sâmbătă, 31 mai 2008

20. Rovetta - Tirano 224 km.

Rovetta este cunoscut inca din trecut pentru artizanii cornului. Dinastia Fantoni au fost detinatorii suprematiei sculpturii in corn intre secolele al XVI-lea si al XVIII-lea. Edilii le-au construit chiar un muzeu. Paolo Savoldelli, coboratorul prin excelenta, dublu invingator al Turului Italiei, s-a nascut aici.
Tirano, aflat la granita cu Elvetia, pe acelasi rau Adda, in al carui bazin hidrografic ne invartim de cateva zile, este un targ dragut, punct de plecare spre numeroase trasee montane de vara-toamna. Se spune ca panorama ce o puteti vedea de pe calea ferata ce leaga Tirano de St Moritz (Elvetia) este cea mai frumoasa din lume. Sper sa o parcurg si eu o data pentru ca, spre nimicnicia mea, n-am stiut asta pana acum. Ceea ce stiam era ca este calea ferata aflata la cea mai inalta altitudine din Europa (2.330). Spre comparatie, in Romania, gara aflata la cea mai mare altitudine este cea care deserveste binecunoscutul Predeal. In ceea ce priveste oamenii acestor locuri au cam caeleasi ocupatii cu branenii nostri. Branzeturile si carnatii sunt la loc de cinste, iar merele si produsele viticole sunt renumite.
Traseul, asa cum spuneam in etapa trecuta are trei catarari printre care si Acoperisul Il Giro (Cima Coppi cum spun italienii). Pasul Gavia (2618m) situat la 106,9 km de la start, pasul Mortirolo (1854m) dupa 174,8 km si Varful Aprica (1173) situat doar cu 16,7 km inainte de linia de sosire care se gaseste la o altitudine de doar 224m. Perez Cuapio, Baliani si Colom au trecut in aceasta ordine peste Cima Coppi la intervale de 78, respectiv inca 38 de secunde. Plutonul se afla la 4'55", dar pe coborare s-au facut de 3'40". De la aceasta situatie s-a atacat Mortorilo. In varf a trecut primul tot Colom urmat la 40 de secunde de grupul favoritilor in frunte cu Baliani (prins de acestia chiar in varf) si Sella. Pe urmatoarea inflexiune (vale) a traseului Colom mai are 15 secunde (anihilate dupa 200m) in fata plutonului favoritilor pe care, fiind vorba de ultima catarare a Turului Italiei din 2008, ma vad obligat sa-l deconspir: Contador (tricoul roz), Ricco' (locul 3), Bruseghin (4), Pellizotti (5), Menciov (6), Sella (7), vamn den Broeck (8), Pozzovivo, Simoni). Lipsea di Luca (2) care a intarziat pe urcare si n-a reusit sa recupereze integral pe coborare. In afara de favoriti mai erau pe acolo Valjavec (17) si Rodriguez (23). Colom (36) a luat si el loc in pluton si primul pe Aprica nu putea fi altul decat purtatorul tricoului verde, Emanuele Sella. Au urmat Simoni la 70 desecunde si favoritii (cu Ricco' in frunte) la 97 de secunde.
Etapa a fost castigata de Emanuele Sella, urmat de Simoni si de Rodriguez. In clasamentul general, inaintea ultimei etape, in afara caderii de pe primele cinci locuri ale lui Simoni, in etapa de ieri, si di Luca, astazi, ramane de remarcat doar pozitionarea lui Sella pe locul cinci la doua minute si jumatate de Contador.

Niciun comentariu: