duminică, 18 mai 2008

8. Rivisondoli - Tivoli 208 km.

Rivisondoli, o mica si agreabila destinatie de vacanta (1257m) situata pe un pinten la poalele Muntelui Calvario, unde se gasesc posibilitati multiple de a petrece un sejur relaxant. Peisajul este spectaculos, iar gazdele primitoare si dezarmant de sincere (spune bibliografia, caci eu m-am apropiat doar pe la 100 km de acele locuri). Cu ocazia Sf. Epifania, Casa Copiilor din localitate traieste cele mai intense momente ale sale, cunoscute nu numai pe plan local.
In prima parte a traseului se parcurge in sens invers finisul de de cu o zi inainte spre Castel di Sangro, targ datand din evul mediu (arhitectura caracteristica Renasterii) grav afectat in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Se urca apoi la 1530 de metri, in Parcul National Abruzzes a carui fauna este protejata de autoritati. Se plonjeaza pana la 280m, in apropierea Manastirii Casamari (arhitectura gotica de inspiratie franceza, construita in 1035)) de unde un plat interminabil se desfasoara pana la sosire. La intrarea in provincia Roma, in Palestrina, se trece pe langa sanctuarul Fortunei Primigenia.
Tivoli (nu cel de pe Baritiu din Satu Mare, unde indragostitii de muzica de ori ce fel gasesc o vioara, un acordeon si un clapar pe placul lor), situat pe un platoul Tiburtins pe care se afla o multitudine de simboluri datand din mai multe epoci, cunoscute si evaluate la nivel international, care dezvaluie un potpuriu de culturi. De asemenea aici se mai afla renumitele gradini ale cartierului Est, cartierul Gregorian, Catedrala si templele din cartierul Vest. Un loc aparte il reprezinta cartierul Adriana si parcul arheologic. Centrul termal este o alta directie recomandata turistilor. Viticultura este unul din principalele moduri in care tivolienii isi castiga existenta.
Dupa 42 de kilometri apare primul atac mai consistent apartinand lui Spezialetti, Perget, Baliani si Hansen urmati dupa patru kilometri de Nardello. Cu 15 km inainte de sosire Hansen se detaseaza dintre cei cinci la circa 30-40 de sec., dar cand mai erau doar trei km grupul de patru este prins de pluton, peste o alta mie de metri fiind prins si Hansen, moment in care Dall'Antonia, Piepolli, Rabon si Sella ataca succesiv, toti lasandu-se apoi pagubasi. Castigator avea sa fie infatuatul Ricco, acesta lasandu-l cu buzele umflate pe Bettini.

Niciun comentariu: