luni, 19 mai 2008

Pareri subiective despre laureatele Europei

Anglia
Cu cele mai multe jocuri castigate in campionat (27) din intreaga Europa care conteaza, Manchester United i-a demonstrat cneazului Roman ca fara Murinho poate sa-si ia adio de la cupe si lauri in insula. Parerea mea este ca nu le va face fata nici in Liga Campionilor lui Cristiano si ai lui. Macar pentru ca Ferguson se scrie cu "Sir" in fata si-si doreste un meci de adio, iar Grant nu are terminatia "nho" si vrand-nevrand se afla la meciul de adio. Totusi nu putem sa negam meritul cartierului select al capitalei care a revitalizat un campionat ce la un moment dat parea batut in cuie. Va asigur eu ca fara valize si cutii de table. Arsenal si Liverpool vor participa in ultimul tur de calificare al Ligii Campionilor, iar Everton, Portsmouth (castigatoarea Cupei Angliei) si Tottenham (castigatoarea Cupei Ligii Angliei) vor participa, cu sanse, la castigarea Cupei UEFA.
Spania
Razboiul sideral dintre galactici si extraterestri s-a terminat intr-un submarin (galben la culoare). Castigatori si pe teren (doua victorii) si in clasament (85 vs 67 puncte), madrilenii au reusit de asemenea 27 de victorii si cel mai mare numar de goluri (84), dar au avut surpriza ca, uitandu-se putin in jos, sa-i vada pe cei de la Villareal sub tron si nu pe rivala de o viata. Aceasta impreuna cu concitadina Realului, Atletico (unde a imbracat tricoul dungat si Didi al nostru) vor sustine un tur preliminar pentru a asculta imnul pentru care cineva, la noi, calca cu euro si bocanci pe cruce. In UEFA se va prezenta Sevilla, Santander si Valencia (ultima in postura de castigatoare a Cupei Regelui Spaniei). Au parasit prima scena Saragosa, Murcia si Levante.
Rosu a jucat doar 45 de minute in trei jocuri pentru Huelva care s-a salvat de la retrogradare in ultima etapa. Contra a jucat 719 minute din cele 3420 posibile in 13 meciuri din care a fost doar in 7 titular.
Italia
Cu scandaluri, fara scandaluri; cu avansuri, fara avansuri; cu patati, fara patati; cu minge, fara minge; cu morti. Asa s-a terminat un campionat caruia incepem sa-i calcam din ce in ce mai mult pe urme. In partile proaste bineinteles. De-ar incerca justitia sportiva macar pe sfert sa intervina precum a intervenit in tara Mafiei, nu vom ajunge in aceeasi situatie. Ma refer la morti in tribuna sau pe strada, nu la echipe retrogradate. Daca numai asa poate fi eliminat flagelul fotbalului romanesc atunci trebuie sa se ajunga la retrogradare. Nu va ascund ca banuiesc (fara dovezi bineinteles, dar logica imi da dreptate) ca latifundiarul finanteaza nu numai echipele adversare concurentilor lor, ci si pe asa-zisele galerii ale acestora. Ce s-a intamplat la Reghin si Cluj in principal si cam pe oriunde avea meci un rival al Stelei, se punea pe seama stelistilor din zona respectiva. Aia nu erau stelisti. Aia erau huligani pusi sa huleasca. Nici unul nu striga "Hai Steaua!". Vai de copiii aia cand or ajunge sa raspunda de faptele lor.
Sa revenim la peninsula. In ultima etapa s-a desemnat campioana, participantele in liga si retrogradetele. Toate in favoarea celor proveniti din Carpati (era sa scriu romanilor, dar cine stie ce se mai intelegea fara diacritice). Chivu si-a pus diadema de campion al Italiei tocmai in defavoarea echipei de la care a plecat si la care cred ca i-a ramas vreun ventricul sau auricul. Fiorentina cu un Mutu suspendat pentru a sta langa sotia sa la aducerea pe lume a celui de-al treilea copil al vedetei (sunt rau, asa-i?), a reusit sa prinda ultimul vagon in (mono)Raiul spre banet. Milan (asta este de altfel surpriza), Sampdoria si Udinese vor activa in UEFA. Primele doua clasate vor juca finala Cupei Italiei, jenant, dupa finala Ligii Campionilor unde au accesat primele doua clasate de dincolo de Canalul Manecii.
Balcanizatul Zenga a castigat pariul cu fotbalul numit calcio, reusind sa pluteasca cu Catania deasupra liniei de supravietuire. Empoli, Parma si Livorno vor incerca la anul sa revina. Nu cred ca vor reusi. Acolo sunt alte criterii si alte unitati de masura.
Germania
Cu doar 18 echipe in top spre deosebire de cele 20 ale campionatelor deja bifate si cu pauza de iarna (mai scurta in acest an decat in cei precedenti), Bundesliga si-a redescoperit un Bayern refacut aproape din temelii (renunta in aceasta vara si la ultimul mastodont venit din mileniul doi, Kahn). Ceea ce a promis a si facut, chiar daca startul bavarezilor a fost putin mai slab. In Liga, Bayern va fi merituos urmata de Werder Breme (cea mai mare medie de goluri pe meci, peste 2,2) si, dupa umilinta din ultimul tur de calificari, Schalke. Hamburg si Wolfsburg, care au agitat/tulburat apele in turul campionatului se vor multumi cu participarea in Cupa UEFA, alaturi de Borussia Dortmund, invinsa din finala Cupei Germaniei in fata celei ce a reusit eventul.
In calitate de rapidist nu ma incalzeste cu nimic faptul ca Nuremberg, calaul unui Rapid in degringolada, a retrogradat. Ba chiar, cred ca mi-ar fi placut sa iasa campioana pentru a-mi mai ostoi ranile. Au mai luat drumul pribegiei Rostock si Duisburg.

Niciun comentariu: