vineri, 11 iulie 2008

7. Brioude - Aurillac (159 km). Ghid turistic.

Brioude (km 0). Pentru prima oara prezent Turul Frantei in acest orasel de 7.200 locuitori care este si resedinta subprefecturii Haute Loire. Aflat in inima regiunii Auvergne si in apropiere de raul Allier, Brioude este inconjurat de mult, mult verde si orizonturile sunt dantelate de creste montane. Clima pastreaza carecteristicile zonei depresionare cu o atmosfera meridionala, calduroasa si bogat spalata in precipitatii de mica intensitate.
In trecut, pe cand postalioanele inlocuiau TGV-ul (vestitul tren de mare viteza al spatiului hexagonal) si poluarea autostrazilor, Brioude era cel mai vestit loc de popas pentru cei care calatoreau din nord spre sud sau viceversa. De pe atunci sunt si ramasitele (nu cumva sa credeti ca seamana cu cele parasite de timp si oameni ale cetatii de la Rupea sau Saschiz, de exemplu) bazilicii Saint Julien (sec. al XII-lea). Kim En Joong artist al restaurarii de renume mondial a refacut vitraliile acestui edificiu.
Sporturile de succes ale zonei sunt orientarea turistica, pescuitul, automobilismul si motociclismul "off-road", ciclismul sub toate formele si sporturile nautice bazate pe diverse ambarcatii.
Aurillac (km 159). Resedinta prefecturii Cantal, 30.000 de locuitori, este pentru a saptea oara gazda a Turului Frantei (prima oara in 1959, ultima in 1985). Aurillac este cunoscut pe plaiurile franceze ca si orasul scaldat cel mai mult de soare pe parcursul unui an. Rivalizeaza in acest sens cu Toulouse. In ultimul an orasul si-a schimbat radical centrul, modernizandu-l si ornandu-l cu noi obiective ce vor aduce probabil multi turisti. Este vorba in principal de Square-ul ce troneaza in noul centru si de marea scena pentru concerte si nu numai. Aceasta se poate adapta pentru o sumedenie de activitati moderne cu caracter artistic sau sportiv, domenii care trebuie inscrise in prealabil in Agenda 21, agenda a carei denumire face referire directa la secolul in care nu de mult tocmai am pasit. In fiecare vara se aduce un omagiu gastronomiei cu ocazia "Gusturilor Europene". Nu va zic mai multe pentru ca am salivat destul cand am citit in bibliografie (de data aceasta fiind site-ul oficial al competitiei).
Aurillac este cunoscut ca si capitala artei stradale, Festivalul International de Teatru Stradal ajungand la cea de-a douazeci si una editie. Partea sportiva este bogat ilustrata de sporturile pe echipe, rugby-ul, handbalul si fotbalul fiind la ele acasa, chiar daca nu s-au castigat titluri. Dintre sporturile individuale exceleaza ciclismul. Ca dovada etapa din acest an a Turului Frantei care i-a revenit, uluitor, unui ciclist evadat peste o suta de kilometri (impreuna cu alti trei rutieri), prins de pluton si, aici apare incredibilul, fuge din nou de unul singur si sub privirile stupefiate ale unui pluton inmarmurit trece primul linia de sosire cu cateva binecuvantate secunde avans. Acesta este Luis Leon Sanchez, 24 de ani, Caisse d'Epargne, 187 cm, 74 kg, campion al Spaniei la contratimp. Se pare ca are mai multe calitati.
In timp ce va scriu aceste baliverne Elena Mirela Lavric devine campioana mondiala de juniori cu 2 min 00 sec 07 sutimi in proba de 800 metri, dupa o cursa tactica de exceptie. Este cea de-a doua medalie de aur a delegatiei romane de la Bydgoszcz (nu ma intrebati cum se pronunta, Polonia) dupa cea a aruncatoarei Bianca Perie obtinuta cu doua zile in urma.

Niciun comentariu: