sâmbătă, 17 mai 2008

4. Pizzo - Catanzaro 181 km.

Etapa a patra se muta pe peninsula, in Calabria, pentru noi astia mai ignoranti cam prin varful cizmei pe care o inteapa de la vest la est.
Pizzo gazduieste pentru prima oara Turul Italiei. Situat in Golful Sfanta Eufemia are ca principal punct de atractie Castelul. Cu ale sale turnuri aragoneze din secolul 15 care inconjoara targul domina marea si faleza. Aici in 1815 s-a retras Joachim Murat, fratele lui Napoleon Bonaparte dupa tentativa nereusita de a recapata regiunea Napoli. Ocupatia de baza este pescuitul. Totodata sunt cateva fabrici de conserve atat pentru produse marine cat si pentru legume si fructe. Produsele de cofetarie si inghetata sunt recunoscute ca delicioase in aceasta parte a Italiei dotata de la natura si cu capacitati balneare.
Din Pizzo se pleaca spre sud pana in capitala Calabriei, Vibo Valentia, si apoi asa cum am spus traverseaza spre est varful cizmei printr-o vegetatie densa, salbatica. Trece si peste o catarare lina care ii da posibilitatea lui Emanuele Sella sa mai adune cateva puncte (in urma evadatului) pentru a-si pastra tricoul verde. Se intra in Reggio Calabria prin trecatoarea Stilo, orasel asezat prin terase pe o brana muntoasa si cu o frumoasa biserica bizantina. De aici se pleaca spre nord bordurand Marea Ionica pana la Catanzaro.
Orasul sosire al acestei etape se distinge prin b-dul Mazzini cu edificii de la sfarsitul secolului al nouasprezecelea (cele mai moderne) pentru ca in rest se dovedeste a fi un oras medieval de origine bizantina. Agricultura este principala sursa de hrana chiar daca marea este la doi pasi.
Cursa s-a desfasurat similar cu precedentele. Un prim atac al lui Verbrugghe se dovedeste bun si pe parcursul a 162 de km castiga tot ce-i iese in cale. Sprintul final i-a revenit britanicului Mark Cavendish (High Road). Tricoul roz a ramas pe umerii lui Franco Pellizotti (Liquigas), cel ciclamen la Daniele Bennati (Liquigas), iar cel alb pe trupul tanar al lui Morris Possoni (High Road).

Niciun comentariu: