duminică, 29 iunie 2008

25.541 de zile

Luis Aragones la cei 69 de ani si 338 de zile a stabilit un record. As vrea ca acest record sa fie depasit de un roman. Bine, la el n-ar fi primul trofeu european ridicat deasupra capului, dar atunci echipa pentru care il ridica era din Stanbul si eu vreau ca in privirile sale sa se bucure unsprezece romani sadea si prin ei intreaga semintie de la Dromichaites pe de-o parte, Romulus si Remus de cealalta parte, pana la Eminescu, Brancusi, Coanda, Nastase si Iorga.
Jocul in sine a fost bun, chiar mult peste media celorlalte jocuri de la acest turneu final luate in ansamblu. Singurul lucru care a impietat asupra a ceea ce gandesc eu ca as vrea sa vad la orice sport a fost duritatea. Excesiv de dure au fost multe din intrarile celor doua combatante si daca Rosetti ar fi aplicat macar pe jumatate litera regulamentului probabil ca ar fi fost mai putini jucatori pe metru patrat pana in finalul partidei. Pe undeva mi-a parut rau de germani, pentru ca au facut cel mai bun joc din ultimii doi ani, dar Spania a meritat cu prisosinta victoria, fiind echipa care a pastrat stacheta ridicata pe toata durata lunii iunie, iar la o privire mai atenta s-ar putea observa ca si-a batut toti adversarii prin armele lor, depasindu-i pe fiecare net cu un coeficient de siguranta in functie de capacitatea acestora de a le crea probleme. Au luat cam totul. Trofeul, titlul de golgeter, jucatorul turneului, antrenorul turneului, portarul turneului si asa mai departe. Poate doar Arsavin sa-mi mai treaca prin minte. Si un pic Ballak daca n-ar fi fost el cel care a dat tonul la duritatile cu caracter de intimidare.

Marturie futurista

Normal ca dupa finala ne reintalnim pentru a mi se demonstra ca toata teoria mea din acest articol este un simplu mod de a face conversatie atunci cand nimic nu ai a spune. Sa riscam si sa ne manifestam. Numai ca pentru a preintampina eventualele critici acide am s-o balmajesc de asa natura incat orice mi-ati spune, sa am o portita de scapare. Am sa gandesc despre meciul din aceasta seara din doua perspective. Una s-ar referi la ceea ce as vrea sa se intample si alta se refera la ceea ce mi-e teama ca se va intampla.
As dori ca jocul sa fie deschis, vioi cu faze la ambele porti, astfel ca in primele minute sa se deschida scorul cu o lovitura de cap bine plasata printr-o detenta impresionanta si fara un fault prealabil al autorului sau al vreunui coleg al acestuia. Contrar experientei care arata ca in marile finale in care s-a deschis scorul in primele cinci minute rezultatul final a fost 1-0, doresc ca de aceasta data sa se mai inscrie cel putin trei goluri frumoase, unul de la distanta, unul printr-o patrundere individuala cu doua driblinguri si un un-doi, iar ultimul pe un contraatac ucigator in final de partida sau, daca va fi golul egalizator, sa fie realizat prin foarfeca. Castigatoare Spania.
Mi-e teama ca partida se va desfasura altfel. Adica va debuta cu atacuri debordante la poarta unui Lehman care arata vreo doua reflexe bune, dar si doua gafe la care este salvat o data de bara si a doua oara de o gheata buclucasa care nu vrea sa-si asculte stapanul. Prin minutul 27 o lovitura libera de la 33,5m executata in forta atinge in calea sa corpul unui alt jucator si devierea va fi decisiva pentru Casillas. In continuare jocul parca se frange vreo cinci minute, ibericii se regasesc timid, dar nu mai au forta de a crea panica prea mare in careul german. Mai apar doua schimbari (una datorata accidentarii), o ratare de tip latin si pauza. Dupa antract valvataia in ritm flamenco va fi clasic si impardonabil franta de un gol, probabil frumos, al unui anglo-saxon proaspat introdus. Asta pe la mijlocul celui de-al doilea mitan.
"Uimbledon"
Junioarele noastre ne-au cam tradat. Ana si Elena Bogdan au parasit tabloul principal chiar dupa primul tur din postura de favorite. Gazonul n-a fost niciodata pe placul rachetelor romanesti, fiind singurul mare trofeu in care nu s-a impus nici un roman. Mai avem speranta la dublu prin aceleasi doua Bogdan, cu specificatia ca nu joaca impreuna, fiecare avand partenera o jucatoare din alta tara. De mentionat ca vor porni din postura de favorite nr.1 respectiv 2. La simplu mai avem pe Irina Begu. La baieti fluiera vantul si bate apa-n piua (ploaia londoneza).

sâmbătă, 28 iunie 2008

Wimbledon zero

Nu s-a incheiat inca prima saptamana pe gazonul englezesc si nu mai avem nici un reprezentnt pe nici unul din tablourile principale. Dupa un start negativ, ma refer la calificari, cand nici unul din cei trei romani nu a ajuns acolo unde conteaza, am avut un inceput de saptamana peste asteptari, patru dintre cele cinci rachete de pe plaiuri carpatice au trecut in turul doi. Este adevarat ca sansele lor in acest moment erau aproape de multimea vida, dar ma asteptam ca cel putin unul (una) dintre ei sa reuseasca sa bulverseze un pic casele de pariuri. Reamintesc ca toti adversarii lor erau din top 20 si artistii nostri abia au patruns in primul tur, fetele fiind si destul de tinere (trebuie sa recunoastem totusi ca la fete media de varsta pe plan internationala este mult mai redusa decat la baieti). Cea mai aproape de trecerea in turul doi m-a surprins pe mine personal fiind tocmai Monica Niculescu, cea care a fost la doua mingi de eliminarea unguroaicei Agnes SZavay. Adica dupa scorul de 7-5, 5-3, serviciul si 30-15, i s-a terminat aerul, s-a blocat, s-a speriat de victorie si a cedat patru seturi consecutive, pierzand setul, iar in urmatorul a fost doar figuranta.
Tare sunt curios care va fi comportarea juniorilor la actuala editie a Wimbledonului. Bineinteles ca de la ei ne asteptam cel putin la doua semifinale. Reamintim ca la Roland Garros am avut placerea sa na delectam cu o finala romaneasca la simplu fete, finala disputata de o constanteanca si o craioveanca, impreuna avand 32 de ani, iar varsta maxima de participare este de 18 ani.


La Cisnadioara sub cetate

Treburile curente m-au adus in acest week-end in situatia de a ajunge de la Bucuresti la Cisnadioara (un mic sat din apropierea Paltinusului de Sibiu). Crezand despre mine ca sunt un nonconformist am ales sa trec prin Transfagarasan, chiar daca oficial acest drum era inchis la altitudini mai mari de 1600m. Celor carora un plus de adrenalina le face bine le recomand acest traseu nu numai pentru ca se plimba pe riscul lor (nici un sistem de asigurari nu va va despagubi daca patiti ceva cu masina pe zona inchisa), ci si pentru a ramane uimiti de ceea ce natura poate descoperi primavara (montana, adica 15 aprilie - 15 iulie), fata de ceea ce cunoasteti in mod normal din august si pana in martie. Zapada ramasa in vaioage care poate atinge chiar 7-8m grosime, pasunile proaspete calcate de turme de oi cu o sumedenie de miei, caii semisalbatici lasati sa pasca in voie pe versantul sudic, cascadele jucause care dau zvon de viata, barajul Vidraru cu toate tainele si legendele lui readuse la urechile celor curiosi, cabana Piatra care face limita intre foioase si conifere pe de o parte si pasune si stanca de cealalta parte, cate-un cioban adormit sub bura ce cade necontenit si multe alte trairi pe care probabil eu nu le-am simtit, le aveti pe versantul sudic. Cel nordic poarta patina Ardealului cu vorba mai asteptata si decizia mai gandita. Soseaua, parca desprinsa din Alpi serpuieste aproape incredibil in zare si uneori parca se intoarce sub tine dandu-ti un sentiment de pictura naiva. Se spune ca itinerariul acestor drumuri de munte nu se stabileste pe cai complicate, fizico-matematice, cu cunostinte temeinice din geologie, geografie, astrologie, topografie sau mai stiu eu ce stiinta mai mult sau mai putin moderna. Metoda este empirica. Se duce un magar care haladuieste intr-un sat de la poalele muntelui respectiv pe locul de unde trebuie sa inceapa soseaua sa coboare (in acest caz fiind vorba de cabana Balea Lac), se lasa liber si se urmareste cu atentie drumul sau catre casa. Simplu. Nu?

vineri, 27 iunie 2008

Tradare!

Ma simt ca Napoleon la Waterloo, ca Jeanne d'Arc in Bastilia si Decebal la Sarmisegetuza la un loc. Dostoievschi a avut dreptate. Oare cum s-o fi simtit Iisuus la cina cea de taina? Daca in privinta Germaniei, Dumnezeu si cu Alah s-au asezat la masa trativelor si au ajuns la concluzia ca asa-i mai bine, in ceea ce priveste prezenta Spaniei in finala m-am simtit tradat. Asa au jucat baietii lui Hiddink de parca jucau contra Romaniei. Banuiesc ca va aduceti aminte de jocul din primavara. Asta nu inseamna ca ibericii n-au meritat joi seara victoria. S-a ales praful insa de jocul spectaculos al lui Arsavin si ai ai lui. Mai bine (asta nu inseamna ca e bine) sa-mi aduc aminte de infrangerea Soranei Carstea de la Wimbledon si a Edinei Gallovits (la dublu) in fata unor jucatoare mult mai bine cotate. Cert este ca dupa toate surprizele de la acest turneu final despre calificatele in finala nu se poate spune ca ar fi fost previzibile. Nu si de catre mine, bineinteles, dar voi cu siguranta v-ati asteptat la asa ceva.

Joachim Luis
(Tinerete fara batranete)
Oare ce-am vrut sa spun prin acest ttlu? Nici eu nu mi-am ordonat prea bine ideile. Sufar inca dupa tradare. Bine, voi descurcareti consacrati v-ati dat seama ca sunt doar simple pronume. Ale cui? Sa fie biblice, sa fie medievale sau ale Europeanului 2008. Low si Aragones. Tinerete inteleapta contra batranete creativa. Fiul meu, Decabal mi-atrage atentia dinspre volan ca echpele sunt exact pe dos: nemti batraniciosi contra delfini (nu ca stia sunt la francezi), contra imberbi inca visatori la al doilea titlu din istoria fotbalului spaniol.

miercuri, 25 iunie 2008

Neam de neamul lui

Nu sunt un fan al turcilor, ba chiar as spune ca din contra, dar de data aceasta as fi vrut sa castige. Jocul lor deschis, intr-un fel spectaculos, chiar daca nu-i bazat pe spectacolul de tip latin (calcaie, devieri, preluari din situatii imposibile, voleuri si foarfece) s-a concretizat prin doua bare si un gol care a cam zdruncinat falsul calm afisat de "Leul" de pe banca nemtilor. Germanii n-au aratat nimic. Si totusi... Specalutivul Schweinsteiger (in traducere libera inseamna ingrasarea porcului), polonezul Klose si "legea lui Lahm" au repus in drepturi lema ca "...in final, capitanul nemtilor (n.a. - de data asta Ballack) ridica trofeul deasupra capului". Sper sa nu fie chiar asa. La golurile susnumitilor s-au bucurat numai nemtii si m-as fi bucurat si eu daca m-as fi nascut in land-uri, dar asa, pot sa o judec pe Angela Merkel ca mercantila atunci cand a injurat la faultul grosolan din apropierea careului turc si a ras perfid la tinerea de tricou din careul german.
La ambele arbitrul a gresit neacordand loviturile libere directe si cartonasele necesare. In cel de-al doilea caz penalty.
Wimbledon romanesc
Imi sugera un indragostit al muntelui ieri, Marcel Caragut, ca in loc de Wimbledon romanesc sa scriu Uimbledon.
Iata ca de ce ne-a fost frica ieri n-am scapat. Trei din cei patru romani ajunsi in turul doi in probele de simplu au spus adio gazonului englezesc (sa nu-mi spuneti ca-i pleonasm ca nu va cred). Victor a castigat primul set la tie-brack, l-a cedat pe al doilea in acelasi fel dupa care n-a mai facut fata dezinvolturii cehului (-1, -2). Monica a fost cat pe ce sa produca o surpriza in fata unguroaicei, castigand primul set cu 7-5 si comducand in al doilea cu 5-3 si 30-15 pe serviciul propriu, treburile cotidiene pentru cotidianele Solpress-ului nu m-au lasat sa vad daca a ratat si vreo minge de meci, dar in final a cedat cu 5-7 si 2-6. Edina a dat de o rusoaica prea puternica si a cedat la 4 si la 2. O veste buna tot am sa va dau dupa partidele de miercuri. Dublul Sorana - Monica si-a invins prin abandon adversarele dupa un prim set castigat la 1.

marți, 24 iunie 2008

Sapunaru

Fiind rapidist pot fi considerat ca subiectiv atunci cand vorbesc despre Rapid sau despre ceva ce apartine de Rapid. Dar, nu uitati: "Sunt exact asa cum va inchipuiti ca sunt!". Asa ca am sa ma leg iarasi de faptul ca Piturca a avut mai mult grija de soarta trepiedului (nu de regizor, ci de scenarist) de sub sezutul lui, decat de soarta nationalei. N-am sa mai spun de faptul ca a lasat acasa jucatori de valoare pe care nu i-a convocat pentru a-si plati datoriile fata de Becali. Ma refer aici la Ogararu (cine stie cu ce l-a pacalit jucatorul lui Ajax pe Becali de nu a fost convocat), golgeterul campionatului Danciulescu sau impetuosul Trica. Vedeti ca nu spun Costin Lazar sau Buga. In schimb voi vorbi despre Sapunaru si sper ca viitorul imi va da dreptate. De cand a venit la Rapid, Sapun inca nu a vut un antrenor care sa-i puna in evidenta calitatile. Nu uitati ca poate fi utilizat in centrul apararii, pe banda dreapta sau ca varf impins. Cu tehnica nu sta tocmai rau, in centrul apararii fiind mai sigur in interventii si mai ofensiv decat prafuitul Maftei (sa nu se inteleaga ca Maftei nu si-a facut datoria fata de Rapid, timp de zece ani a dat tot ce-a fost mai bun in el si pentru asta din postura de rapidist ii multumesc) sau nabadaiosul si imprevizibilul Constantin. Dezinvoltura cu care actioneaza pe partea dreapta mi-aduce aminte cu placere de un alt numar doi de pe vremea Mexicului din '70, Lajos Satmareanu, cu deposedari si interceptii in propria jumatate de teren si curse impetuoase pe dreapta in care depaseste in forta si viteza doi-trei adversari (prin dribling intotdeauna inainte sau prin un-doi-uri) urmate de centrari precise (aici ar mai trebui lucrat cate ceva la tanarul rapidist) sau pase filtrante in inima apararii adverse. In ceea ce priveste pozitia de varf, cred ca nu a fost incercat suficient. Banuiesc la el calitati exceptionale pentru acest post. Eu cred ca Piturca a stiut toate acestea, dar pentru ca existau Goian, Ghionea, Nicolita si Dica el nu putea juca nici o secunda. Nu zic ca stelistii nu trebuiau sa joace, cu toate ca asupra unuia (pe care il stimez si il apreciez ca om) am foarte mari rezerve asupra utilitatii prezentei sale chiar si in lotul Stelei. Piturca a folosit prezenta Romaniei la turneul final, asupra careia a avut incontestabile merite, pentru a "vopsi" jucatorii lui Becali pe langa a ceea ce am spus in debutul prezentului articol.


Wimbledon romanesc

Sa anuntam pe aceasta cale si frumoasa comportare a tenismenilor romani la Wimbledon. Din cei cinci sportivi romani prezenti pe tabloul principal, patru s-au calificat in turul doi. Dar sa-i luam pe rand.
La masculin singurul reprezentant al Romaniei, Victor Hanescu (n. 21 iulie '81 la Bucuresti, 198 cm, 85 kg, dreptaci, nr. 81 mondial, nr. 214 mondial la dublu, cel mai bun loc in cariera - 35 la simplu, 165 la dublu, 172 de meciuri in ATP din care a castigat 77 si 1.286.978$) a trecut in patru seturi de columbianul Alejandro Falla (24 de ani, nr. 106 mondial) cu 6-3, 6-7(-2), 6-0, 6-4. Victor este inscris si la dublu alaturi de americanul James Cerretani, urmand sa-i intalneasca pe cuplul braziliano-sarbesc Bruno Soares - Dusan Vemic. In turul doi il va intalni pe favoritul nr. 11 al turneului, cehul Tomas Berdych care a trecut in cinci seturi de rusul Evgheni Corolev: 4-6, 6-1, 6-4, 3-6, 7-5.
Prima din cele patru fete despre care am sa va povestesc este Ioana Raluca Olaru (3 martie '89 la Bucuresti, 173 cm, 60 kg, dreptace, nr. 140 mondial, nr. 476 la dublu, cel mai bun loc in cariera - 55 la simplu, 293 la dublu, 36 de jocuri in WTA din care a castigat 16 si 211.726$) si care a avut cea mai prapastioasa soarta la tragerea la sorti si, previzibil, a ratat calificarea: 2-6, 2-6 cu fosta numarul 27 mondial (actualmente a revenit dupa o accidentare care a tinut-o 8 luni pe margine si a adus-o tocmai pe locul 150 mondial, dupa Roland Garros a ajuns pe 98), Samantha Stosur, dornica sa revina in prim-plan.
Surpriza cvartetului feminin este Monica Niculescu (25 septembrie la Bucuresti, 168 cm, 63 kg, dreptace, nr. 87 mondial, 66 la dublu, cea mai bun loc in cariera - 86, 66 la dublu, 10 meciuri in WTA din care a castigat 2, ambele anul acesta, si 218.436$) care a reusit sa treaca in primul tur de slovaca Magdalena Rybarikova (19 ani, nr. 114 mondial) cu 1-6, 6-3, 6-4 (partida a fost suspendata in prima zi de dispute la scorul de 2-4 in decisiv). In turul doi va raspunde la serviciile favoritei nr. 15, unguroaica Agnes Szavay care a trecut lejer 6-1, 6-3 de italianca Tathiana Garbin.
Decana de varsta, Edina Gallovits (10 decembrie '84 la Timisoara, 165 cm, 53 kg, dreptace, nr. 84 mondial, 85 la dublu, cel mai bun loc in cariera - 54, 80 la dublu, 54 de jocuri in WTA din care a castigat 22 si 466.828$) a trecut simplu, 6-1, 6-2 de austriaca Yvonne Meusburger, vecina sa de clasament in topul mondial (85, 24 de ani). In turul urmator va avea o misiune extrem de dificila in fata favoritei nr. 8, rusoaica Ana Sacvetadze.
Mezina si cea mai bine clasata dintre romance, Sorana Carstea (7 aprilie '90, 176 cm daca n-a mai crescut din iarna, 59 kg, dreptace, proaspat nr. 66 mondial, 117 la dublu, cea mai buna performanta la dublu - 114, a disputat 39 de partide in WTA si a castigat 21, singura cu bilant pozitiv, si 193.222$) a dispus de rusoaica Ecaterina Bahova (23 de ani, nr. 96 mondial) cu 6-4, 6-4. In turul doi isi indreapta sperantele catre o victorie in fata favoritei nr. 16, belarusa Victoria Azarenca.
Dupa cate se observa toti adversarii romanilor sunt din top 20 al tenisului mondial, asa ca o singura patrundere in turul trei ar fi o mare realizare. Sa le strangem pumnii si sa speram ca in viitorul apropiat frumoasele (nu glumesc) noastre fete vor face ele parte din top 20. La dublu vom avea o pereche romaneasca, Sorana cu Monica (in disputa cu dublul slovaco-rus Dominika Cibulkova - Alisa Cleibanova) si pe Edina care va avea ca partenera pe belarusa Olga Govortova si vor incrucisa primele schimburi de mingi cu cuplul american Christina Anne Fusano - Angele Haynes.

luni, 23 iunie 2008

Mircea Lucescu

Inca din emisiunea de astazi de la Radio Unu, dupa ce am auzit vestea de la Alin Buzarin precum ca se asteapta ca dupa eventuala demisie a lui Piturca sa apara varianta unui antrenor strain, m-am dus cu gandul la Mircea Lucescu. Acest om este pe cale sa devina Gica Petrescu al fotbalului Romanesc. Un fel de nea Tomita, dar cu mult mai multa valoare si discernamant. Sunt convins ca, scapat de patimi, de dorinta de a-si demonstra valoarea, de goana dupa averi si de alti parametri perturbatori, Lucescu al batran este exact ce ne trebuie la lotul national, este medicamentatia si pansamentul pentru Mutu si ai sai. Pe el Becali nu-l mai poate comanda sau mitui, lui nu poate sa-i spuna Dragomir in fel si chip si pentru el Europa poarta un respect cel putin egal cu cel pentru Guy sau Guus (Roux respectiv Hiddink).

Un alt subiect la ordinea zilei sunt strainii in fotbalul romanesc. Nu sunt impotriva lor, dar nici nu pot accepta ca sa apara o gramada de fitecine, sportivi fara valoare si fara viitor sau de valori modeste sau chiar cu oarecare valoare, care sa ia locul unor sportivi romani sensibil mai valorosi, poate chiar egali, dar mai tineri. Vraja cu pretul de cost nu tine. Pe straini se platesc sume considerabil mai mari. Problema este alta. Cred ca se reduce la a nu plati sume mari la cluburile mici din Romania, care astfel se pot intari si, in timp, pot deveni adversari periculosi in propriul campionat. Pe nimeni nu intereseaza ca astfel se pot naste centre de copii si juniori in toata tara. Numai asa se pot descoperii talente efective si nu doar pruncul popii si al primarului la sate (eventual al sefului de post), al macelarului si al crasmarului in orasele mici, al sefilor de partide sau al ingrijitorului de teren in orasele mai acatarii. Nu mai vorbesc de orasele cu peste 100.000 de locuitori unde antrenorii se plafoneaza pe prunci de bani gata carora pana la urma numai de fotbal nu le arde (de exemplu Satu Mare).

duminică, 22 iunie 2008

Boroboata

Mai sunt trei meciuri. Si asta pentru ca la europene nu se joaca finala mica. Parerile sunt impartite. Pe de-o parte ca meciurile nu prea au miza, cheltuieli suplimentare cu cazarea..., inexistenta unor recompense pentru inexistentele medalii de bronz, etc. De cealalta parte de ce? De ce nu au miza? De ce nu sunt recompense? De ce nu sunt medalii? De ce etcetera? Apara Casillas! Asta in timp ce eu scriam bazaconii. Apara Buffon! Mos Gerila a ratat, Fabregas nu. As vrea sa argumentez de ce am spus ca nici o echipa din grupa noastra nu poate atinge semifinalele. Este foarte greu sa prinzi o forma maxima pentru o perioada mai indelungata de timp. Grupa noastra intradevar a fost una foarte grea, foarte tacticizata, cu un consum mare de efort fizic si si mai mare de efort psihic. Aceasta nu putea sa nu lase urme si sa aduca o automultumire care taie elanul. Acesta este motivul principal pentru care este bine ca la tragerea la sorti sa nimeresti intr-o grupa usoara la turneele finale. Vezi cazul handbalului unde am avut noroc cu carul. Pacat ca nu prea speram la sfere inalte la handbal, dar, cine stie...?


O noua stea a ciclismului mondial


Pentru ca avem un intermezzo (nemuzical) pe scena fotbalului hai sa aruncam o privire in lumea sportului de tot felul. Turul Elvetiei la ciclism a fost castigat in acest an de un tinar ceh de doar 22 de ani, Roman Kreuziger. In scurt timp vom auzi multe si frumoase lucruri despre el, mai ales ca s-a impus si in etapa regina a Turului Elvetiei, un contratimp individual pe catarare de 25 de km si 1500 m diferenta de nivel. Sa nu uitam ca in 2004 a fost campion mondial la juniori. Ar mai trebui remarcate victoriile de pe piste ale lui Massa la Magny-Cours, Stoner, Kallio si mai ales Redding (un pusti de 15 ani si 170 de zile) la Donington Park. Sa trecem in revista victoriile tenismenilor Ferrer si Tanasugarn (colega de dublu a Simonei Carstea) la 's-Hertogenbosch, a Radawanskai la Eastborne si a lui Karlovici la Nottingham. Putem spune cateva cuvinte si despre frumoasa infrangere a "Stejarilor" in fata unei reprezentative a Africii de Sud care a coincis si cu retragerea unui mare sportiv din echipa nationala, Romeo Gontineac. Stie cineva cine a castigat Turul Romaniei la ciclism in acest an? Hai sa ne aducem aminte impreuna: ungurul Cador Rida. Nu este de lepadat nici cea mai buna performanta mondiala la aruncarea discului obtinuta de Nicoleta Grasu la Cupa Europei (Liga I, sunt sanse sa promovam in superliga).

Puricele are inima?

Ar fi fost pacat ca numai pentru ca i-am indicat eu victoriosi sa piarda rusii acest joc. Abia astept o finala Rusia - Turcia scor final 4-3. Nu s-au mai inscris sapte goluri intr-o finala de turneu mondial sau european de pe vremea cand stiau ungurii fotbal. Asta nu ca as tine cu turcii, dar astept exceptia de la regula nemteasca. S-a terminat sfertul de finala de jumatate de ora, privirea imi aluneca pe langa tastatura la ecranul plasmei (pardon, LCD-ului) cu partida din campionatul Braziliei, Sao Paolo - Sport Recife. Alt fotbal, alta plamada, alti bani. Mult mai putini decat in Europa. Ma uit pe clasamentul FIFA si vad: locul intai Argentina, locul doi Brazilia, locul trei... ce mai conteaza. La Basel s-au jucat efectiv 73'31". S-a sutat la poarta de 54 de ori. De 19 ori din interiorul suprafetei de pedeapsa. Cele mai multe suturi, 10, i-au apartinut lui Sneijder, apoi Pavliucenco, 6. Tot 19 expedieri au gasit cadrul portii. Parerea mea este ca nu repede vom mai vedea un asemenea joc.
Capsunari sau criminali
Numai pentru ca unii ne numesc intr-un fel si ceilalti in alt fel nu ar trebui sa bag acest meci (Spania - Italia) in seama. Dar pentru ca, acum vreo opt-noua luni, dupa tragerea la sorti, am afirmat ca din grupa noastra nici una din cele patru combatante nu va ajunge in semifinale, ma vad nevoit sa merg pe mana ibericilor. Pe de-o parte, iar pe cealalta parte Pirineii sunt mai inalti decat Apeninii. Asa ca "Ole!"

sâmbătă, 21 iunie 2008

Simplu ca noapte buna!

Daca joci impotriva turcilor excelent si dai unu-doua goluri pentru a-ti asigura calificarea e ok. Ba nu e ko. Pentru ca in final de meci ienicerii se uita spre pasa (s cu sedila), trag o rugaciune sau o injuratura si intorc rezultatul. Mai bine sa joci prost, sa nu marci decat in final de partida (daca se poate in prelungiri), sa nu faci schimbari pentru a putea trage un pic de timp dupa ce inscrii... Ho Gruita! Nu mai tot visa. Arbitrul nu te va lasa sa faci schimbarea si turcii tot te egaleaza in prelungirile prelungirilor prelungirilor. Si apoi la ei moral nu inseamna etic. Inseamna tarie de caracter, iar Rustu nu este papagal (stai ca nu mai stiu cum i-au zis comentatorii) ci aparatorul portii Portii. Cat au batut Mircea cel Batran, Stefan cel Mare si Mihai Viteazul la Poarta tot atata au batut si Luca Modric, Ivan Rakitic si Mladen Petric. Au tot batut, au tot batut, au tot batut si in final au castigat turcii. Fata de turci am o retinere ancestrala.
Citrice stoarse mecanic
Asa cum am lasat sa se inteleaga, merg pe picioarele rusilor. Sper ca romanii au obosit destul rezervele olandeze astfel incat "lalelele" titulare sa fi mancat destul mac pentru ca somnolenta sa le incetineasca transmisia melcata care le traduce miscarea de du-te vino de pe teren in miscare de rotatie a tabelei de marcaj. Glumesc. Vreau ca "portocalele" sa joace cel mai ridicat nivel al fotbalului lor si rusii sa se califice in semifinale. Uite asa! Sa vada si Piturca faptul ca daca joci fotbal se poate. O sa-mi spuneti ca n-a avut materia prima. Pai nu el a lasat-o acasa? Unde ati vazut fundas mai ofensiv decat Ogararu? Unde ati vazut un inlocuitor mai bun pentru Mutu decat la campioana Romaniei? Unde este golgeterul tarisoarei noastre? I-a facut toate poftele lui Mutu si Mutu, trecand printr-o perioada grea a vietii, ne-a lasat de izbeliste. Dictatura lui Mutu si incapatanarea lui Piturca. Oare ei isi dau seama de asta? De ce nu ne cer scuze? In marinimia noastra le-am accepta pentru ca, sincer vorbind, multe clipe de bucurie ne-au adus.

joi, 19 iunie 2008

Artistii pleaca. Spectatorii raman.

In general, atunci cand artistii culeg aplauze dupa ultimul act, publicul se scoala in picioare cu respect atunci cand injugatii la leuca Thaliei merita. Se scoala in picioare si prin freamatul palmelor promit ca vor fi prezenti la urmatorul rol al acestora. Aseara la Basel pe trasaturile lusitanilor se citea frustrare. Asta pentru ca scolari lui Scolari, cum ma exprimam acum patru ani la precedentele europene, nu au luat totusi nota de trecere. Au jucat frumos, dar nu suficient de sanatos pentru un joc cu Germania. E prea solida pentru a o trata cu infatuare. Dictonul "minte sanatoasa in corp sanatos" nu a fost degeaba scornit si se pare ca nu are traducere in portugheza. Nu ma intrebati ce a facut arbitrul ca nu va raspund. Nu vreau. Daca mi-ar citi gandurile nu ar fi prea mandru de el. Ma intrebam de ce nu apar arbitri romani in ultimii douazeci de ani la turnee finale. Pai de asta! La ai nostri nu iti dai seama cand esti furat pentru ca stiu "meserie" nu ca supercalifragilisticii astia. Mi-au ramas doar rusii.


Spahii si partizani


Tare curios sunt sa vad deznodamantul partidei din seara aceasta. Nu de alta, dar fata de turci am o retinere ancestrala, iar fata de croati o temere puberala. Daca ma intrebati cu ce rezultat cred ca se va incheia partida va raspund 3-1 pentru croati, dar nu ma intrebati de ce ca nu am argumente nici logice, nici sentimentale. Probabil cele doua emotii de care va spuneam: retinere si teama.

Am avut trei tenismeni romani inscrisi in calificarile de la Wimbledon. Doua fete si un baiat. Nu le mai pronunt numele pentru ca nici unul nu a reusit calificarea. Sa-i urmarim pe cei de pe tabloul principal, dar tare mi-i ca pana la finalul "Euro 2008" nu mai avem decat juniori in concurs. Sau, cine stie? Sorana Carstea!? Joi a pierdut in sferturi la 's-Hertogenbosch (nu va mirati, aceasta este ortografierea corecta a localitatii olandeze) in fata Dementievei.

miercuri, 18 iunie 2008

Este ora doispe

Senzational
Celui caruia nu i-a placut aceasta noua "zbornaia" ii pot reprosa pareri preconcepute, rautate patriarhala si misoginism national (apropo de "Rusoaica" lui Gib). M-a incantat. Aseara cand le cantam in struna nu banuiam ca sunt in stare sa deseneze asa de frumos. Daca nu ar fi existat al doilea gol puteam spune ca insiruirea de pase terminata in plasa bietului Isaksson de la primul gol este o realizare, dar o realizare intamplatoare, ce se poate ivi o data la cincizeci de meciuri. Al doilea gol mi-a creat revelatia. Rusii sunt chiar favoriti in meciul cu Olanda. Noi de ce n-am putut juca asa? Intrebarea este retorica si Piturca nu ar raspunde niciodata la o asemenea gogomanie. "Cum adica sa atacam?" si-ar continua... "Blint!"
Nu am vazut jocul castanietelor, dar urmarind comentariul de pe site-ul UEFA si din modul de dezvoltare a scorului final, cred ca elenii au incercat sa mai spele din rusinea de a ceda Cupa Europei fara lupta, mai precis fara prezenta lor in sferturi. Spania, precum precedentele Portugalia, Croatia si Olanda, vazandu-se cu sacii legati la gura si caruta in drum spre moara, au folosit "ciurucurile". Faptul ca ciurucurile lor au salarii de cateva ori mai mari ca ale lui Codrea, D. Niculaie sau Tamas si comparabile cu ale lui Mutu sau Chivu, nu reprezinta un amanunt important. Esentialul este cand iti iei biletele la intoarcere. Cica a fost un suporter care i-a asteptat la intoarcere pe romani.
Seara latinitatii
Cel putin asa cred. De fapt eu vad deja o finala in care cei mai vestici latini se vor intalni cu cei mai estici ortodocsi. Si vor castiga rusii. M-am indragostit aseara de jocul lor. Stai(!), ca aici trebuia sa spun cateva cuvinte anglo-saxone. Le-am uitat. Sper ca nu mi-o luati in nume de rau. La provocarea de aseara am primit raspuns asa ca vreau-nu-vreau voi lua cina in oras. Cei care vor sa participe au si ei ocazia, dar pe banii lor. Sa fiu mai explicit. Joi, 3 iulie, Informatia Zilei ofera iubitorilor muzicii folk posibilitatea sa ii asculte pe cei mai buni "greieri" satmareni si cativa invitati speciali din Turda si Otelul Rosu. Intrarea este libera la ora 19,00, consumatia la restaurantul Miorita.

marți, 17 iunie 2008

11 Contra 11

Olandezii au vrut. Am fost impotenti
Impresia mea este ca olandezii au alunecat de cate ori au putut, nu s-au sincronizat de cate ori au putut, au ratat interceptii de cate ori s-a putut, au pasat gresit de cate ori au putut si au faultat fara motiv de cate ori s-a putut. De cate ori s-a putut fara sa se faca de rusine, bineinteles. Tot impresia mea este ca romanii au alunecat de doua ori mai mult, nu s-au sincronizat de patru ori mai mult, au ratat interceptii tot de atatea ori, au pasat gresit de n ori mai mult si nu au faultat nici macar atunci cand trebuia. De cate ori s-a putut s-au facut de rusine! De neinteles. Finalul a fost normal. "Decat o asemenea echipa in sferturi mai bine sa nu ajungem pe prima pagina a ziarelor de scandal. Si asa astia (n.a. - adica noi, romanii) nu au cum sa-i bata pe spanioli. Asa ca..." Ma scuzati ca am interceptat gandurile lui Van Basten.
Cina in patru la Poesis
Astazi mizez pe rusi. De fapt am mizat si pana acum, dar nu tare m-au multumit. Nu sunt filosovietic. Pur si simplu nu-mi place fotbalul scandinav. Imi plac scandinavii la schi, la hochei, la curling, imi plac suedezele, dar nu-mi place dintre fotbalisti decat Larsson. Si el e prea batran. As vrea ca rusii sa ne arate in sferturi cum ar fi trebuit sa jucam in fata olandezilor. Cine tine un pariu ca daca rusii apuca sa joace cu olandezii, ii trimite acasa? Miza ar fi o cina in patru la Poesis. Primul inscris, primul servit.

luni, 16 iunie 2008

Nota bene: zece

Surpriza n-a venit
Spuneam deunazi ca Germania nu mai are Heinz, Gerd sau Franz. Mi-a demonstrat ca il are pe Michael. Dar tot nu ii iert pentru colorarea sangelui arian. Nu, n-aveti grija, nu sunt rasisit. Nici macar nationalist. Dar n-am sa fiu niciodata de acord cu prezenta in echipa nationala a unui stat decat cu jucatori nascuti in acel stat. Eventual cu un parinte nascut in acel stat, dar atunci, copilaria, primii pasi in fotbal si gramatica diurna sa ii apartina. O competitie intre state reprezinta puterea in plan sportiv a populatiei acelor natiuni si nu puterea lor de a cumpara sau de a atrage in gradina lor valorile altora. Daca la echipele de club acest fapt este chiar benefic pentru internationalizarea sportului (in acest caz a fotbalului, cresterea valorii lui pe orice punct al globului), in competitiile intre natiuni mi se pare fortat. Cred ca primii care au folosit acest sistem au fost olandezii, tara mica, cu potential uman redus, care s-a folosit de imperiul creat in afara granitelor sale de flotila puternica si au adus si crescut copii dotati. Mai badarani au fost francezii, care au folosit, mai apoi, valorile deja existente in statele respective, foste apartinatoare domeniului francez. Ultimii sositi in naturalizari masive (infect spus) sunt nemtii, care fura ca-n codru. Bravo Croatilor. Dar polonezii nu mai aveau sanse, pe cand noi...
.../acum ori niciodata/...
Cea mai saraca zi in goluri (luni s-au marcat numai doua) sper sa fie marti. Daca se poate nici unul, daca nu maxim doua si acelea inscrise neaparat in meciul de la Berna. Asta ca sa putem iesi in strada. Sa ne bucuram nu sa distrugem. Sa iubim nu sa uram (a cu accent circumflex). Sa aplaudam nu sa huiduim. Bucuria deplina ar veni insa daca am juca fenomenal, daca am inscrie trei goluri de poveste, daca intreaga presa fotbalistica nu si-ar mai aduce aminte de insinuarile de non-combat a adversarilor si daca, peste 13 zile (vor fi prelungiri si lovituri de departajare) vom ridica trofeul deasupras capului...

duminică, 15 iunie 2008

O noua fata a protagonistelor

Portugalia linistita, Turcia tumultoasa
Nu as fi mizat nici intr-un caz pe o prezenta in optimi a Turciei. Vedeam gazdele in aceasta pozitie, vedeam cehii ca posibili, dar nici intr-un caz nu ma gandeam la "spahii si ieniceri" cum plastic i-a numit Mircea M. Ionescu intru-na din emisiunile de bun simt ale televiziunilor de sport (in acest caz Telesport, despre care va pot spune cu siguranata ca va relua ciclul "Idoli si legende"). Daca tot i-am pomenit numele se pare ca in scurt timp (maxim un an de zile), una din piesele de teatru ale lui Mircea va putea fi aplaudata pe scena satmareana a Teatrului de Nord. Nu va ascund ca Informatia Zilei are un rol in aceasta posibila reprezentatie. Despre Portugalia cred ca pana si Dumitru Dragomir, prezicatorul sef, in toata dorinta lui de a miza pe o mare surpriza, nu s-ar fi incumetat sa o dea jos de pe piedestal.
Austria - Germania 1 -o?
Nu e posibil? Este posibil!? Da! Daca Polonia - Cehia se joaca doar pentru palmares si orgolii, cealalta partida a grupei este saxona. Acum 50 de ani erau considerate de valori apropiate. De atunci nemtii au luat-o in sus, catre piscurile fotbalului, castigand atat mondiale cat si europene. Austriecii incet, incet, s-au indreptat catre periferia Europei in ceea ce priveste joaca cu mingea avand un diametru de circa 22 cm. Daca turcii au reusit sa invinga cehii in premiera mondiala, de ce n-ar reusi austriecii sa intoarca stacana cu bere cu toarta catre ei?

A opta: nordul sau estul

Gol nedorit

O sa-mi spuneti ca a fost just golul lui David Villa. Poate aveti si dreptate, dar tare a s fi vrut ca Spania sa nu se relaxeze in ultimul meci al grupei. V-ati dat seama de ce desigur. N-as vrea sa intalnim in optimi o echipa proaspata. Pana una-alta ibericii mi-au cam dat pronosticurile peste cap. Credeam ca Rusia va fi echipa care defileaza prin ultima grupa. Acum mai ramane sa ne decidem pentru cine bat clopotele a despartire miercuri,dupa ora 24. Probabil pentru Suedia daca va exista o invingatoare. Daca nu pentru rusi. Curaj gaina ca te tai!

Cazacioc da, Zorba nu.

Campionii Europei pleaca spre sudu lalbastru. Sudul cu Paralia, Pireu, Skiatos si Meteora. Numai cu Atena nu. De parca intre Pireu si Atena ar fi vreo diferenta. Din punctul meu de vedere ma mir ca au reusit calificarea. Mai ales ca in primele trei meciuri din grupa calificarii nu obtinusera nici o victorie. In timp ce va scriu aceste randuri Demis Roussosl la Europa FM (sunt intre Zalau si satu Mare) isi canta hitul "Good by my love, good by!". Probabil grecul m-a vazut ce scriu si a vrut sa ma plagieze. Asta este! Cand esti supervedeta toti vor sa-ti cante in strune. De ca n-a interpretat "My friend the wind"?

Turcia sau Cehia

Mai sunt trei ore si incep jocurile si eu nu am apucat sa spun ceva despre ele. Ne asteapta un regal fotbalistic lipsit de faulturi,ambitii desantate si pasiuni exacerbate la jocul Portugalia - Elvetia si din contra la jocul Turcia - Cehia. Pe care il preferati? Eu cred ca ibericii lusitani vor marca de cel putin patru ori, iar cehii vor plange dupa Nedved. Si turcii dupa Hagi!!


sâmbătă, 14 iunie 2008

Asa da!

Rezervele vor juca fara rezerve

Intre egalul din meciul cu Franta si cel din meciul cu Italia au trecut trei zile si un secol de fotbal. Daca dupa acel meci imi transmiteam energia negativa acumulata asupra paginii electronice cu supararea celui caruia i s-a luat si nu i s-a dat, acum sunt multumit. Sunt multumit de jocul prestat. Sunt multumit chiar si de rezultat, pentru ca s-a muncit pentru el. Sunt multumit pentru ca per total am avut noroc. Dar parca tot ma gandesc ce bataie le-am fi tras francezilor daca jucam si cu ei fotbal... Asta e! Sper sa nu facem greseala sa credem ca suntem calificati. As gasi si o explicatie pentru ca Piturca sa-i tina pe baieti in priza: contra noastra portocala metalica ar putea deveni iarasi mecanica, si spun asta bazandu-ma pe faptul ca impotriva noastra vor juca rezerve care vor sa demonstreze ca merita sa apara in prima echipa, iar aproape toate rezervele lor la noi ar fi titulari. Precum Ogararu. Le doresc ambelor echipe, Squadra Azzurra si Les Bleus, sa ramana alb astri. Adica niste astri care nu inscriu si atunci putem pierde si cu 4-1.

S-a cait perfid si grobian croitorasul

Franta a jucat mai bine decat in meciul cu noi, dar n-avem voie sa tragem concluzii din acest fapt. Noi rebuie sa jucam serios. Sa inscriem doua goluri dupa care sa nu le dam mingea pentru ca forma asta olandeza de pedelism nu-i nici din branza si nici nu se dau in stamba. Ati vazut din ce pozitii au inscris? Kuyt nu sa cait, Van Persie perfid, Robben grobian si Sneijder ca si "Croitorasul cel viteaz". Henry a avut doar o replica de moment, parca ar fi fost in antract. N-a contat.

Nord vest - sud est

Adica un fel de Petea - Vama Veche. Grupa in care eu credeam ca Rusia va defila si uite ca nu-i chiar asa. Dar nici nu-i eliminata definitiv. Spania si-ar putea rezolva califcarea printr-o victorie. Dar nu-i nici simplu si nici complicat. Depinde de artisti. Truditorii (muncitorii pe moldoveneste) sunt echipati galben-albastru. Unde am mai auzit eu de culorile astea?


vineri, 13 iunie 2008

Jumatatea grupelor

Croatia - Portugalia? Nu cred.

Inca nu se terminasera jumatate din meciurile din grupe si deja cunosteam o echipa care se pregateste de optimi si una care isi face bagajele (ce prostie spun, doar e gazda). Acum, cand s-au terminat, se mai cunoaste o fericita. As spune surpriza pentru majoritatea, marturisesc spasit ca nu si pentru mine. O sa-mi spuneti ca a fost un accident pentru Panzeri. Eu cred ca nu. Asta nu inseamna ca nu vor ajunge in optimi, pentru ca nu cred ca austriecii sa poata pune probleme nemtilor. Nu se gasesc in aceeasi situatie ca in mondialele spaniole cand au pus de un blat si au timis meritoasa Algerie acasa. Dar in optimi...

austria devine Austria

Promit ca n-am sa mai apas niciodata anatema pe o echipa despre ai carei jucatori nu stiu nimic. Ausriecii insirati precum la imn mi-au dat o palma cu bocancii in stil de mitraliera pe care o resimt si acu, secvential. Felicitari! Am mizat ca dintre cele doua gazde Elvetia ar putea avea sanse la optimi, dar iata ca dupa disputarea a doua treimi din jocurile grupelor lor, helvetii raman acasa, iar tirolezii spera. De remarcat ca pana si polonezii mai spera in aceasta grupa. pentru a se califica, panii se roaga la Dumnezeu sa piarda nemtii in fata vecinilor lor, iar ei sa castige la scor in fata calificatilor. Aproape imposibil. Dar mai sti?

Seara patimilor si a patimasilor

(va las pe voi sa completati acest spatiu, eu ma rezerv in a scrie dupa..., e mai usor)

joi, 12 iunie 2008

Cristiano Ronaldo ramane Cristiano Ronaldo

Portughezii joaca atat de frumos incat mi-e frica sa nu uite vreodatat ca tebuie sa dea mai multe goluri decat adversarii. Daca se va intampla cu elvetienii, nu-i bai, dar daca uita in optimi sau sferturi? Dupa prima serie de meciuri, sper ca sunteti de acord, lusitanii au jucat cel mai frumos fotbal. Temerea vine din exemplele anterioare, nenumarate, in care echipel care au pornit in forta au clacat pana spre final, in fata cate unei echipe care n-a facut decat sa fie mai pragmatica sau mai norocoasa. Interesanta va fi pentru cehi partida de duminica, cand, in fata Turciei, va trebui sa-si demonstreze valoarea. De mentionat ca datorita golului inscris lui Ricardo, cehilor le ajunge un egal pentru a ajunge in optimi. Ultimul criteriu de departajare al echipelor in caz de egalitate de puncte este cel al coeficientilor UEFA.

Hop(a) Schmidt


Nu credeam ca nici o echipa dintre cele doua gazde ale europenelor din acest an nu va reusi sa faca vreun punct. O sa-mi spuneti ca mai sunt meciuri. Sigur ca mai sunt, dar v-ati obisnuit deja si voi cu predictiile mele care, in cea mainmare parte , nu se indeplinesc. Credeam ca in aceasta grupa Cenusareasa va fi oastea lui Ali Baba (pardon, Fatih Terim), se pare insa ca au gasit pantofiorul de aur la timp si inauntru era un biletel pe care scria Sesam (adica Arda Turan, minutul 90). Nu stiu in ce masura vor avea castig de cauza in fata cehilor.

Seara hughenotilor

Germania trebuie sa dovedeasca faptul ca victoria in fata Poloniei nu a fost doar o realizare personala a cuplului polonez Podolski - Klose si, in fata croatilor, sa demonstreze un fotbal la fel de aplicat si si motivat.
Polonezii isi vor linge probabil ranile si isi vor alimenta orgoliile in fata austiecilor, daca nu cumva se va marca tocmai in acest meci surpriza competitiei pe fondul frusrarilor cumulate in tabara lesa.

marți, 10 iunie 2008

Cele patru zari

Est vs Vest
Ma contraziceam astazi cu Attila Franczia, colegul meu de breasla, in ceea ce priveste reusitele spaniolilor in turneele finale. Bineinteles ca n-am avut dreptate. Sustineam ca Spania n-a prea rupt gura targului in turneele finale, dar statistica mi-a scos din arhiva victoria finala din 1964 din fata acelorasi rusi. Mai tine cineva minte echipele? Poate Vasile Blaga din Tasnad care-mi spunea poezii cu Brazila acelor ani. Iata-le: Iribar - Rivilla, Olivella, Calleja - Zoco, Fuste - Amaro, Pereda, Martinez, Suarez, Lapetra au fost gazde, partida disputandu-se pe Santiago Bernabeu, fara schimbari caci nu permitea regulamentul; de partea cealalta Iasin - Ciusticov, Sesternev, Mudric - Voronin, Anicichine - Cislenco, Ivanov, Ponedelnic, Corneev, Husainov. Au inscris Pereda (6), Husainov (8) si Martinez (84). Stiti ce s-a mai intamplat atunci? Haideti sa va aduc aminte: Cupa Campionilor Europeni - Internazionale Milano (3-1 cu Real Madrid), fotbalistul anului - Denis Law (Manchester United), Eurovision - Gigliola Cinquetti (Non ho l'eta), Premiul Nobel pentru pace - Martin Luther King, Campion Olimpic la 100m - Bob Hayes (10,0s), Formula 1 - John Surtees (Ferrari), Oscar - My Fair Lady. Ce timpuri...
Nord vs Sud
Inca mai cred ca cele doua echipe dinspre Ecuator si dinspre Polul Nord nu vor face multi pureci prin actuala editie a europenelor. Henrik Larsson este prea batran, iar Sebastian Larsson prea tanar. Ibrahimovici e singur. Uneori mai prinde cate un un-doi cu cate o gheata suedeza si rupe plasa tocmai acolo unde este intinzatorul, dar contra estului si a vestului nu ajunge. Grecii, din pacate, daca n-ar fi gazdele austriece ar detine cu siguranta titlul de cea mai slaba a turneului final. Dupa meciul de luni nici Franta si Romania nu sunt departe de lingura de lemn, dar sa speram ca a lor nostri le-a venit mintea la cap. Mai precis lui Piturca.
Iberici fericiti pe ulita ceha
Aproape imposibil sa se poata petrece vreo minune la Geneva. Nici nu ar fi frumos. Arata prea bine si joaca prea spectaculos aceasta policroma echipa portugheza pentru a i se putea impiedica victoria la cel putin doua goluri diferenta. Nici chiar mie nu mi s-ar putea intampla sa nu nimeresc pronosticul la acest meci. Nu-i asa Cipri? ma uitam deunazi la acest colos numit Koller. Jan Koller. Ce jucator inalt (era sa scriu mare) a fost si cum a dat in mintea copiilor. Dar oare numai el e de vina?
Mare batalie mare
Nu tot ce se va petrece la Berna tine de domeniul sportului. O sa-mi spuneti ca la fotbal este altfel, dar parca va fi prea exagerat si pentru fotbal. Ar fi trebuit ca la tragerea la sorti cele doua echipe sa fie astfel directionate incat sa nu se intalneasca nici macar in finala. Ma intrebati cum? Foarte simplu: una din ele sa ne fi luat locul in grupa C. Nu. Nu sunt mucalit. O sa-mi dati dreptate maine. Cum Elvetia a fost cap de serie (in calitate de gazda) numai turcii ne-ar fi putut inlocui. "Ce-am mai fi defilat...", gandeam unii.

luni, 9 iunie 2008

Euro 2008 - A treia terta

Joc inchis, rezultat prost
Daca cineva incearca sa ma lamureasca faptul ca acest egal este un rezultat bun le aduc aminte ca Rapidul de aproape trei ani nu a mai pierdut nici un joc in cupele eoropene si ce folos. Faptul ca Piturca stie ca daca iese din grupe pe usa din dos, dar fara infrangeri catastrofale, isi va pastra postul, il face sa inchida jocul si o-o, 1-1, o-1, 1-2 e foarte usor de obtinut. Aceste scoruri nu ne vor aduce calificarea. Pe Piturca il intereseaza acest lucru? Nici pe Razvan Lucescu nu l-a interesat. Blazonul/salariul lui il intereseaza mai mult. Daca nu invingem Italia putem sa ne pregatim de preliminariile mondiale. Acolo Piturca e bun. Ne va califica. Isi va prelungi iar contractul cu sume pe care astazi daca indraznesc sa le pronunt spuneti ca sunt nebun. Vom iesi si din grupe (spre saisprezecimi daca acesta va fi sistemul; parca vor fi ceva modificari in sistemul de desfasurare) la turneul final pentru ca acolo clar vom avea cel putin doua echipe sub valoarea noastra. Dar acum. ACUUM? Avem o echipa tinuta in frau de frica antrenorului. Piturca, te conjur! RISCA! Am o nelamurire cu tridentul ofensiv Sarkozy - Platini - Basescu. Daca in stanga lui Michel era Traian, indreapta lui cine era(?), caci cu Nicolas nu semana...
Portocala metalica
Nu prea sunt eu adeptul extremelor, ca atare nu sunt atras de accentele melodice metalice. M-a enervat acest scor si probabil de aceea am parafrazat expresia capatata de "lalele" dupa mondialele din Germania anilor '74. Meritat, nemeritat ce mai conteaza. Lipsa cunoasterii regulamentului i-a facut pe italieni sa primeasca doua goluri (al doilea a venit pe starea de frustrare a primului) si doua cartonase galbene. O chestie elementara de arbitraj nu este cunoscuta de supervedete ale fotbalului international. Probabil ca toate acestea s-au intamplat pentru a se ajunge la ratia zilnica de trei goluri pe doua meciuri. Aceasta ratie este foarte scazuta fata de ceea ce asteapta Platini de la acest turneu final.
Al doilea transeuropean
Ibericii contra Siberiei. Brrr! Mi se face frig. O sa-mi spuneti ca nu rusii din Siberia sunt in echipa estica ci cei moscoviti. Tot frig imi e. Mai sti ce pot face banii Mafiei rusesti? Decat sa particip la ruleta ruseasca mai bine fac pe contopistul si cu capul intre articole (nu de lege) si taste spun ca rusii nu vor pierde. Ca de obicei n-o sa-mi iasa. Vezi dom'ne! D-aia nu joc eu la Pronosport! Vorbind serios, parerea mea este ca rezultatul acestui meci va determina numai cine cu cine joaca in optimi, pentru ca cele doua combatante vor defila in compania celorlalte doua studente, chiar daca una este campioana europeana.
Albastru in loc de rosu
Daca pana acum in tribune a dominat rosu, facand abtractie de partidele de aseara in care cele patru combatante nu si-au onorat rosul de pe drapel, deseara vom pluti pe apele albastre din nord si din sud. Daca vom privi cu atentie in tribune vom vedea placidele suedeze cu cositele de culoarea veninului de sarpe de o parte si a focoaselor grecoaice cu tenul si carliontii pamantii. Rezultatul meciului chiar nu conteaza decat in palmares. Asa ca sper sa vedem vreo cinci goluri.

duminică, 8 iunie 2008

Euro 2008 - Ziua secunda

Meci de Campionat Mondial
Serios. Ce sa caute un asemenea meci intr-un turneu final de Campionat European. Aici se strange elita Europei, nu Honduras, Noua Zeelanda sau Iran. Am crezut ca doar austriecii nu au ce cauta in Austria. Croatii astia ar avea de toate pe teren, dar se pare ca pe banca nu au antrenor. Bilic asta nu mi-a placut nici ca jucator. Mai ales dupa ce a provocat eliminarea lui Zidane mai abject decat Materazzi. Ce sa mai zic de arbitraj!? Se pare ca degeaba a indrumat Platini spre disciplinarea jocului. In afara de penalti, corect acordat dupa parerea mea, Vink asta nu a stiut tot restul jocului cum sa-si ceara scuze gazdelor. N-a dat un cartonas rosu, combinat din doua galbene, si a arbitrat in compensatie. Inca un amanunt. In nu stiu care minut un spectator (croat) a patruns pe teren. De remarcat buna cuviinta de care a dat dovada televiziunea care realizeaza transmisiunea de a nu focaliza imediat camerele de luat vederi pe incident. La noi vreo cinci minute s-ar fi comentat incidentul si a doua zi ar fi aparut poza in ziar in loc de cea a golului. O palma data exhibitionistilor. Comentatorul a avut ineptia de a se intreba cum de nu l-a vazut regizorul transmisiei. Bun venit CIVILIZATIE!
A castigat Polonia
Dupa ce mi-a citit blogul Mihai Ghenceanu m-a atentionat ca nemtii sunt germani si germanii joaca cum joaca si la sfarsit ridica trofeul. Tot nu l-am crezut. Dar trebuie sa recunosc ca au meritat victoria. Chiar daca primul gol a fost din ofsaid si nu numai Ghencii este filogerman, ci si comentatorul si il mai banuiesc si pe asistentul de pe partea cu pricina, lesii nu au indraznit destul pentru a merita macar un egal. Vorbesc de lesii din tabara polona, pentru ca cei din tabara germana au fost magistrali. Cu siguranta nu mi-au citit blogul pentru ca altfel precis erau schimbati in prima repriza. In ceea ce priveste titlul se refera nu numai la nationalitatea autorilor golurilor si a paselor de gol, ci si la nationalitatea lui Robert Kubica, primul est european care castiga o cursa de Formula 1. S-a intamplat tocmai la Montreal.
Romania - Franta 2-1
Prin definitie mie nu-mi prea ies pronosticurile asa ca o sa batem cu 3-1. Spun asta pentru ca in Franta, chiar in capitala ei, la Roland Garros, doua romance au disputat finala de simplu junioare. A castigat in trei seturi Constanta in fata Craiovei, adica Simona Halep in fata Elenei Bogdan, cu 6-4, 6-7(3), 6-2. Si cand te gandesti ca aceasta competitie este deschisa fetelor de pana la 18 ani, iar Simona si Elena inca nu au implinit 17...
Oare olandezii, oare italienii...
Un meci cheie in ceea ce ne priveste, meci a carui tensiune va creste si din faptul ca la acea ora se va cunoaste rezultatul din meciul Romaniei si bineinteles, va influenta mintea celor direct implicati.

Euro 2008 - Prima zi

Semiluftul norocos
Preconizasem un scor alb. Chiar daca rezultatul final n-a fost alb, fotbalul a fost. Cehii nu pot spune ca si-au rezolvat calificarea si inca mai cred ca in clasamentul final al grupei elvetienii le vor lua fata, in ciuda accidentarii lui Frey. Echipa ceha pare greoaie si nu vad cum poate face fata entuziasmului turcesc sau valorii net superioare a portughezilor. Elvetienii, in calitate de gazde, daca n-au reusit acum cu cehii vor obtine egalul cu turcii, chiar daca se va lasa cu scandal, proteste si amenintari. Avem antecedente, nu? Duminica viitoare la ora jocului Elvetia - Portugalia, lusitanii vor fi deja relaxati, studiind mai mult posibilii adversari din optimi.
Valoare/Entuziasm
Versus. Nici un versus. Entuziasmul nu-i suficient. Nici culoarea fistichie a tricourilor de la Oceanul Atlantic, nici luna aflata in primul patrar de pe textila cusuta pe malurile Bosforului, nici nehotararea lui Fandel in a taia in jumatatea estica a europenilor (oare sa le pastreze UEFA turcilor surpriza eliminarilor pentru jocul cu helvetii?), nimic nu poate opri raidurile marca Deco, prezenta sistematica in fata lui Volkan a rasfatatului de soarta numit Pepe, dar mai ales nimic nu poate sta in calea fotbalistului ce marcheaza la modul superlativ sfarsitul primului deceniu al mileniului al treilea, Cristiano Ronaldo.
Gazda condamnata
Cum este sa intri in casa omului, sa imbuci din codrul de paine proaspata tocmai scoasa din cuptor, sa bei din cana intinsa cu lapte proaspat, fara e-uri sau @ (citeste coada de maimuta), sa te uiti pe geamul intredeschis spre orizontul dantelat in piatra si izvoare, sa tragi cu coada ochiului spre piciorul nalt si zdravan al nevesti-si si apoi sa-i injunghii spatele intre omoplati in dreptul inimii. Dar croatii se pricep la asa ceva inca de pe vremea partizanilor. Cate faradelegi nu s-au intamplat atunci in munti?
Panzerul nu mai e la moda
Din ce in ce mai mult incep sa cred ca nemtii nu se mai afla in elita fotbalului mondial. Probabil aceste europene vor demonstra elucubratiile mele sau, din contra, imi vor amenda aberatiile. Cert este ca nu mai au valorile individuale din trecut, iar disciplina de echipa s-a cam latinizat, ca sa spun asa. In Bundesliga exista numai Bayern si in loc de Beckenbauer sau Rummenigge vedetea lor este Riberry (adica in loc de Franz sau Heinz avem un franc Franck). Miza pe naturalizarea strainilor de valoare este o miza falsa. Una este sa imbraci tricoul echipei nationale cu toata fiinta ta si alta este sa porti un tricou pe tine. Vom vedea deseara pe nemtii Odonkor, Gomez sau Kuranyi luptand contra inversunatilor polonezi? Sau Klose si Podolski isi vor renega mama, tata, primul ghiozdan si primul sarut? Toti ceilalti polonezi de pe teren vor lupta pentru a nu se intampla asta. Sa nu mai vorbesc de tribune unde burtile pline de bere vor cauta galceava printre steagurile alb-rosii.

sâmbătă, 7 iunie 2008

Euro 2008 - Pornim la drum

Duminica sfarsitului de iunie a acestui an va fi si duminica sfarsitului de Euro a acestui an. Pana atunci, cand pe Ernst Happel Stadion se va auzi ultimul fluier al arbitrului declarat cel mai in forma al europenelor si care nu este conational cu finalistele, vom patimi, vom bea bere in cinstrea bravilor nostri fotbalisti sau tocmai de necazul nereusitei lor, vom spera, vom sudui, si alte vom-uri, dar sper din tot sufletul ca nu vom uita ca fotbalul este doar un sport, iar in sport victoria nu se obtine cu orice pret si nici cu ajutorul lui Dumnezeu.
Astazi intra in scena, normal, gazdele. O parte din gazde, adica reprezentantii tarii cantoanelor, pentru ca tirolezii nu-si pun prea multe sperante in acest turneu final, in iarna existand voci in presa austriaca prin care se cerea ca nationala lor sa lase locul unei alte echipe pentru a nu se face de rusine. Apropo! Va jignesc daca va rog sa pronuntati numele a trei jucatori din nationala Austriei? Sincer nu stiu nici unul acum, dar voi oricum stiti mai mult decat mine. Acum doi ani am vazut un meci prin Salzburg. Pe program scria ceva de genul Liga a II-a de pe la noi, dar jocul putea fi comparat linistit cu un meci fara patimi de pe la mijlocul clasamentului Ligii a V-a, in ultimele doua trei etape. Tehnic nimic. Strategic nimic. Bere la discretie. Public ca la teatru de vara.
Cred ca meciul de deschidere nu se va dezminte si se va incheia cu o remiza alba. In ceea ce priveste jocul transeuropean dintre lusitani si "poarta", in viata mea turcii nu i-au batut pe portughezi, asa ca vor trebui sa astepte sa mor.
Nu vreau sa inchei acest prolog fara a aminti de finala de simplu junioare de la Roland Garros care se disputa intre doua romance si care, dupa cum v-ati dat seama din articolele anterioare, am preconizat-o. Finala se va desfasura maine si dintre o olteanca si o dobrogeanca sper sa castige tenisul romanesc.

joi, 5 iunie 2008

Viitorul Romaniei face minuni la Roland Garros

Elena Bogdan
Nascuta la Craiova in 1992, Elena are 184 de centimetri si 68 de kilograme. Adica, cum s-ar spune, mai are doi ani de juniorat, vreo 10 cm si 15 kilograme de adaugat, dupa care poate deveni un adevarat taifun pe terenurile de tenis de pe mapamond. Ii doresc din tot sufletul sa devina o noua Martina (nu cea americanizata, ci cea helvetizata), sa uimeasca lumea prin precocitate, sa bata tot ce-i iese in cale, sa strabata zeci de ani lumea in lung si an precum Martina (nu elvetianca, ci cea din State) respectata de adversari si idolatrizata de spectatori.
Stangace, Elena foloseste reverul cu ambele brate, preferand sa joace pe zgura. Cu toate ca locuieste la Craiova, olteanca face parte din clubul bucurestean Olimpia, unde il are antrenor pe Ovidiu Popescu. A inceput sa joace tenis organizat odata cu primii pasi din curtea scolii, cand parintii ei, Angela si Ion, au canalizat-o spre acest sport pentru care daca te sacrifici poate sa-ti aduca nu numai satisfactii morale, ci si financiare.
Se afla momentan pe locul 731 in clasamentul WTA (cel mai bun loc a fost 721, pe 19 mai a.c.). In afara tenisului, care ii este nu numai profesie de la aceasta varsta ci si hobby, nazuinta si chin, Elena se cultiva prin muzica si film si se distreaza pe partii si in bazine.
Ultimul meci: sfertul de finala de la Roland Garros, juniori, 5 iunie 2008, 6-4, 6-4 cu favorita numarul 1 a turneului, Melanie Oudin (SUA), din pozitia de favorita numarul 10 a turneului, dar pe locul intai in tara la nivelul junioarelor.
Simona Halep
Nascuta la Constanta, in 27 septembrie 1991, Simona este si ea cu doi ani sub limita de varsta pentru junioare, 18 ani. Mai scunda un pic, 169 cm, si bineinteles mai usoara, 57 kg. Dreptace, dobrogeanca loveste reverul tot cu doua maini, avand in schimb ca suprafata preferata de joc cimentul. Liviu Panait este antrenorul ei actual la echipa Mamaia IDU (dubla legitimare, provenind de la LPS-CSS Constanta) si a facut cunostinta pentru prima oara cu un club de tenis la doar 4 anisori, cand Tania si Stere, pe atunci foarte tinerii ei parinti, i-au platit primele lectii.
In clasamentul mondial WTA, Simona se afla exact pe pozitia 500, care reprezinta si cel mai bun loc ocupat vreodata. Hobby-uri: handbalul si sa asculte muzica. Are un frate la care tine foarte mult pe nume Nicolae.
Ultimul meci: sfertul de finala de la Roland Garros, juniori, 5 iunie 2008, 6-1, 6-2 cu favorita numarul 13 a turneului, Xenia Lachina (Rusia), din pozitia de favorita numarul 9 a turneului si de pe locul doi in clasamentul junioarelor din Romania.
Cele doua romance, in caz ca vor trece in semifinale de Lenka Jurikova (Slovacia), respectiv Arantxa Rus (Olanda) - favorita nr. 2, se vor intalni intr-o finala de pomina, cu adevarat romaneasca. Cele doua s-au mai intalnit in acest an, pe 29 aprilie la Bucuresti, Simona invingand cu 6-1, 6-3, in finala turneului de 10.000$, pe zgura. Cu doi ani in urma, sau intalnit tot pe zgura, victoria revenind aceleasi jucatoare cu 6-3, 6-0.

miercuri, 4 iunie 2008

Romani la Roland Garros 2008

CALIFICARI
Masculin
Adrian Cruciat (favorit numarul 32)
- turul I -Filip Prpic (Suedia) 6-0; 1-0 abandon.
- turul II - Tomas Zib (Cehia) 6-3; 6-7(5); 3-6.
Catalin Gard
- turul I - Roko Karanusic (Croatia) 2-6;1-6.
Victor Crivoi
- turul I - Pere Riba (Spania) 6-2; 6-2.
- turul II - Bohdan Ulihrach (Cehia) 6-4; 6-7(0); 6-4.
- turul III - Sebastian Decoud (Argentina) 6-4; 6-4. Calificat pe tabloul principal
Adrian Ungur
- turul I - Andrea Stoppini (Italia) 3-6; 6-2; 6-2.
- turul II - Bjorn Phau (Germania) 4-6;2-6.

Feminin
Monica Niculescu (2)
- turul I - Irena Pavlovic (Franta) 6-3; 6-3.
- turul I - Angelik Bachmann (Germania) 6-1 6-1.
- turul III - Jelena Pandzic (Croatia) 6-2; 5-7; 4-6. Calificata pe tabloul principal ca lucky loser (invinsa norocoasa).
Agnes Szatmari
- turul I - Selima Sfar (Tunisia) 4-6; 4-6.
Anda Perianu
- turul I - Sophie Ferguson (Australia) 6-2; 2-6;5-7.
Simona Matei
- turul I - Carolina Maes (Belgia) 0-6; 2-6.
TABLOURI PRINCIPALE
Simplu masculin
Victor Crivoi
- turul I - David Marrero (Spania) 3-6; 3-6; 7-5; 4-6.
Victor Hanescu
- turul I - Dudi Sela (Israel) 4-6; 6-2; 4-6; 6-4; 6-3.
- turul II - Florent Serra (Franta) 4-6; 3-6; 7-6(5); 6-7(5). Partida disputata pe parcursul a trei zile si influentata de arbitru, influentat la randul sau de spectatori.
Simplu feminin
Ioana Raluca Olaru
- turul I - Stephanie Cohen - Aloro (Franta) 6-7(4); 3-6.
Sorana Mihaela Carstea
- turul I - Anne Kremer (Luxemburg) 6-0; 6-0.
- turul II - Victoria Azarenca (Bielorusia) 0-6; 0-6.
Edina Gallovits
- turul I - Victoria Azarenca 1-6; 3-6.
Monica Niculescu
- turul I - Jelena Jankovici 6-7(3); 2-6.
Dublu masculin
Florin Mergea/Horia Tecau
- turul I - Sebastian Grosjean (Franta)/Gustavo Kuerten (Brazilia) 5-7; 6-3; 6-1. Ultimul joc oficial din cariera brazilianului.
- turul II - Bruno Soares (Brazilia)/Dusan Vemic (Serbia) 3-6; 4-6.
Dublu feminin
Ioana Raluca Olaru/Arantxa Parra Santonia (Spania)
- turul I - Maria Coriteva (Ucraina)/Vladimira Uhlirova (Cehia) 3-6; 2-6.
Edina Gallovits/Monica Niculescu
- turul I - Maria Emilia Salerni (Argentina)/Selima Sfar (Tunisia) 6-2; 6-1.
- turul II - Zi Yan/Jie Zheng (ambele China) 6-2; 5-7; 1-6.
Sorana Mihaela Carstea/Aravane Rezai (Franta)
- turul I - Iaroslava Svedova (Rusia)/Tamarine Tanasugarn (Thailanda) 4-6; 6-2; 6-2.
- turul II - Nathalie Dechy (Franta)/Elena Lihovteva (Rusia) 7-5; 6-2.
- turul III - Ashley Harkleroad (SUA)/Galina Voscoboeva (Rusia) 3-6; 2-6.
JUNIORI
Simplu baieti
Marius Copil
- turul I - Jarmere Jenkins (SUA) 6-3; 6-3.
- turul II - Guillaume Rufin (Franta) 1-6; 2-6.
Simplu fete
Elena Bogdan (10)
- turul I - Linda Berlinecke (Germania) 6-3; 6-2.
- turul II - Zi Jun Yang (Hong Kong) 6-1; 6-3.
- turul III - Bojana Jovanoc.i (Serbia, chiar asa se scrie numele ei) 1-6; 7-5; 8-6.
- sferturi - Melanie Oudin (SUA), favorita numarul 1 a turneului. Se va juca joi de la ora 12 pe terenul 3.
Ana Bogdan (4)
- turul I - Richel Hogenkamp (Olanda) 4-6; 6-3; 8-10.
Simona Halep (9)
- turul I - Charlotte Rodier (Franta) 6-4; 6-1.
- turul II - Karen Barbat (Danemarca) 6-3; 6-1.
- turul III - Jessica Moore (Australia) 6-0; 6-1.
- sferturi - Xenia Lakina (Rusia), favorita nr. 13. Se va juca joi pe terenul 3 imediat dupa meciul Elenei Bogdan.
Irina Camelia Begu
- turul I - Zarina Dias (Kazahstan) 2-6; 6-2; 7-9.
Alexandra Damaschin
- turul I - Arantxa Rus (Olanda) 5-7; 3-6.
Dublu baieti
Marius Copil/Yannik Reuter (Belgia)
- turul I - Alexandre Folie/David Goffin (ambii Belgia) 6-1; 6-4. Trei belgieni pe teren.
- turul II - Vasek Pospisil/Milos Raonic (ambii Canada) 3-6; 4-6.
Dublu fete
Elena Bogdan/Simona Halep(nr. 1)
- turul I - Valeria Savinah/Marta Sirotchina (ambele Rusia) 7-6(5); 6-7(6); 0-1(8). Pentru Simona era a doua partida a zilei; in setul doi fetele noastre au avut 4-0. Pacat!
Alexandra Damaschin/Bojana Jovanoc.i (Serbia)
- turul I - Nathalie Mohn/Camille Sapene (ambele Franta) 6-1;6-3.
- turul II - Lenka Jurikova/Romana Tabakova (ambele Slovacia) 4-6; 6-4; 0-1(5).
Irina Camelia Begu/Elena Cerniacova (Rusia)
- turul I - Zuzana Linhova (Cehia)/Zuzana Luknarova (Slovacia) 1-6; 6-7(2).
Mai participa la jocurile exhibitioniste Ilie Nastase.

Mai avem doua fete in competitie care au avantajul ca se pot intalni in finala junioarelor. Bineinteles ca le dorim acest lucru.






luni, 2 iunie 2008

Alte clasamente

Tricoul ciclamen
1. Daniele Bennati 189p
2. Emanuele Sella 138p
3. Riccardo Ricco' 131p
Tricoul verde
1. Emanuele Sella 136p
2. Vasil Chirienca (Bielorusia - Tinkoff) 63p
3. Fortunato Baliani (Italia - CSF) 48p
Tricoul alb
1. Riccardo Ricco' 89h58'46"
2. Jurgen van den Broeck la 4'33"
3. Vincenzo Nibali la 18'17"
Sprinteri
1. Fortunato Baliani 23p
2. Jeremy Roy (Franta - Francais de Jeux) 19p
3. Daniele Bennati 18p
Echipe I (timpi)
1. CSF 268h52'44"
2. Astana la 43'48"
3. Liquigas la 1h00'42"
Echipe II (puncte)
1. Liquigas 360p
2. Astana 347p
3. CSF Group - Navigare (liga a doua) 340p
Combativitate
1. Emanuele Sella 75p
2. Daniele Bennati 51p
3. Fortunato Baliani 46p
Laureatii
1. Daniele Bennati 16p
2. Emanuele Sella 15p
3. Mark Cavendish 12p
Evadati
1. Fortunato Baliani 466km
2. Mickael Buffaz (Franta - Cofidis) 464km
3. Emanuele Sella 386km
Fair play
1. Lampre 0p penalizare
2. Liquigas, LPR si Cofidis 20p penalizare

Tricoul roz

1. Alberto Contador 89h56'49"
2. Riccardo Ricco' la 1'57"
3. Marzio Bruseghin la 2'54"
4. Franco Pellizotti la 2'56"
5. Denis Menciov la 3'37"
6. Emanuele Sella la 4'31"
7. Jurgen van den Broeck la 6'30"
8. Danilo di Luca la 7'15"
9. Domenico Pozzovici la 7'53"
10. Gilberto Simoni la 11'03"
Opt din top zece au fost nominalizati ca favoriti in acest blog la inceputul lui Il Giro. Surprizele pentru mine sunt tanarul Jurgen van den Broeck si locotenetul lui Sella, Domenico Pozzovici. Pentru prima oara dupa multi ani castigatorul nu este italian. Ricco' a demonstrat ca s-a bazat pe ceva atunci cand ameninta ca va castiga turul. Il asteptam la anul.

Milano 28,5 km (contracronometru)

1. Marco Pinotti (Italia - High Road) 32'45"
2. Tony Martin (Germania - High Road) la 7"
3. Mihail Ignatiev (Rusia - Tinkoff) la 10"
.
7. Daniele Bennati (Italia - Liquigas) la 0'24"
.
11. Alberto Contador (Spania - Astana) la 0'39"
.
25. Denis Menciov (Rusia - Rabobank) la 1'29"
.
27. Franco Pellizotti (Italia - Liquigas) la 1'30"
28. Marzio Bruseghin (Italia - Lampre) la 1'33"
.
68. Riccardo Ricco (Italia - Saunier Duval) la 2'32"
.
71. Emanuele Sella (Italia - CSF) la 2'35"
.
79. Jurgen van den Broeck (Belgia - Silence) la 2'43"
.
100. Domenico Pozzovivo (Italia - CSF) la 3'07"
.
112. Danilo di Luca (Italia - LPR) la 3'36"
.
135. Gilberto Simoni (Italia - Diquigiovanni) la 5'02"
.
141. Asan Bazaiev (Kazahstan - Astana) la 6'54"