marți, 24 iunie 2008

Sapunaru

Fiind rapidist pot fi considerat ca subiectiv atunci cand vorbesc despre Rapid sau despre ceva ce apartine de Rapid. Dar, nu uitati: "Sunt exact asa cum va inchipuiti ca sunt!". Asa ca am sa ma leg iarasi de faptul ca Piturca a avut mai mult grija de soarta trepiedului (nu de regizor, ci de scenarist) de sub sezutul lui, decat de soarta nationalei. N-am sa mai spun de faptul ca a lasat acasa jucatori de valoare pe care nu i-a convocat pentru a-si plati datoriile fata de Becali. Ma refer aici la Ogararu (cine stie cu ce l-a pacalit jucatorul lui Ajax pe Becali de nu a fost convocat), golgeterul campionatului Danciulescu sau impetuosul Trica. Vedeti ca nu spun Costin Lazar sau Buga. In schimb voi vorbi despre Sapunaru si sper ca viitorul imi va da dreptate. De cand a venit la Rapid, Sapun inca nu a vut un antrenor care sa-i puna in evidenta calitatile. Nu uitati ca poate fi utilizat in centrul apararii, pe banda dreapta sau ca varf impins. Cu tehnica nu sta tocmai rau, in centrul apararii fiind mai sigur in interventii si mai ofensiv decat prafuitul Maftei (sa nu se inteleaga ca Maftei nu si-a facut datoria fata de Rapid, timp de zece ani a dat tot ce-a fost mai bun in el si pentru asta din postura de rapidist ii multumesc) sau nabadaiosul si imprevizibilul Constantin. Dezinvoltura cu care actioneaza pe partea dreapta mi-aduce aminte cu placere de un alt numar doi de pe vremea Mexicului din '70, Lajos Satmareanu, cu deposedari si interceptii in propria jumatate de teren si curse impetuoase pe dreapta in care depaseste in forta si viteza doi-trei adversari (prin dribling intotdeauna inainte sau prin un-doi-uri) urmate de centrari precise (aici ar mai trebui lucrat cate ceva la tanarul rapidist) sau pase filtrante in inima apararii adverse. In ceea ce priveste pozitia de varf, cred ca nu a fost incercat suficient. Banuiesc la el calitati exceptionale pentru acest post. Eu cred ca Piturca a stiut toate acestea, dar pentru ca existau Goian, Ghionea, Nicolita si Dica el nu putea juca nici o secunda. Nu zic ca stelistii nu trebuiau sa joace, cu toate ca asupra unuia (pe care il stimez si il apreciez ca om) am foarte mari rezerve asupra utilitatii prezentei sale chiar si in lotul Stelei. Piturca a folosit prezenta Romaniei la turneul final, asupra careia a avut incontestabile merite, pentru a "vopsi" jucatorii lui Becali pe langa a ceea ce am spus in debutul prezentului articol.


Wimbledon romanesc

Sa anuntam pe aceasta cale si frumoasa comportare a tenismenilor romani la Wimbledon. Din cei cinci sportivi romani prezenti pe tabloul principal, patru s-au calificat in turul doi. Dar sa-i luam pe rand.
La masculin singurul reprezentant al Romaniei, Victor Hanescu (n. 21 iulie '81 la Bucuresti, 198 cm, 85 kg, dreptaci, nr. 81 mondial, nr. 214 mondial la dublu, cel mai bun loc in cariera - 35 la simplu, 165 la dublu, 172 de meciuri in ATP din care a castigat 77 si 1.286.978$) a trecut in patru seturi de columbianul Alejandro Falla (24 de ani, nr. 106 mondial) cu 6-3, 6-7(-2), 6-0, 6-4. Victor este inscris si la dublu alaturi de americanul James Cerretani, urmand sa-i intalneasca pe cuplul braziliano-sarbesc Bruno Soares - Dusan Vemic. In turul doi il va intalni pe favoritul nr. 11 al turneului, cehul Tomas Berdych care a trecut in cinci seturi de rusul Evgheni Corolev: 4-6, 6-1, 6-4, 3-6, 7-5.
Prima din cele patru fete despre care am sa va povestesc este Ioana Raluca Olaru (3 martie '89 la Bucuresti, 173 cm, 60 kg, dreptace, nr. 140 mondial, nr. 476 la dublu, cel mai bun loc in cariera - 55 la simplu, 293 la dublu, 36 de jocuri in WTA din care a castigat 16 si 211.726$) si care a avut cea mai prapastioasa soarta la tragerea la sorti si, previzibil, a ratat calificarea: 2-6, 2-6 cu fosta numarul 27 mondial (actualmente a revenit dupa o accidentare care a tinut-o 8 luni pe margine si a adus-o tocmai pe locul 150 mondial, dupa Roland Garros a ajuns pe 98), Samantha Stosur, dornica sa revina in prim-plan.
Surpriza cvartetului feminin este Monica Niculescu (25 septembrie la Bucuresti, 168 cm, 63 kg, dreptace, nr. 87 mondial, 66 la dublu, cea mai bun loc in cariera - 86, 66 la dublu, 10 meciuri in WTA din care a castigat 2, ambele anul acesta, si 218.436$) care a reusit sa treaca in primul tur de slovaca Magdalena Rybarikova (19 ani, nr. 114 mondial) cu 1-6, 6-3, 6-4 (partida a fost suspendata in prima zi de dispute la scorul de 2-4 in decisiv). In turul doi va raspunde la serviciile favoritei nr. 15, unguroaica Agnes Szavay care a trecut lejer 6-1, 6-3 de italianca Tathiana Garbin.
Decana de varsta, Edina Gallovits (10 decembrie '84 la Timisoara, 165 cm, 53 kg, dreptace, nr. 84 mondial, 85 la dublu, cel mai bun loc in cariera - 54, 80 la dublu, 54 de jocuri in WTA din care a castigat 22 si 466.828$) a trecut simplu, 6-1, 6-2 de austriaca Yvonne Meusburger, vecina sa de clasament in topul mondial (85, 24 de ani). In turul urmator va avea o misiune extrem de dificila in fata favoritei nr. 8, rusoaica Ana Sacvetadze.
Mezina si cea mai bine clasata dintre romance, Sorana Carstea (7 aprilie '90, 176 cm daca n-a mai crescut din iarna, 59 kg, dreptace, proaspat nr. 66 mondial, 117 la dublu, cea mai buna performanta la dublu - 114, a disputat 39 de partide in WTA si a castigat 21, singura cu bilant pozitiv, si 193.222$) a dispus de rusoaica Ecaterina Bahova (23 de ani, nr. 96 mondial) cu 6-4, 6-4. In turul doi isi indreapta sperantele catre o victorie in fata favoritei nr. 16, belarusa Victoria Azarenca.
Dupa cate se observa toti adversarii romanilor sunt din top 20 al tenisului mondial, asa ca o singura patrundere in turul trei ar fi o mare realizare. Sa le strangem pumnii si sa speram ca in viitorul apropiat frumoasele (nu glumesc) noastre fete vor face ele parte din top 20. La dublu vom avea o pereche romaneasca, Sorana cu Monica (in disputa cu dublul slovaco-rus Dominika Cibulkova - Alisa Cleibanova) si pe Edina care va avea ca partenera pe belarusa Olga Govortova si vor incrucisa primele schimburi de mingi cu cuplul american Christina Anne Fusano - Angele Haynes.

Niciun comentariu: