luni, 7 iulie 2008

3. Saint-Malo - Nantes 208 km.

Saint-Malo (km o). Daca va plimbati de-a lungul plajei Sillon, in fata voastra de oglindesc intr-o apa cu reflexe albastru verzui Forturile Conchee si National, Insula Cezembre si Micul si Marele Be (Vitezele santinele ale unui golf ce se intinde de la Capul Frehel la Muntele Saint-Micel). Acest peisaj, mangaiat precum am zis de una din cele mai ample maree ale Europei, este o istorie in continua schimbare, pornind din 1590 cand a fost declarat independent si pana astazi. Desigur ca au aparut astfel si personalitati precum Jackues Cartier - cel care a descoperit Canada (mai tineti minte tigarile cu acelasi nume?), corsarii de renume mondial Duguay-Trouin si Surcouf (ultimul jucat magistral de Jean Paul Belmondo in filmul cu acelasi nume) sau celebrul scriitor Francois Rene Chateaubriand.
Saint Malo face parte din subprefectura L'Ille et Vilaine (insula si Raul - 53.000 locuitori) fiind de asemenea un oras unde coexista sportul si cultura, uneori chiar in stransa legatura. Festivalurile Navigatorul Nedumerit, Cheiul Bulelor sau Drumul Rock-ului sunt programate in simbioza cu marile curse transatlantice de veliere Drumul Rhum-ului, Cursa Marilor Veliere sau Quebec - Saint Malo. Supranumele localitatii este de Orasul Corsarilor.
Turul Frantei se afla pentru a opta oara in Saint Malo. Prima oara s-a intamplat in 1949, invingator Ferdi Kubler si ultima oara in urma cu 28 de ani cand s-a impus Bert Oosterbosch.
Nantes (km 208). Castelul Ducilor Bretaniei, Locul Unic cu al sau Folle Journee (o succesiune de concerte de muzica clasica pe durata a cinci zile) sau trupa de teatru stradal "Regal de Lux" definesc capitala prefecturii Loire Atlantique, extremetitatea estica a Bretaniei.
Unul din cinci nantezi (60.000 din 290.000) este legitimat la una din cele 370 asociatii sportive si practica una (sau mai multe) din cele 80 de discipline sportive. Mandria orasului este bineinteles FC Nantes cu cele opt titluri de campioni ai Frantei si cele trei Cupe ale Frantei (una din cupe a fost castigata in timp ce pe banca nantezilor se afla Laci Boloni, iar pe teren mi se pare Bratu) la fotbal.
Nantes este de asemenea localitatea natala a lui Joule Verne, a lui Jaques Demy si a lui Eric Tabarly.
Pe plan industrial, Eurofins si Airbus au aici centre de cercetare a proiectelor sale. In Nantes practic se experimenteaza perpetuum. Aici este al doilea centru de cercetare de interes national dupa Rungis. Portul autonom Saint Nazaire, al patrulea port al Frantei, transfera anual 34,5 milioane de tone de produse (cifrele apartin anului 2006) din care 77% sund hidrocarburi. Din 2002, de pe cheiul Wilson, pleaca zilnic pacheboturi de croaziera.
Pentru a treizeci si una oara prezent in Nantes, ultima oara in 2003, cand a invins David Millar... dar ce vorbesc prostii, ultima oara a fost astazi, cand un francez pe nume Samuel Dumoulin (Cofidis), dupa o evadare de 208 km alaturi de alti trei coechipieri si pe care au reusit sa o duca la bun sfarsit. Prima oara castigase in 1903 Maurice Garin.
Ca urmare a acestei evadari, clasamentul s-a bulversat un pic si ma simt nevoit sa punctez ceea ce va poate interesa ca sa imi luati mai usor banii. Mai ales ca maine, inainte de a incepe contratimpul se inchide casa.

Niciun comentariu: