sâmbătă, 17 mai 2008

5. Belvedere Marittimo - Contursi Terme 203 km.

Ne mutam mai la nord, revenim pe coasta de vest si pedalam tot spre nord. Ne apropiem de Napoli, trecand din Calabria in Campania.
Belvedere Marittimo (provincia Cosenza) se afla in Parcul National Pollino si se compune din doua parti distincte. Una medievala, la doua sute de metri deasupra marii, si cealalta moderna, care se prelinge pe plaja litoralului ionian presarata cu hoteluri si restaurante simple sau balneare. Fiind locul de bastina al Sfantului Daniel acesta este si protectorul orasului a carui populatie are ca principala ocupatie industria turismului si agricultura.
Plutonul a trecut alene prin peisajul tipic zonei de coasta ioniene, caracterizata prin targuri vechi ascunse sub crestele muntilor de mica altitudine ce servesc de decor pentru plajele ce se succed pe stanga. Finalul etapei s-a desfasurat in provincia Salerno.
Contusi Terme se afla la varsarea raului Tanagro in fluviul Sele sub o creasta, iar calitatile apelor termale sunt cunoscute inca de pe vremea romanilor. Din evul mediu Contursi reprezinta domeniul familiei Sanseverino. Cutremurul din 1980 de la Irpinia a distrus mare parte din instalatiile de profil termal, dar tot raul spre bine pentru ca prin reconstructie,k acestea au fost modernizate si aduse la standardele necesare. Culturile din jurul orasului se bazeaza pe vita de vie si maslini. Turismul poate fi completat cu mici excursii in zona pentru a descoperi frumuseti aparte, dar si obiective arheologice.
Imediat dupa start Backstadt incearca sa dea lovitura, dar plutonul se lungeste si-l inglobeaza in acelasi minut. Alte escapade au acelasi rezultat pana la km. 19 cand atacul lui Valverde sustinut de Frohlinger si Millar si Brutt are castig de cauza. Perez Sanchez ii ajunge din urma si cei cinci reusesc sa se distanteze avand la un moment dat cu putin sub 10 minute avans. Dintre cei cinci, spre final, mai proaspat si mai in vana s-a dovedit a fi Brutt care a atacat si a reusit sa -si adjudece etapa. Plutonul a venit la 31 de sec, toti posesorii de tricouri reprezentative pastrandu-si-le.

Niciun comentariu: