miercuri, 29 octombrie 2008

Derby

Oras in mijlocul Angliei. Cam de doua ori cat Satu Mare. Nod de cale ferata. Industria siderurgica reprezinta ocupatia celor mai multi angajati. La numar nu sunt departe nici cei care construiesc motoare Rolls Royce pentru avioane. Daca te duci pana acolo poti admira o catedrala din secolul al saisprezecelea si un muzeu al matasii.
Motivul pentru care am adus in discutie numele acestui oras se leaga totusi de sport. Toata lumea stie ce este un derby [pronuntie: da:bi]. Cred ca mai putini stiu de la ce vine denumirea. Nu prea are legatura cu orasul Derby decat prin faptul ca aici aveau loc in secolul trecut curse de cai. Mai la sud si mai la vest de Londra se afla o alta localitate implicata in acest traseu: Epsom. Aici nu este numai un important colegiu englez ci si un hipodrom celebru cu o sumedenie de curse de cai. Fiecare cursa poarta o denumire. In secolul al XVIII-lea, prin 1780, s-a nascocit o cursa careia i s-a dat numele "derby" dupa locul de obarsie al organizatorului, contele Edward Stanley. Este o cursa care se desfasoara si astazi la Epsom. O cursa clasica de trap, uneori de galop a cailor (nu si a iepelor, motiv pentru care astazi in Anglia nu exista derbiuri feminine la nici un sport) in varsta de trei ani.
Nu mica mi-a fost mirarea cand am aflat ca un stranepot al acestui Edward Stanley, Henry, a fost membru de onoare al Academiei Romane. A facut in Principate o ancheta in legatura cu justetea luptei pentru unire. A alcatuit totodata o antologie in 1871 din poieti romani dintre care nu au lipsit Vasile Alecsandri, Grigore Alexandrescu, Dimitrie Bolintineanu sau Cezar Bolliac.
Sa revenim la derbi. Cred ca derbiul etapei se va incheia cu victoria CFR-ului. Campioana intalneste locul doi din clasament si Trombetta trebuie sa-si dovedeasca valoarea. Nu cred ca o noua infrangere i-ar cadea bine lui Paskani.
Am fost foarte suparat aseara cand am aflat ca in cursul diminetii in cadrul Diviziei B la sah, sportivi pentru care aveam toata consideratia au vandut ca niste tradatori partidele lor in meciul cu sahisti din Sighetul Marmatiei. Conducerea clubului Unio a luat masuri severe impotriva acestora retragandu-i de la primele doua mese pe inculpati (nu vreau sa le mai pronunt numele vreodata). Cu juniorii, Unio a reusit sa remizeze in meciul urmator si, in echipa completa, sa castige in ultima etapa, pastrandu-si astfel prima pozitie si promovand in Divizia A. Nu va ascund ca Informatia Zilei s-a implicat direct pentru ca acest campionat sa se desfasoare in Satu Mare, astfel incat contributia financiara a clubului Unio sa fie cat mai redusa. Cunosteam starea precara din punct de vedere financiar a acestuia. Vointa Informatia Zilei formata din Ciprian Munteanu (ELO 2161), Dinu-Simi Suciu (2183), Iuliu Follert (2139), Vasile Remetean (2067), Ioan Todosiciuc (2005) si juniorul Sandor Szilagyi (1693) a ocupat in final locul sapte, atingandu-si obiectivul.
La tenis din pacate ambele romance au pierdut partidele disputate in primul tur la Quebec.

3 comentarii:

alyx cosma spunea...

daca tot stiti despre aranjamentele de la sah de ce nu scrieti despre ele si in ziar? oare cele din A v-ar putea costa promovarea? cele din B n-ar avea cum sa afecteze ekipa unio, ca i-a eliminat pe banditi

Gruita spunea...

Lyxcos,
Eu nu sunt redactor. Sunt fost redactor. Painea mi-o castig din alt sector al presei si pentru a scrie in ziar trebuie sa aduc bani de acasa. Sau de la alti mai bine zis. Daca gasesc sponsori care sa-mi suporte cheltuielile de pozitionare pe pagina sunt dispus sa scriu.
In ceea ce priveste promovarea aceasta nu poate fi pusa la indoiala. Mie mi-a fost frica sa nu fie influentata promovarea sau retrogradarea altora. Atat din A in Superliga, cat si din B in A.
Cu timpul sper sa eliminam aceste metehne definitiv.

Anonim spunea...

Multumim Informatiei ZIlei pentru sprijinul financir acordat desfasurarii in bune conditii a divizie B la sah seria III-a.