marți, 10 iunie 2008

Cele patru zari

Est vs Vest
Ma contraziceam astazi cu Attila Franczia, colegul meu de breasla, in ceea ce priveste reusitele spaniolilor in turneele finale. Bineinteles ca n-am avut dreptate. Sustineam ca Spania n-a prea rupt gura targului in turneele finale, dar statistica mi-a scos din arhiva victoria finala din 1964 din fata acelorasi rusi. Mai tine cineva minte echipele? Poate Vasile Blaga din Tasnad care-mi spunea poezii cu Brazila acelor ani. Iata-le: Iribar - Rivilla, Olivella, Calleja - Zoco, Fuste - Amaro, Pereda, Martinez, Suarez, Lapetra au fost gazde, partida disputandu-se pe Santiago Bernabeu, fara schimbari caci nu permitea regulamentul; de partea cealalta Iasin - Ciusticov, Sesternev, Mudric - Voronin, Anicichine - Cislenco, Ivanov, Ponedelnic, Corneev, Husainov. Au inscris Pereda (6), Husainov (8) si Martinez (84). Stiti ce s-a mai intamplat atunci? Haideti sa va aduc aminte: Cupa Campionilor Europeni - Internazionale Milano (3-1 cu Real Madrid), fotbalistul anului - Denis Law (Manchester United), Eurovision - Gigliola Cinquetti (Non ho l'eta), Premiul Nobel pentru pace - Martin Luther King, Campion Olimpic la 100m - Bob Hayes (10,0s), Formula 1 - John Surtees (Ferrari), Oscar - My Fair Lady. Ce timpuri...
Nord vs Sud
Inca mai cred ca cele doua echipe dinspre Ecuator si dinspre Polul Nord nu vor face multi pureci prin actuala editie a europenelor. Henrik Larsson este prea batran, iar Sebastian Larsson prea tanar. Ibrahimovici e singur. Uneori mai prinde cate un un-doi cu cate o gheata suedeza si rupe plasa tocmai acolo unde este intinzatorul, dar contra estului si a vestului nu ajunge. Grecii, din pacate, daca n-ar fi gazdele austriece ar detine cu siguranta titlul de cea mai slaba a turneului final. Dupa meciul de luni nici Franta si Romania nu sunt departe de lingura de lemn, dar sa speram ca a lor nostri le-a venit mintea la cap. Mai precis lui Piturca.
Iberici fericiti pe ulita ceha
Aproape imposibil sa se poata petrece vreo minune la Geneva. Nici nu ar fi frumos. Arata prea bine si joaca prea spectaculos aceasta policroma echipa portugheza pentru a i se putea impiedica victoria la cel putin doua goluri diferenta. Nici chiar mie nu mi s-ar putea intampla sa nu nimeresc pronosticul la acest meci. Nu-i asa Cipri? ma uitam deunazi la acest colos numit Koller. Jan Koller. Ce jucator inalt (era sa scriu mare) a fost si cum a dat in mintea copiilor. Dar oare numai el e de vina?
Mare batalie mare
Nu tot ce se va petrece la Berna tine de domeniul sportului. O sa-mi spuneti ca la fotbal este altfel, dar parca va fi prea exagerat si pentru fotbal. Ar fi trebuit ca la tragerea la sorti cele doua echipe sa fie astfel directionate incat sa nu se intalneasca nici macar in finala. Ma intrebati cum? Foarte simplu: una din ele sa ne fi luat locul in grupa C. Nu. Nu sunt mucalit. O sa-mi dati dreptate maine. Cum Elvetia a fost cap de serie (in calitate de gazda) numai turcii ne-ar fi putut inlocui. "Ce-am mai fi defilat...", gandeam unii.

Niciun comentariu: