joi, 22 mai 2008

12. Forli - Carpi 172 km

O etapa in linie cu o diferenta maxima de nivel de 109m. Era sa spun ca este una dintre cele mai reduse, dar tragand cu coada ochiului la etapa de maine, a XIII-a, am vazut ca aceea este cea mai plata, diferenta fiind de 40 de metri pe o lungime de 177 km. Un singur evadat, Dionisio Galparsoro (SPA - Euskaltel), imediat dupa start si prins cu 9 km. inainte de sosire. Cele 14 min. pe care le-a avut la un moment dat nu au fost suficiente. Nu e bine sa fi singur impotriva tuturor, ca dovada ca plutonul nici macar nu s-a chinuit sa-l prinda. A cazut singur "ca un fruct copt" cum plastic se exprima Radu Banciu. Etapa a revenit la fotofinis aceluiasi Daniele Bennati (ITA - Liquigas) care se dovedeste cel mai sprinten din triada de sprinteri de care vorbeam inainte de tur, motiv pentru care si conduce intr-o gramada de clasamente. Nu si in cel general pentru ca in etapele cu sosire la inaltime lipseste regulat din prima suta. Si eu, ca si acelasi Radu, cred ca de data aceasta Cavendish merita victoria. Cum nimeni nu ne-a aratat fotografia de finis nu putem contesta organizatorii. Clasamentele, in in linii mari, au ramas aceleasi. La "general" a disparut din primii cincisprezece Matthias Russ, scuturat dupa etapa de ieri, iar la "echipe II", Liquigas i-a egalat in fruntea clasamentului pe Astana. In rest statu-quo. Durando Pietri si Enzo Ferrari sunt cei carora li s-a dedicat aceasta etapa. Cine a fost Durando Pietri? Marturisesc ca nici eu nu am stiut. Nascut in Carpi, Durando a fost legendarul maratonist care in 1908 la Londra n-a reusit sa treaca linia de sosire decat sprijinit, fiind apoi descalificat. Despre Enzo cuvintele sunt de prisos...
Forli, renumita prin Piata Saffi (de unde s-a dat startul in aceasta etapa) cu cele trei bazilici Saint-Mercurial, se distinge prin importante elemente de cultura si arheologie. Ciclistii, chiar daca au ocolit Bologna, au admirat circuitul de Formula 1 de la Imola.
Sosirea a avut loc intr-o alta piata celebra, la Carpi (Piazza dei Martiri), oras in care se mai gasesc ca obiective turistice Palatul Pio, Castelul, Catedrala Sf. Maria Assunta si Muzeul Giulio Ferrari (are o sectie dedicata deportatilor politici si rasiali). Puternic centru industrial si agricol, Carpi este cunoscut si datorita bucatariei sale alese.

Niciun comentariu: