sâmbătă, 17 mai 2008

6. Potenza - Peschici 231 km.

Potenza, localitate antica, capitala provinciei Basilicate se gaseste de partea inalta (819m) a Vaii Basento, traversata de raul cu acelasi nume. Protectorul orasului este Sfantul Gerard, al carui nume il poarta si Catedrala aflata pe artera principala, Via Pretoria. Centru industrial de prima importanta in zona imbina industria grea cu cea alimentara.
Cursa incepe cu o coborare pana la Castelul Lagopesole, parasit dupa moartea lui Frederic al II-lea, unde se gasesc Attela, edificiu din sec. XIV si Rionero in Vulture.
Peschici a fost si ea, la randul ei, atinsa de incendiile din 2007 la baza carora a stat o mana criminala. Este cu atat mai condamnabil cu cat, Peschici face parte din Parcul National Gargano, monument al naturii, dar si centru cultural de larga respiratie.
Cursa a fost o reusita de toata frumusetea. Nu mai putin de 12 rutieri de la 12 echipe diferite au evadat ca la comanda (precis au tinut sfat de taina la lumina lunii) si in scurt timp au ajuns la peste 10 minute detasare. Avansul a crescut la 15 minute si cu tot efortul aproape supraomenesc, Liquigas nu a mai putut sa-l refaca, mai ales ca nu a fost sprijinita de nimeni, iar cei care se mai apropiau de ei duceau o trena falsa. In final cei 12 au fost 11 deoarece Mandri, chiar initiatorul evadarii, a cazut si a abandonat. castigatorul a fost Matteo Priamo de la CSF urmat la 8 sec. de spaniolul Alan Perez Lezaun si la 27 de sec. de rusul Nicolai Trusov de la Tinkoff. Tricourile colorate si-au schimbat stapanii cu exceptia lui Daniele Bennati (Liquigas) care si la pastrat pe cel ciclamen si al lui Emanuele Sella ramas tot in verde. Cel roz fiind preluat de Giovanni Visconte de la Quickstep iar cu alb s-a impopotonat neamtul Matthias Russ de la Gerolsteiner pentru ca Visconti nu poate purta doua tricouri.

Niciun comentariu: