duminică, 18 mai 2008

9. Civitavecchia - San Vincenzo 218km.

Altfel spus aceasta etapa s-ar putea numi Roma - Livorno minus 100km, plecarea dandu-se de la 56km nord de Roma si sosirea aflandu-se la 44km sud de Livorno, traseul urmarind neabatut faleza Marii Tireniene, diferenta de nivel maxima a intregului traseu fiind de 207m.
Civitavecchia, contrar numelui sau (ce, numai la noi Satu Mare e capitala si Orasu Nou este o comuna?), este un sat modern, fiind principalul port al Latiumului (la noi este aeroport la Madaras). Fortul Michel-Ange domina totusi portul cu silueta sa din epoca Renasterii, la constructia careia au contribuit Bramante, Antonio da Sangallo cel Tanar si Michel Ange, care a si terminat-o. Comertul cu animale si rada portului dau ocupatie oamenilor. Muzeul National de Arheologie si apele de la Terme Taurine dau ocupatie turistilor. Aici este si locul de nastere al fratilor Petito (Giuseppe si Roberto), ciclisti cu oarecare renume in peninsula.
San Vincenzo, chiar daca este un punct mic pe harta, reprezinta un paradis al sportivilor si al indragostitilor de sport. Un velodrom in stare de functionare cum nu gasesti in intreaga Romanie (cel de pe stadionul Dinamo din capitala fiind inutilizabil), sali de sport de dimensiuni olimpice cu tribune ce n-a vazut Satmarul si alte instalatii pe care iti poti petrece activ timpul liber sunt doart cateva exemple. Aici s-au nascut si doi campioni ai ciclismului, De Donoratico si, mult mai recent, Paolo Bettini. Asa se explica si supararea lui Bettini pe linia de sosire, cand nu a reusit sa-l depaseasca pe prietenul sau Daniele.
Cursa in sine a avut o desfasurare clasica. Imediat dupa startul oficial, Krivtov ataca, urmat de Buffaz, si cei doi nu mai sunt prinsi decat cu 20 de km. inainte de sosire, cand Sella iar agita apele. Liquigas a stabilit apoi tactica de final de asa fel incat i-a pus pe tava victoria lui Daniele Bennati, chiar daca acesta era sa o piarda in favoarea lui Paolo.

Niciun comentariu: