Palermo. Capitala Siciliei se intinde in nordul insulei de-a lungul golfului cu acelasi nume, pe malul Marii Tireniana, la poalele Muntelui Pelegrino, nu departe de celebrul Conca d'Oro. Monumente din diferite epoci, simboluri din lunga si tumultoasa sa istorie, cum sunt Palatul Regal si Catedrala (construita intre 1170 si 1185), Castelul de la Zisa (monument arabo- normand), Teatrul Massimo, ca si o serie de alte biserici si edificii, denota o ampla activitate culturala.
Parcursul, adaptat perfect pentru curse de acest gen, permite dezvoltarea unei viteze maxime pe teren plat care porneste din pitoreasca Piazza Politeama si se termina, dupa o bucla de 23,6 km, aproape de Teatrul Massimo.
Despre cursele de acest gen nu se poate spune prea multe, asa ca am sa va dau doar comentarii asupra clasamentului final cu specificatia ca pentru primii cinci dintr-o echipa a contat timpul celui de-al cincelea, iar urmatorii au intrat in clasament pe baza propriilor timpi realizati.
Primul loc, adjudecat de Slipstream in 26'32" poate fi considerat o semisurpriza, dar daca privim mai atent surpriza vine de la comportarea sub asteptari a celor de la Astana, clasati doar pe locul 7 la 29". Podiumul (impropriu spus, pentru ca in etape pe podium urca doar castigatorul) a fost completat de danezii de la CSC, la 6 sec, si americanii de la High Road, la 7 sec. Favoritii mei, deja ii stiti, verzii de la Liquigas, au ajuns doar pe locul patru, la 9 sec., devansandu-i pe rutierii de la Barloworld cu 5 sec. si pe cei de la LPR cu 19 sec. Dintre favoriti surprinde locul ocupat de Gilberto Simoni care a cedat 51 de sec. si cel ocupat de laudarosul si ingamfatul Riccardo Ricco sosit la 61 de sec. de castigator.
Dintre declaratii de dupa cursa as scoate in evidenta urmatoarele:
Christian Vandevelde, primul care a trecut linia de sosire din echipa americana Slipstream si care bineinteles va purta tricoul roz (culoarea vine de la culorile paginilor cotidianului Gazzetta dello Sport, inventatoarea si patroana Turului Italiei):
"Numele meu se scrie Vande Velde si nu Vandevelde (n.a. - mea culpa). Strabunicul meu a emigrat din Belgia in Statele Unite, mai bine zis la Chicago, acum mai mult de o suta de ani. Nu sunt singurul ciclist din familie. Tatal meu a fost pistard si a participat la Jocurile Olimpice de la Munchen in 1972. Cu toate ca am fost coleg cu Lance Armstrong si Ivan Basso, modelul meu in ciclism a fost un alt component al vechii US Postal, Viaceslav Echimov. Acesta este cel mai mare rezultat al carierei mele. A venit dupa o victorie de echipa si stiu asta. Va fi sarbatoare in seara aceasta (n.a. - sambata seara). Este increrdibil. Am venit cu acest obiectiv precis si am fost concentrat 100% asupra lui. Noi n-am stabilit cine va trece primul linia de sosire. Nu era cazul sa pierdem una sau mai multe secunde pentru a favoriza pe unul sau altul. A fost un sprint in toata regula. Pentru mine obiectivul urmator este sa cedez acest tricou doar unui coechipier. Am avut parte de glorie. Vreau ca si altul din echipa sa aiba parte. Ca de exeplu Ryder (n.a. - Hesjedal) sau Magnus (n.a. - Backstedt) sau oricare altul."
David Millar, liderul echipei Slipstream:
"Este bine ca tricoul roz il poarta Christian. Il merita."
Danilo di Luca, castigatorul de anul trecut:
"Turul abia acum incepe. Vom vedea."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu