marți, 15 iulie 2008

Pau - Hautacam 156 km. Ghid turistic.

Pau (km. 0). Cred ca este locul in care Turul Frantei a trecut cel mai des (exceptand Parisul, stiindu-se ca absolut toate sosirile din ultima etapa au avut loc pe Champs Elysees). 62 de prezente din cele 94 de editii disputate (cu cea de acum) au trecut prin Pau. Mai precis din 1930 cand a trecut pentru prima oara prin orasul care imbina miile de palmieri cu maretia muntilor Pirinei. Mandru de trecutul sau, Pau isi etaleaza principalele edificii precum Palatul 1900, Centrul Congresului, Palatul Beaumont (neogotic), Scoala Nationala de Muzica si Dans, Zenith, Palatul Sporturilor (aici a evoluat in nenumarate randuri Ghita Muresan, baschetbalistul nostru de 2,34 m dupa unii, 2,31 m dupa altii si 2,38 m dupa mine), teatrul de glorie al lui Pau Orthez, Hipodromul.
In urma cu vreo doi ani a fost dat in folosinta centrul de pelota, unic in Europa, care sprijina un sport ce bate din ce in ce mai mult la poarta internationalizarii.
Houtacam (km 156). Aflat in apropiere de Argeles Gazost, statiune termala si climatica de renume mondial, Varful Aubisque si pasul Houtacam au pus bazele unei statiuni montane de inaltime medie in care cuvantul de baza este schi. 27 de km de partii de schi alpin, 15 km de partii de schi fond. Vara se pot face excursii, sarituri cu parapanta, ciclism de mare viteza (v-am mai explicat o data), sporturi pe role si multe altele. Toate acestea fara sa existe vreo constructie (cladire) in jur pentru a nu impieta asupra senzatiilor si frisoanelor de placere care ti le dau caracterul pastoral al imprejurimilor.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Domnule ziarist , tot ce scrieti este foarte interesant dar in acest oras unde sportul este a 100 roata la caruta ,nu intereseaza pe nimeni Turul Frantei .Sfatul meu este sa scieti despre noul sport al satmarenilor , calaria , unde alesii poporului se distreza de minune.

Gruita spunea...

Imi cer scuze anonimule (nu si pentru mine) ca nu ti-am raspuns la timp, dar dupa cum singur ai constatat luasem vacanta. Poate si "interesul" de care vorbeai sa fi contribuit la asta.