marți, 15 iulie 2008

9. Toulouse - Bagneres-de-Bigorre 224 km. Ghid turistic

Toulouse km 0. Faptul ca Turul Frantei imi da prilejul sa vorbesc de doua ori despre aceasta metropola a Frantei ma face sa abordez un subiect eminamente cultural: Anul Domnului 2013 dupa Christos. In acel an Franta urmeaza sa desemneze orasul care va reprezenta Capitala Culturala a Europei si Toulouse are mari sanse sa fie ales (la mare concurenta cu Nice). Pentru ca in anul care a trecut Romania desemnase Sibiul ca si Capitala a Culturii de pe batranul continent voi spune cate ceva despre acest fapt. Incepand din 1985 Parlamentul European confera acest titlu unuia sau mai multor orase reprezentative. Pana in '99 au fost desemnate cate un oras pe an. In 2000 nu mai putin de 9 capitale ale culturii a avut Europa. Din 2007 s-a hotarat ca in fiecare an sa fie desemnate doua capitale, una din vestul Europei si cealalta din tarile central sau est-europene. Astfel anul trecut Sibiul a facut pereche cu Luxemburg, anul acesta ne ploconim Liverpool-ului si Stavanger-ului (Norvegia), iar anul viitor tirolezilor din Linz si lituanienilor din Vilnius. Toulouse ar putea face pereche in 2013 cu Kosice (cel mai apropiat centru cultural slovac de Satu Mare) de exemplu.
Interesanta ar fi si enumerarea oraselor infratite cu Toulouse-ul: Atlanta (Statele Unite), Bologna (Italia), Chong Qing (China), Elche (Spania), Kiev (Ucraina) si Tel Aviv (Israel). In 2007 Toulouse a fost denumit primul oras sportiv al Frantei avand 85.000 de sportivi legitimati in ceva mai mult de 500 de cluburi (saisprezece dintre ele de renume international), sporturile cele mai reprezentative fiind bineinteles rugby-ul, fotbalul si, surpriza, rugby-ul in treisprezece.
Bagneres de Bigorre km 224. Statiune termala si turistica, comuna reprezinta centrul administrativ al arondismentului Hautes Pyrenees,da lapte si paine pentru cei 9.000 de locuitori de la poalele Tourmalet-ului si face parte din Parcul National al Pirineilor. Sporturile, atat cele de iarna cat si cele de vara, sunt la ele acasa. Cel mai mare domeniu schiabil din Pirinei (Tourmalet), Varful Midi de Bigorre, Centrul Laurent Fignon, Golful Bigorre, Centrul ecvestru Gailleste, cararile montane din imprejurimi, spa-ul termal sunt numai cateva din spatiile care vin in sprijinul afirmatiei mele anterioare. Muzeul Artelor Frumoase si Muzeul Marmurei intregesc un spatiu care, sincer, are pe vino-ncoace. Sau incolo.

Niciun comentariu: