vineri, 11 iulie 2008

6. Aigurande - Super-Besse 195,5 km. Ghid turistic

Aigurande (km 0). Pentru prima oara in istorie acest sat (1951 locuitori, poate s-a mai nascut unul ieri si l-am adaugat, prevazator) are etimologia hat departe, in istorie, de pe timpul Galiei, sub denumirea Equoranda, care s-ar traduce in romaneste Vama. Satul apartine de prefectura l'Indre si e la granita cu prefecturile Creuse, Marche si Du Berry. De fapat mai mult de jumatate din populatia satului se considera din Marche sau Berry mai degraba, decat din l'Indre.
Dispus intre Valea Creuse si Valea Neagra, in plina tara a padurilor prin care haladuia amazoana Amandine Aurore Lucile Dupine, baronesa de Dudevant (bineinteles ca v-ati dat seama, este vorba de scriitoarea feminista convinsa cu pseudonim masculin George Sand), satul cu pricina are ca laitmotiv apa. Izvoare cu apa fermecata la tot pasul, rauri cu bazine piscicole de renume si numerosii pacienti veniti la tratament balnear. Daca nimeriti in zona pe la mijlocul lui august aveti sansa sa participati la Sarbatoarea Racului Riveran cand puteti degusta crustaceele de apa curgatoare despre care se spune ca sunt mai cautate si mai suculente decat cele marine.
Super-Besse (km 195,5). Situata in masivul Sancy intre altitudinile de 1350 si 1850 metri, statiunea de iarna Super-Besse detine 45 km de partie in 240 de "canioane" de zapada si un platou de cateva zeci de hectare pentru schi fond. Automobilismul se impaca bine cu gheata aici existand o cursa de acest gen.
Nici vara nu duce lipsa de atractii sportive, Parcul Vulcanic d'Auvergne oferind conditii de sporturi nautice (pe lacurile vulcanice din imprejurimi, precum Lacul Herminelor), turism sportiv, orientare turistica, echitatie si VTT (ciclism de foarte mare viteza, de fapt o coborare pe o panta cu inclinare de peste 45 de grade). Aici se desfasoara si un Festival al Verii (circa 10.000 de participanti) in care proba de foc o reprezinta mulsul vacilor de pe imasul de la poalele Muntelui Salers.
Istoria ne arata ca pe aceste locuri s-a aflat un oras medieval, de pe timpul Renasterii, denumit Besse (uneori Saint Anastaise) ale carui ruine dainuiesc cam la 7 km de actualul spatiu. Un muzeu al schiului prezinta echipamente ale genului de pe intregul continent, moderne si... istorice.
Spuneam ca Ricco' a invins la Chateaurouge. Imi cer scuze. Acolo a invins sprinterul Cavendish. Ricco a invins aici cand finalul a fost pe o catarare de categoria a doua.
Va ramasesem dator cu comportarea sabrerelor romance. Nu prea am ce sa va spun. Au plecat cu ultima sansa (11 echipe prezente) si a pierdut in meciul de debut, 42-45 in fata Marii Britanii parca). N-am mai urmarit meciurile de clasament, dar mai sus de locul noua nu puteau urca.

Niciun comentariu: