealului zâmbesc fericit, bucureștencele risipind puncte. Oțelul - Dinamo 1-0 cu Roșu înroșit; UTA - Voluntari 0-0 cu iz de neputință; Farul - Sepsi 2-1 previzibil; Univ. Craiova - Botoșani 5-1 distructiv; Hermannstadt - Rapid 1-1 instabil; CFR - „48” 2-0 de toți așteptat; Poli Iași - Petrolul 0-0 sărac; FCSB - „U” 2-2 cum spuneam.

    Hai să vedem ce urmează. Din primele cinci clasate doar locul patru joacă acasă. Mai mult. În șase din cele opt jocuri echipele oaspete sunt mai bine clasate decât gazdele lor. Primele trei clasate au și meciuri ușoare așa că întrevăd cel puțin patru victorii ale oaspeților. Știți ce-i interesant? Un singur meci se dispută între echipe aflate în prima jumătate a clasamentului și acela între locurile șapte și opt, motiv pentru care l-am desemnat derbiul rundei.

    Oțelul - Farul (duminică, ora 16) Derbiul etapei. Nu numai că sunt vecine de clasament ci sunt și în plină revenire de formă. La oțelari confirmată, la marinari bănuită. Cred că va fi un meci cu cel puțin trei goluri, interesant și bun de studiu pentru viitoarele lor adversare.

    „48” - Hermannstadt (vineri, ora 18) Meciul de deschidere al etapei. Două echipe al căror potențial maxim nu a fost atins. Din punct de vedere al stabilității totuși ocupă poziții opuse. Cred că trăinicia conducerii din Sibiu va avea câștig de cauză în fața „fac ce vreau”-ului de la juveți.

    Voluntari - Univ. Craiova (sâmbătă, ora 18,45) Una din partidele la care oaspeții sunt cert favoriți. Lupta pentru o mai bună poziționare în sextetul fruntaș nu le dă voie oltenilor să aibe sincope în meciuri de acest gen.

    Rapid - Poli Iași (vineri, ora 21) Singurul meci în care gazdele sunt detașat favorite. Dar oare le este suficient giuleștenilor pentru a-și apropia cele trei puncte? Tribunele sigur vor fi la înălțime. Jucătorii? Bergodi are sarcina ca pe lângă antrenorul echipei să fie și psihologul ei. Sper să mă bucur în final.

    Botoșani - FCSB (sâmbătă, ora 21,30) Aici nu se poate întâmpla nimic surprinzător. Singura dată în acest deceniu în care Botoșaniul a primit un punct din partea FCSB-ului a fost în iulie 2021 când ploile erau deja căzute.

    Dinamo - CFR (duminică, ora 21,30) Un alt meci cu oaspeții favoriți detașat. Dinamo, pe lângă frământările din sânul conducerii, are și mari probleme de lot (valoare, dedicație, subțirime). Chiar dacă ardelenii vin după un meci intermediar (ieri au jucat cu Sepsi în Gruia, dar la ora la care scriu aceste rânduri jocul nici nu a început) nu cred că se vor încurca pe „Arena națională” unde se va disputa partida.

    „U” - Sepsi (luni, ora 21) Ultimul joc al etapei este unul deosebit de interesant. Un derbi al Ardealului în care gazdele cred că sunt favorite. Asta dacă nu li s-a urcat la cap punctul obținut la FCSB și dacă puterea de concentrare a Moțului nu a fost afectată de gălăgia din presa de specialitate. Mai zâmbim și noi un pic. Sepsi de asemenea vine după un dificil meci intermediar.

    Petrolul - UTA (sâmbătă, ora 14) Cenușăreasa etapei. Din nou textiliștii sunt protagoniști într-un meci ce l-am clasificat ca cel mai puțin interesant. Să știți! Cel mai puțin interesant nu înseamnă că nu este interesant. Gradele de comparație ne joacă uneori feste.

    Opriți războiul!

     

Niciun comentariu: