duminică, 11 mai 2008

2. Cefalu' - Agrigente 207 km

Cefalu' gazduieste pentru prima oara plecarea in Turul Italiei. Se afla la 70 km est de Palermo, pe malul aceleasi mari (Tireniana) si isi datoreaza evidentierea in editia centenara a lui Il Giro ca urmare a grelelor incercari prin care a trecut anul trecut, cand o organizatie criminala a incendiat padurile din jur. Orasul se gaseste pe o inaltime a unui promontoriu pe care se disting ruinele unui templu, si este cunoscuta ca o perla turistica a Siciliei, cu o plaja lunga pigmentata cu verdeata. Catedrala normanda construita de Roger II in 1131 are o frumoasa fatada intre doua turnuri. Pe terasa interioara se afla numeroase mozaicuri bizantine ce se detaseaza pe un fond aurit si poarta inscriptii in greaca si latina. Pescuitul este activitatea de baza a locuitorilor.
Profilul cursei este valonat in prima sa parte, avand ca linie a orizontului pe stanga (se ruleaza spre sud) Muntii Madonie (Piscul Carbonara, de unde vine si denumirea vestitelor spaghete si care in Satu Mare sunt delicios gatite la pizzeria Venetia - 1979m), iar pe dreapta Varful Busambra (1613m). Spre final panorama se domoleste avand alura unui tinut desertic. Etapa este dedicata scriitorului Andrea Camilleri, in fata casei sale disputandu-se de altfel sprintul final. Inaintea sprintului, care va incununa castigatorul, se va strabate strada cu strada circuitul pe care in 1994, francezul Luc Leblanc a devenit campion mondial in fata marilor sai rivali Claudio Chiappucci si Richard Virenque.
Despre Agrigente nu mi-ar ajunge ziua de astazi sa va tot scriu. Noroc cu cei doi Radu care au comentat imaginile Eurosport destul de bine si au punctat ceea ce era esential, mai ales ca pe undeva m-au citat din comentariul meu de la etapa de ieri (probabil am avut aceeasi sursa de inspiratie). Istoria, cultura si arheologia dau conotatii speciale si confera o importanta singulara si specifica. Celebra Vale a Templelor, in care se regasesc edificiile lui Zeus, al gemenilor Castor si Pollux sau al Pacii. Dramaturgul Luigi Pirandello, a carui piesa "Sase personaje in cautarea unui autor" tocmai a avut premiera la Satu Mare cu doua saptamani in urma, detinator al Premiului Nobel pentru literatura, este originar din Agrigente.
Cursa a fost una terna in ansamblul ei, dar care a debutat cu o surpriza. Dupa ce nu a putut lua startul Alessandro Petacchi, principala arma la sprinturi, echipa Milram l-a pierdut si pe Igor Astarloa, spaniolul de 32 de ani acuzand o gastroenterita ca urmare a controlului antidoping din prima etapa. Primul atac Dionisio Martinez Galparsoro de la Euskaltel. Prima catarare Emanuele Sella (CSF). Prima evadare Jeremy Roy (Francaise des Jeux) si David Loosli (Lampre). Prima cazatura fara repercusiuni Patrick Calcagni (Barloworld), Steve Morabito (Astana) si Juan Soler (Barloworld). Primul sprint Loosli. Prima cazatura cu repercusiuni David Zabriskie (Slipstream) care a abandonat si Alberto Contador (Astana) care a reluat cursa.
Ultima parte a cursei merita un comentariu special. Cu un decor ca la Acropole acum o mie de ani (adica fara urbanizarea de azi) cu o sosea in panta, la inceput lina dupa care dificila, plutonul ataca aproape in intregimea sa ultimii 10 km. LPR si Liquigas sunt in fruntea grupului. Favoritii se posteaza in fata, desprinzand un palc de ciclisti din pluton. Bettini si Di Luca sunt in frunte flancandul pe Contador. LPR ramane in frunte cu 3 km inainte de sosire, urmati de Rebellin (Gerolsteiner) si Ricco (Saunier Duval). Exact sub bannerul care indica ultimul kilometru, Rodriguez (Caisse d'Epargne) sprinteaza impresionant si dupa primii cinci sute de metri se parea ca jocurile sunt facute. Dar nu! Favoritii competitiei stransi, cum am spus intr-un palc, pun umar langa umar, dau pedala dupa pedala si cu douazeci si cinci de metri de final il depasesc pe spaniol si se bat pentru victorie. Cel despre care va spuneam ca este infatuat, ingamfat si laudaros, Riccardo Ricco (Saunier Duval) imi da o palma cu dreptul si trece primul linia de sosire, urmat de mult mai cunoscutii Di Luca, Rebellin si Pellizotti. Acest loc patru si timpul realizat in contratimpul pe echipe din prima etapa i-a permis favoritului meu sa preia tricoul roz.

Niciun comentariu: