joi, 12 octombrie 2023

Vacanță competițională

     Doar cu numele i-am putea spune vacanță. Întreruperea desfășurării hebdomadare a competiției fotbalistice de prim interes pentru echipele românești de club nu este de fapt o vacanță. Este o perioadă a evaluărilor și a reevaluărilor. Este vremea când analizezi ce a fost bine, dar mai ales ce nu a mers conform planului în cele douăsprezece etape de până acum (trei zecimi de campionat pentru cele șase din grupa campionat). Este adevărat că nu toate echipele au disputat 12 meciuri în campionat și două în cupă, dar cum majoritatea sunt „la zi” putem trage niște concluzii generale.


    În continuare vom vorbi doar despre campionat: cele mai multe victorii - FCSB (9); cele mai puține victorii - Botoșani (0); cele mai multe meciuri egale - Oțelul (8); cele mai puține meciuri egale - Farul (0); cele mai puține înfrângeri - FCSB (1); cele mai multe înfrângeri - „48” și Dinamo (7); cele mai multe goluri marcate - FCSB, CFR și Rapid (25); cele mai puține goluri marcate - UTA și Dinamo (8); cele mai puține goluri primite - Univ. Craiova și Oțelul (10); cele mai multe goluri primite - „48” și Voluntari.

    Ultima etapă a reprezentat și cea mai săracă în goluri. Doar 12. Adică 1,5 goluri pe meci. Dacă scoatem din context faptul că pe Giulești s-au înscris 5 goluri, atunci rămân 7 goluri înscrise în 7 meciuri. Parodiază pe undeva un film clasic („Șapte mirese pentru șapte frați” al lui Stanley Donen), comedie muzicală din anii '50. În total s-au înscris 254 de goluri în 94 de jocuri ceea ce înseamnă o medie de 2,7 goluri pe meci. Nu e rău. Nici foarte bine. Se observă o îmbunătățire a realizărilor pe jocul de atac ceea ce înseamnă și o creștere a spectaculozității partidelor.

    O altă idee ce poate fi desprinsă este creșterea numărului de spectatori prezenți la meciuri. Este și normal dacă ne gândim că două din echipele retrogradate nu prea depășeau mia de spectatori pe meci acasă, iar promovatele, in corpore, au adus mulți privitori în tribune. În multe dintre jocurile disputate locurile disponibile au fost ocupate în întregime.

    Ultima etapă disputată, cea de-a douăsprezecea nu a fost neaparat a oaspeților așa cum prezisesem, gazdele și oaspeții împărțindu-și victoriile, câte două: „48” - Hermannstadt 1-1 la pace; Rapid - Poli Iași 3-2 în cel mai spectaculos joc din acest început de an competițional; Petrolul - UTA 0-0 șters; Voluntari - Univ. Craiova 0-0 fără virtuți; Botoșani - FCSB 0-1 cum era de așteptat; Oțelul - Farul 0-1 un pic nemeritat; Dinamo - CFR 1-1 nesperat, dar meritat de dinamoviști; „U” - Sepsi 1-0 în derbiul Ardealului. În plus s-a mai jucat restanța CFR - Sepsi 3-0 fără replică.

    Nu putem să nu remarcăm falimentul echipelor care se bazează pe jucătorii din ligile 3-5 ale campionatelor puternice din Europa sau pe cele bazate pe jucători liberi de contract. Aceștia din urmă ba sunt accidentați, ba sunt ieșiți din formă. Echipa din Botoșani este cea mai afectată de această meteahnă. Dar nu e singura. Până și Rapidul a adus un jucător (Kevin Soni) în această situație și acum caută metode să-l revitalizeze. Dacă pentru Soni mai sunt ceva șanse, pentru alți mulți jucători nu există decât coșul de gunoi.

    Am avantajul că la ora la care scriu nu cunosc rezultatul meciului de la Budapesta (Belarus - România) și pot să las imaginația să zburde. Cum imaginația mea este deosebit de pesimistă (adică optimistă dacă luați în considerare termenul „deosebit” la justa lui înțelegere) nu pot să mă gândesc decât că vom ajunge la 18 puncte după jocul cu Andorra. Hai România!

    Opriți războaiele!

Niciun comentariu: