miercuri, 28 mai 2008

17. Sondrio - Locarno

Dupa trei zile de foc in Dolomiti in care marele castigator a fost Emanuele Sella (doua victorii si un loc secund care l-au adus de pe locul 44 pana pe locul 8), plutonul ramane in decor montan, in nordul Italiei, dar se prelinge prin vaile si lacurile fusiforme de la granita cu Elvetia si chiar dincolo de frontiera. Peisajul obisnuit mai mult tapinarilor si mai putin turistilor, stiindu-se ca mai nu este o luna pentru turism decat daca iti place la nebunie off-road-ul sau turismul extrem. Ca de obicei pe un asemenea traseu valurit, trei fugari s-au desprins de pluton (doi dupa nici sase km si altreilea i-a urmat dupa cateva sute de metri). Este vorba despre rusul Ignatiev (Tinkoff), italianul Gavazzi (Lampre) si francezul Huguet (Cofidis). Ultimul prins, rusul, mai avea doar 4 km pana sa treaca pe sub portalul ce i-ar fi adus doua perechi de buze rujate pe obrajii batuti de vant. Uite asa s-a ajuns la un sprint masiv care a demonstrat "b" lucruri: a) Bennati nu este in stare sa castige fara ajutorul echipei; b) Cavendish, in marinimia sa, nu este interesat de tricoul ciclamen la care ar fi avut sanse, daca maine (joi) si-ar adjudeca si etapa de doar 147 km (azi au fost cu un km mai putin). Spun aceasta pentru ca neclar a fost doar pentru Radu II (nu-i vorba despre vechiul atacant al Pitestiului), de la Eurosport, ca sprinterul britanic nu l-a lasat pe colegul sau de echipa Andre Greipel sa-si savureze prima victorie importanta din cariera.
Sondrio, inima Valtelinei, se afla la varsarea raului de munte Valmalenco in Adda, raul care alimenteaza Lacul Como si apoi, prin simpatie, lacurile Lugano si Maggiore, in nordul caruia se va incheia etapa curenta. Sandrino este un oras in care se remarca diferitele stiluri arhitecturale care au marcat dezvoltarea sa de-a lungul timpului.
Lucarno, localitate elvetiana din cantonul Tessin, cu climat dulce, nespecific Elvetiei, si care aduce multi turisti atat pentru a admira privelistea cat si pentru tratament. Marele Palat, aflat in centrul orasului, este cadrat de elegante si numeroase fatade si terase cu cafenele care au pe vino-ncoa'. La mijlocul lunii august, in fiecare an, aici are loc un cunoscut Festivalul International al Filmului. O alta atractie a zonei ar fi Sanctuarul Madonei de Sasso. Sporturile de iarna sunt aici la ele acasa, pentru acestea existand o infrastructura moderna. Va reamintesc ca este punctul cel mai nordic al Lacului Maggiore, fapt care ma scuteste de alte comentarii.

Niciun comentariu: