duminică, 6 iulie 2008

2. Auray - Saint-Brieuc (164,5 km). Ghid turistic

Auray (km 0). Situat intre Lorient si Vannes, Auray reprezinta capitala unui mic raion al Bretaniei, Morbihan (630 kmp, 28 de comune si 80.000 locuitori), dar si un centru turistic. In sezonul estival este vizitat pentru bogatul patrimoniu natural, istoric si arhitectural.
Dispus pe fondul unui golf, s-a dezvoltat in jurul portului Saint-Goustan, martor al unei activitati maritime prospere pana in secolul al XVIII-lea. In aceasta epoca sunt conservate numeroase urme ale carantinei pentru pesta de care v-am povestit cu o zi inainte. Ruinele castelului sunt marturii ale trecutului sau medieval.
Centru comercial principal in zona, isi diversifica activitatea in toate cele patru directii economice. In centru sunt numeroase hale si o piata cu peste 400 de tarabe arhipline. In Auray traiesc peste 12.000 de locuitori care au ocazia pentru prima oara sa vada pe viu Turul Frantei.
Saint Brieuc (km 164,5). Cei 47.000 de locuitori beneficiaza de un nivel de trai foarte ridicat, mai ales datorita golfului cunoscut ca cel de-al cincilea din lume in ceea ce priveste amplitudinea mareei, considerat rezervatie naturala. Detine locul intai din Franta in ceea ce priveste recolta de scoici si alte fructe de mare.
Portul Legue reprezinta un alt punct economic exploatat de bastinasi. Modernizat si marit, face ca ativitatile economico-comerciale sa reinvie si sa ia avant.
Al patrulea oras al Bretaniei dupa Brest, Lorient si Quimper, s-a facut cunoscut prin: Zoopole de Ploufragan, centrul international al biotehnologiei si al sanatatii animalelor; Vehipole, constructor al soselelor viitorului (n-ar fi rau sa ne construiasca si noua una intre Vama si Vama Veche); Batipole, consacrat constructiilor.
Festivalul Art Rock se afla la cea de-a douazeci si cincea editie si in acest an au participat 35.000 de fani.
Sporturile nautice reprezinta capul de afis in Saint-Brieuc, la prora fiind Yann Elies, au o echipa in primul esalon al voleiului francez (Cotes-d'Armour), in timp ce in sporturile individuale se fac pasi importanti in BMx (un fel de jonglerii pe bicicleta), tenis si box. In ceea ce priveste ciclismul, Turul Frantei trece pentru a unsprezecea oara prin Saint Brieuc. Prima oara in 1938 cand a castigat Jean Majerus si ultima oara in 2004 cand a iesit invingator Filippo Pozzato, ceea ce-i doresc si astazi.

Niciun comentariu: