duminică, 25 mai 2008

13. Modena - Cittadella 177 km

Modena. Catedrala cu Turnul Ghirlandina (1099-1323), Piata Mare (patrimoniul UNESCO), Palatul Municipal (Primaria, 1194 renovata in 1624)), Palatul Ducal (sec. al XVII-lea, sediul renumitei Academii Militare), Simezele Estense, Muzeul Municipal, Teatrul Luciano Pavarotti (construit in sec. al XIX-lea, pana de curand foarte cunoscut sub numele de Teatrul Municipal), Muzeul Figurinelor (pasiunea lui Giuseppe Panini) sunt doar cateva din obiectivele la care cele peste 175.000 de gazde va asteapta sa le vizitati. Centru industrial puternic si divers din care se disting bineinteles uzinele Ferrari.
Cittadella. Zidurile dainuind din secolele al XIII-lea si al XIV-lea cu 32 de turnuri si 4 porti (nu de fotbal) sunt tot ceea ce a mai ramas din cetatea medievala. Interiorul zidurilor pastreaza amprenta constructiilor venetiene cu porticuri aliniate de-a lungul strazilor unde se mai respira inca aerul linistit de altadata. Catedrala si Primaria sunt edificii admirate de turisti. Ocupatia de baza este, normal, agricultura, dar nici micii meseriasi sau artizanii n-o duc rau.
Cursa debuteaza cu numeroase atacuri anihilate de un pluton deosebit de vigilent. In sfarsit, dupa 35,5 km, un atac al liderului clasamentului evadatilor (cei mai multi kilometri de evadare la activ), Buffaz (Cofidis), urmat de Bettini si Agirre (Bettini indepartat imediat tocmai pentru a nu pune plutonul pe urmele lor), are reusita. Cei doi vor fi ajunsi abia cu 12 km inainte de linia de sosire, pecetluind astfel victoria lui Buffaz in clasamentul fugarilor. Sprintul da de data aceasta castig de cauza lui Cavendish in detrimentul lui Bennati.

Niciun comentariu: