Cu toate ca intre Mendrisio si Varese nu sunt decat mai putin de 20 de km, organizatorii au gasit un traseu incalcit printre dealurile, vaile si lacurile din bazinul hidrografic al raului Adda, astfel incat sa se poata parcurge aproape 1500 de hectometri. Sinuoasa atat in plan orizontal, cat si in plan vertical, soseaua s-a prelins prin meandrele scoartei terestre din nordul superindustrializatului Milano. Adda, obosit si multumit de jocul sau cu poalele Alpilor, isi aduce jucausele valuri, pe care le-a purtat din copilaria lor pana dincole de pubertate, spre batranul si incarcatul de istorie fluviu Po.
In iarna care a trecut, cand a vazut pentru prima oara traseul pe care se va disputa Turul Italiei, Jens Voigt, a exclamat: "in etapa a optsprezecea (n.a. - imi place cuvantul acesta, este singurul din bogata limba romana care are cinci consoane consecutive) voi ataca si o voi castiga!". Nu multi l-au crezut. Poate nu l-as fi crezut nici eu daca as fi cunoscut acest fapt pe vremea aceea. Miercuri insa, cand am aflat de predictia lui am luat-o serios in considerare, mai ales ca am urmarit comportarea sa de-a lungul celorlalte etape si mi-am dat seama ca s-a pregatit special pentru aceasta etapa, asa incat, i-am urmarit cu curiozitate marita evolutia.
Dupa doi km de la start, rusnacul Iuri Crivtov incearca un atac, dar plutonul il linisteste degraba. Peste alti 10 km se dezlantuie Paolo Bettini. Cum Bettini nu-i fitecine, plutonul nu l-a putut domoli, asa ca, cei interesati si care nu periclitau partea superioara a clasamentului s-au luat dupa el. Au fost unsprezece. Bineinteles ca nu putea lipsi dintre ei, Daniele Bennati, purtatorul tricoului ciclamen pe care-l jinduia Paolo, doi fosti purtatori ai tricoului roz, Giovanni Visconti si Gabriele Bosisio, si, normal, asa cum v-ati dat seama, Jens Voigt. Cu 42 de km inainte de steagul rosu (steag care se arata intotdeauna cand mai sunt 1.000 de metri din cursa si despre care cei doi Radu, nu stiu de ce, nu scot nici un cuvant pe Eurosport), Jens ataca si nimeni nu mai poate sa-i tina piept. Ceilalti unsprezece, chiar daca se faramiteaza spre final in functie de fortele fiecaruia, nu pot sa-l mai prinda si Jens castiga cu un avans de 1'07" fata de Visconti, Nocentini si Bosisio, 2'04" fata de Bennati, Bettini, Cardenas, Lezaun si Cano, 2'06" fata de Rodriguez, 3'41" fata de Spilak, 5'19" fata de Trusov si 7'51" fata de sprintul plutonului adjudecat de francezul Lilian Jegou in fata tricoului roz, Alberto Contador.
Mendrisio. Localitate elvetiana in care Campionatele Mondiale de ciclism au popsit in 1971 (castigator belgianul Eddy Merckx) si vor poposi in 2009. Aflat la poalele Muntelui Generos este cunoscut ca Orasul Magnific. Are un centru istoric de o rara splendoare care se imbina armonios (zice bibliografia, pentru ca nu l-am vizitat) cu dezvoltarea multiplelor activitati comerciale si industriale din zona. Celebrul arhitect Mario Botta s-a nascut aici.
Varese. Localitate italiana in care Campionatele Mondiale de ciclism au poposit in 1951 (castigator elvetianul Ferdy Kubler) si vor poposi in 2008. Oras cu aspect agreabil care se intinde dinspre Muntele Sacru catre lacul cu acelasi nume. Marcat cu majuscule pe hartile turistice, cu bogate initiative culturale care coabiteaza cu infloritoare activitati industriale si comerciale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu