Figeac (km o). Pentru a patrunde mai exact in atmosfera acestui orasel de 10.500 de locuitori, capitala prefecturii Lot, ar trebui sa calatoriti in timp, asa, cam jumatate de mileniu, sa va aflati pe undeva prin evul mediu intr-un targ bogat al acelor timpuri in care dughenele, cladirile si palatele va sugereaza prosperitate, bonomie si voluptate. Ar mai trebui sa stati fata in fata (dupa o alta calatorie in timp, asa cam prin inceputul sec. al XIX-lea), la un pahar de cidru, cu Jean Francois Champollion. Cum care Champollion? Ala care a descifrat hieroglifele de pe monumentele egiptene. A mai creat si un dictionar de profil, nu de alta dar sa mai pricepem si noi cate ceva cand ne intoarcem de pe Nil cu niscaiva papirusuri. Casa lui natala este acum muzeu, iar cu un an in urma a fost serios marita, instituindu-se in ea un muzeu al inscrisurilor de pe tot globul. Cred ca m-am facut curios si pe mine asa ca imi propun ca la urmatoarea mea vizita in Hexagon sa-i fac o vizita.
Acest oras in care arta si istoria se deconspira la fiecare pas nu duce lipsa nici de viata econmica moderna, varful de lance al acesteia reprezentandu-l fabrica de elice de avion pentru concernul Airbus. Aerul cosmopolit este scos in evidenta de Piata Joseph Kosuth (ortografierea apartine edililor locali) si Pasarela Marc Mimram. Festivalurile de spectacole stradale gen "Veriga lipsa" (Gheorghe al nostru a dus acest gen de spectacol la rang de balcanism) in plina primavara urmat in mijlocul verii de "Caprele" pe ideile unei piese de teatru a lui France Marcel Marechal.
Toulouse (km 172,5). Despre Toulouse cred ca as putea scrie cateva pagini fara sa scormonesc foarte mult in bibliografie, dar cum mie imi place sa scriu mai altfel decat puteti gasi la tot pasul, am sa va spun despre al patrulea oras al Frantei (440.000 de locuitori, capitala prefecturii Haute Garonne, pentru a douazeci si sasea oara prezent in "Le Tour") ca domina regiunea centrala a Pirineilor, deci bascii sunt le ei acasa indiferent ca vorbesc basca, franceza spre dreapta sau spaniola spre stanga.
In fiecare an peste 20.000 de oameni se muta in aceasta metropola europeana. As asemana aglomerarea din Toulouse cu cea din Brasovul anilor optzeci, cand purta numele de Iasov si se sufoca de multitudinea de familii (nu neaparat, dar cu precadere din Moldova) ce incerca sa-si construiasca un trai mai bun in jurul celui mai puternic centru indusrial din provincie. Centru industrial bolnav incurabil, dar cu simptome si diagnostic ascunse in fustele pe sapte randuri ale comunismului, Brasovul a ajuns la acea vreme la o populatie de jumatate de milion. Cel putin asa aratau statisticile din acele timpuri.
Industria aeronautica si spatiala are predecesori de marca. Daca rostesc doar numele lui Antoine de Saint Exupery sau al lui Jean Mermoz am vorbit despre jumatate din pionierii genului din Franta. Astazi aici se construiesc sateliti pentru istoria de maine a planetei. 90.000 de studenti si 10.000 de cercetatori consuma miliarde de molecule de materie cenusie pe altarul nanotehnologiei, biotehnologiei, electronicii aplicate informaticii si sanatatii (centrul Canceropole vine in sprijinul ultimului domeniu cu ultimele descoperiri ale stiintei).
Cred ca este inutil sa va vorbesc despre viata sportiva a Toulouse-ului, asa ca am sa va spun doar ca ultimul castigator aici a fost bascul Juan Antonio Flecha in 2003. Ce neatent sunt!? Ultimul a fost sambata, britanicul Mark Cavendish intr-un sprint masiv de toata frumusetea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu