vineri, 11 iulie 2008

5. Cholet - Chateauroux 232 km

Chateauroux (km 232). Deoarece despre Cholet am spus cateva cuvinte in cadrul contratimpului care s-a disputat in etapa precedenta si pentru a ajunge mai repede "la zi" am sa va povestesc doar despre "Castelul Rosu", capitala prefecturii L'Indre (49.630 de locuitori). Construita ca o replica la "Castelul Raoul", fortareata domina tot tinutul L'Indre de sase secole si poate fi definit ca "oras de campanie". Asta atat pentru ca beneficiaza de servicii de proximitate, edilitare si de transport in comun gratuit, cat si de o adevarata "viata la tara" prin cele 450 de hectare de "verdeata".
Istoria recenta este marcata de industria textila prin Fabrica Balsan (aici se confectioneaza tinuta militara pentru intreaga armata franceza), Fabrica SEITA (fosta fabrica de tigari, reconvertita in activitati multiple si de servicii sub numele de Centrul Colbert) si o fabrica de componente pentru industria aeronautica.
Aici s-au nascut Jean Giraudoux (autorul romanelor "Simon pateticul" sau "Siegfried si locuitorul din Limousin"), Bernard Naudin (botanist) si, mai aproape de timpurile noastre, actorul Gerard Depardieu (mie mi-a placut cel mai mult in Cyrano de Bergerac, dar nici rolurile din "Ucigasul", "Ultimul metrou", "Danton", sau "Descoperirea Paradisului" nu le pot uita).
Pe plan sportiv Chateauroux se lauda cu echipa de fotbal La Berrichonne, care chiar daca este o pensionara a esalonului doi se poate mandri cu o finala de Cupa si cu faptul ca este a treia ca varsta din tot fotbalul din Hexagon. Totodata aici se desfasoara in fiecare vara Festivalul de dans DARC si cursa ciclista clasica Trofeul Fenioux. Turul Frantei a mai poposit aici o singura data, 1998, cand sprinterul trenuletului rosu de pe acele timpuri (SAECO parca se numea), Mario Cippolini a castigat, cum altfel, in urma unui sprint masiv. De data asta tanarul Riccardo Ricco, cel care in declaratii e la fel de debordant ca si Cassyus Clay (alias Muhamad Ali), arata ca spusele lui nu sunt simple vorbe-n vant ci, ca si la cel cu a carui limbutie l-am comparat, se acopera prin valoare si victorii. Incepe sa-mi placa din ce in ce mai mult acest tanar.
In final as vrea sa remarc calificarile in semifinale ale tenismenilor romani Victor Hanescu (excelenta performanta sa in turneul elvetian de la Gstaad unde urmeaza maine sa-i serveasca favoritului numarul 1 al turneului si al publicului, Stanislas Wawrinka) si Ioana Raluca Olaru (alaturi de germanca Vanessa Henke vor intalni sambata cuplul ucrainiano-maghiar Veronica Capsai - Kira Nagy la Budapesta).

Niciun comentariu: