duminică, 8 iunie 2008

Euro 2008 - Prima zi

Semiluftul norocos
Preconizasem un scor alb. Chiar daca rezultatul final n-a fost alb, fotbalul a fost. Cehii nu pot spune ca si-au rezolvat calificarea si inca mai cred ca in clasamentul final al grupei elvetienii le vor lua fata, in ciuda accidentarii lui Frey. Echipa ceha pare greoaie si nu vad cum poate face fata entuziasmului turcesc sau valorii net superioare a portughezilor. Elvetienii, in calitate de gazde, daca n-au reusit acum cu cehii vor obtine egalul cu turcii, chiar daca se va lasa cu scandal, proteste si amenintari. Avem antecedente, nu? Duminica viitoare la ora jocului Elvetia - Portugalia, lusitanii vor fi deja relaxati, studiind mai mult posibilii adversari din optimi.
Valoare/Entuziasm
Versus. Nici un versus. Entuziasmul nu-i suficient. Nici culoarea fistichie a tricourilor de la Oceanul Atlantic, nici luna aflata in primul patrar de pe textila cusuta pe malurile Bosforului, nici nehotararea lui Fandel in a taia in jumatatea estica a europenilor (oare sa le pastreze UEFA turcilor surpriza eliminarilor pentru jocul cu helvetii?), nimic nu poate opri raidurile marca Deco, prezenta sistematica in fata lui Volkan a rasfatatului de soarta numit Pepe, dar mai ales nimic nu poate sta in calea fotbalistului ce marcheaza la modul superlativ sfarsitul primului deceniu al mileniului al treilea, Cristiano Ronaldo.
Gazda condamnata
Cum este sa intri in casa omului, sa imbuci din codrul de paine proaspata tocmai scoasa din cuptor, sa bei din cana intinsa cu lapte proaspat, fara e-uri sau @ (citeste coada de maimuta), sa te uiti pe geamul intredeschis spre orizontul dantelat in piatra si izvoare, sa tragi cu coada ochiului spre piciorul nalt si zdravan al nevesti-si si apoi sa-i injunghii spatele intre omoplati in dreptul inimii. Dar croatii se pricep la asa ceva inca de pe vremea partizanilor. Cate faradelegi nu s-au intamplat atunci in munti?
Panzerul nu mai e la moda
Din ce in ce mai mult incep sa cred ca nemtii nu se mai afla in elita fotbalului mondial. Probabil aceste europene vor demonstra elucubratiile mele sau, din contra, imi vor amenda aberatiile. Cert este ca nu mai au valorile individuale din trecut, iar disciplina de echipa s-a cam latinizat, ca sa spun asa. In Bundesliga exista numai Bayern si in loc de Beckenbauer sau Rummenigge vedetea lor este Riberry (adica in loc de Franz sau Heinz avem un franc Franck). Miza pe naturalizarea strainilor de valoare este o miza falsa. Una este sa imbraci tricoul echipei nationale cu toata fiinta ta si alta este sa porti un tricou pe tine. Vom vedea deseara pe nemtii Odonkor, Gomez sau Kuranyi luptand contra inversunatilor polonezi? Sau Klose si Podolski isi vor renega mama, tata, primul ghiozdan si primul sarut? Toti ceilalti polonezi de pe teren vor lupta pentru a nu se intampla asta. Sa nu mai vorbesc de tribune unde burtile pline de bere vor cauta galceava printre steagurile alb-rosii.

Niciun comentariu: