miercuri, 9 iulie 2008

4. Cholet - Cholet (29,5 km). Ghid turistic

Cholet km 0 si 29,5. Capitala subprefecturii Maine et Loire (56.300 locuitori) are unul din cele mai inalte niveluri de trai din Franta. De fapt v-ati dat seama si dupa aspectele din transmisiile TV in direct si in reluare ca Balcanii sunt foarte departe, asa cam la vreo 120 de ani distanta de Bretania. O sa-mi spuneti ca Cholet nu mai este in Bretania. E ca si cum mi-ati spune ca Rm. Valcea nu este in Oltenia. Intre Cholet si Nantes nu sunt decat 60 de km de autostrada.
Oras istoric, este considerat orasul mama al vendetei militare care a dus la turbulentele din 1793. In perioada interbelica s-au dezvoltat manufacturile, mai ales cele cu caracter textil, ceea ce a facut ca Cholet sa fie acum lider de piata in industria textila franceza. Dupa Nantes este al doilea centru economic al bazinului Loire (Loara mai pe limba noastra), considerat insa mai sanatos decat cel nantez. Spiritul de initiativa, dorinta de reusita si neincrederea in straini i-a adus in aceasta situatie.
Fiind considerat un oras al tineretii, arta, cultura si bineinteles sportul i se subjuga si ii aduc renumele de orasul estic cel mai atractiv. Principalul cotidian sportiv al Frantei a decretat in 2007 ca Cholet este cel mai "sportiv" oras la Frantei. Cica o treime din locuitori sunt legitimati la cel putin un club din cele 80 existente. Mandria lor este echipa de baschet cu acelasi nume. Cu toate ca reprezinta cam cat jumatate din Satu Mare, Cholet dispune de un stadion in adevaratul sens al cuvantului (Stade Omnisports) care face parte dintr-un complex sportiv ce contine si un patinoar, o piscina si alte sali cu profil sportiv. In Cholet sportul patrunde nu numai in proiectele de viitor ale edililor ci si in proiectele de viata ale tinerilor. In Satu Mare oare cati sportivi legitimati sunt? Mi-a promis Sandu Contras ca are sa-mi spuna . Voi va faceti o idee?

Niciun comentariu: