joi, 30 octombrie 2008

Lupul

Haituind prin hatisuri preumblate eroul nostru nu apuca sa devina pozitiv sau negativ. Era doar un erou. Eroul lui personal. Fiecare suntem eroii nostri personali. Stia ca in padurea vecina sunt oi mai multe, mai grase si ciobani mai betivi. Da, dar erau si vanatori mai meseriasi. Ar fi fost riscant.
Frica sau instinctul, eu i-as spune chiar inteligenta nativa, i-a creat un areal permis si unul nepermis. Era cel menit, dar nu cel puternic. Era cel indicat, dar nu cel rasfatat. Stapanea viezurii, iepurii, vulpile si convietuia cu ursul. Aici apare invidia. Roade si intarzie. Asta-i menirea invidiei. De ce are ursul mai multi centrimetri cubi? De ce laba lui lasa urme mai adanci decat a lui? De ce el inspira numai teama pe cand ursul inspira si respect?
A descoperit printre ai lui un arici. Mic, tepos si razvratit. Uneori il place, alteori il irita. Uneori il admira, alteori il desconsidera. Un caine pripasit in salbaticie, purtand sentimente inca domestice, nu poate sa-si sustina puiul de hiena, al carui bot s-a intepat de prea multe ori in blana ariciului. Catranit si cu influenta, caninul isi ia bocanci de vanator si-i trage un sut bietului arici ce statea si el cu burta la soare, prea constient de valoarea lui... (Continuarea in numarul viitor)
Poate ca nu v-a placut la toti faptul ca am considerat ca meci derbi confruntarea dintre Cluj si Urziceni in detrimentul regalului Steaua - Dinamo. Marturisesc ca am exagerat un pic. Prea mult mi-aduc aminte de cat rau au facut aceste doua echipe fotbalului romanesc. Recunosc ca au facut performanta in plan international. Nu pot sa stiu daca performanta a avut radacini politicomafiotocomuniste sau nu, dar stiu ca pe plan intern a distrus notiunea de sport. Pardon de sportivitate in fotbal. Spre lauda celorlalte sporturi acestea nu au mers pana la a truca rezultate (exceptie Anisoara Cusmir si inca vreo doua cazuri izolate). S-au multumit doar sa adune valorile potentiale in ograda lor si sa le ofere conditii de pregatire si viata la un nivel acceptabil.
S-a impamantenit ideea ca multvehiculata "cooperativa" a fost inventata, uzitata si mentinuta de nea Jean. Nu este adevarat. Padureanu are vina de a o fi prelungit si in esalonul secund si de a fi adus-o la rang de arta cu ajutor politic inainte de '89 si cu vadit ajutor politic, dupa "89. De data asta in divizia A, unde a promovat chiar in '90. Cei care dictau rezultatele la 90% din meciuri erau Dinamo si Steaua. Aceasta era si ordinea, cu toate ca putere politica avea mai multa Steaua decat Dinamo. Inversiunea s-a produs pentru ca "bulanul" era mai vizibil decat "ordinul".
Recent am vazut pe un post de televiziune doua declaratii stupefiante ale renegatului din Giulesti, rosualbastrul Lita Dumitru, si pripasitului dunarean, albrosul Costel Orac. Au sustinut cu nonsalanta ca pe vremuri meciurile Steaua - Dinamo erau frumoase. Cand "trebuia" sa castige Steaua castiga cu siguranta Steaua, iar atunci cand "trebuia" sa castige Dinamo, cu siguranta castiga Dinamo. Numai in Cupa Romaniei meciurile erau pe bune. Nu aveau sansa sa se intalneasca decat in finale (a fost o singura exceptie) si cum rar se intampla ca vreuna sa "trebuiasca" sa se califice in cupele europene se juca cu adevarat. Dar cata patima se punea atunci? Atata, incat o finala nici macar nu s-a terminat pe teren, ci in cabinete. Sa nu uit. Mai era la moda ca la aceste meciuri sa fie regizata si cate o bataie intre jucatori la care arbitri nu aveau voie sa arate cartonase rosii (nici galbene la cei care ar fi urmat sa stea in urmatorul meci).
Asa s-a nascut Becali!

Niciun comentariu: