marți, 20 mai 2008

10. Contratimp individual 39 km.

Cei 39 de kilometri sunt intr-o ascensiune aproape continua. S-ar putea spune ca este un contratimp pentru cataratori, plecandu-se de la 4m altitudine de pe tarmul Marii Adrtiatice inspre interiorul tarii si ajungandu-se la 450 de metri dupa ce se trece peste un urcus promnuntat (366m) si trei puncte de cronometraj intermediar la 9km, 23,5km respectiv 32,2km. Graiesc doar ca s-ar putea spune, pentru ca in etapa a saisprezecea va fi un adevarat calvar pentru ciclistii de companie sau pentru sprinteri. Ramane totusi sa vorbim saptamana viitoare despre muncile lui Sisif. Proba a fost palpitanta si, ca mai in toate cazurile de acest gen sita a mai strecurat din ciclistii aflati accidental in prima parte a clasamentului. Nu si pe cei trei de pe podium care prin evadarea din etapa a treia sau a patra, nu mai tin minte, au creat un interval de timp care le-a permis sa mai stea in centrul atentiei. Vor pica si ei, sunt sigur, daca nu maine cand se ajunge doar la 1300 de metri, atunci sigur vineri cand se vor depasi pentru prima oara altitudini de 2000m. Lovitura cea mai importanta in etapa de ieri a fost locurile doi si trei obtinute de doi dintre "cazacii" de la Astana (spaniolul Alberto Contador si neamtul Andreas Kloden), care au astfel un ascendent moral fata de contracandidatii la tricoul roz la sosirea de pe Corso Venezia din Milano de Ziua Copilului. Proba a fost castigata de italianul Marzio Bruseghin de la Lampre.
Pesaro (startul) este un oras simbioza intre diferitele aspecte monumentale, istorice, industriale si turistice. Expansiunea urbanistica ordonata a produs coexistenta armonioasa a stilurilor datand din epoci diferite, care au creat un oras agreabil, plin de viata. Biblioteca Oliveriana, mozaicurile cu care este ornata Catedrala, muzeele din municipiu, Conservatorul si Teatrul Gioacchino Rossini (nascut pe aceste plaiuri in 1792) atrag atat turistii cat si pe cei prezenti la tratamente, apele termale din zona permitand acest lucru. Renumitul motociclist Valentino Rossi s-a nascut la nici 15 km de Pesaro (Tavullia).
Urbino (sosirea) are un centru istoric pe care UNESCO l-a denumit ca facand parte din Patrimoniul Umanitatii. Orasul a fost traversat de-a lungul istoriei de mai multe perioade, dar apogeul l-a trait sub Montefeltro dupa care a trecut sub dominatia Papala. Palatul Ducal, Casa memoriala Raphael (nascut in Urbino), Universitatea si vestigiile trecutului sunt principalele puncte de atractie.

Niciun comentariu: