duminică, 11 mai 2008

Il Giro

In urmatoarele trei saptamani am sa incerc sa va delectez cu minunatele peripetii ale turului ciclist al Italiei. Mentionez ca in afara parerilor mele personale voi folosi ca bibliografie site-ul oficial al cursei, presa din peninsula (in afara de Gazzetta dello Sport, patronul acestei curse), comentariile celor doi Radu de pe Eurosport, site-ul Eurosport de limba franceza si tot ce imi cade la indemana.
Generalitati
Incepe Il Giro editia 2008, a nouazeci si una, in care se asteapta o a douasprezecea victorie consecutiva a unui italian. Surpriza competitiei este invitatia controversatei echipe cazaco-elvetiana Astana care s-a prezentat, culmea, cu cei mai buni trei echipieri ai sai: spaniolul Contador, castigatorul la masa verde (sau spita vagaboanda) al ultimului tur al Frantei, americanul Leipheimer, al treilea pe Champs Elisee tot anul trecut si germanul Kloden, de doua ori secund in aceeasi Mare Bucla.
Ultimul castigator in Turul Italie care nu se nascuse in Italia a fost rusul Pavel Tonkov in '96. Dintre castigatorii aflati inca in activitate mai sunt, toti italieni bineinteles, Ivan Basso, suspendat deocamdata, Stefano Garzzeli, aflat intr-o echipa careia i s-a refuzat participarea, Damiano Cunego, in acest an a refuzat participarea axandu-se pe Turul Frantei, Danilo di Luca, Paolo Savoldelli si Gilberto Simoni, care toti trei, pentru a mai putea sa urce in sa s-au orientat spre echipe din al doilea esalon, echipe care nu au forta necesara, zic eu, sa-i poarte spre triumf la Milano.
Ciclismul italian nu duce lipsa de resurse. Normal ca am sa incep cu favoritul meu din acest an, Francesco Pellizotti, care bine sprijinit de colegii sai de la Liquigas, Nibaldi, Noe si Cataldo m-ar putea face fericit chiar inainte de victoriile Romaniei de la CE de fotbal. Alti italieni ar fi Emanuele Sella, Perez Cuapio, arogantul Riccardo Ricco, Leonardo Piepoli sau Marzio Bruseghin.
In ceea ce priveste rutierii straini, in afara comando-ului de la Astana, trebuie luati in considerare rusul Denis Menciov (Rabobank), ultimul castigator al Turului Spaniei care chiar daca si-a declarat ca obiectiv major in acest an Turul Frantei nu ncred ca se va da la o parte daca se simte bine si spaniolul Juan Mauricio Soler.
Pentru grimpeuri in afara tuturor favoritilor descrisi si care pentru a castiga trebuie sa fie buni pe munte, i-as mai adauga pe spaniolii Juan Manuel Garate si Jose Rujano sau italianul Morris Possoni, toti trei amatori de escapade lungi atunci cand sunt multe catarari de categoria a doua si a treia si una-doua de prima categorie.
La categoria sprinteri ne vom delecta in principal cu realizarile lui McEwen, Bennati si Cavendish. In afara lor mai pot emite pretentii batranul Zabel, O'Grady, Gasparotto, Loddo, Lorenzetto, Brown, Pagliarini, Forster sau Bettini.
In clasamentul pe echipe favorita a fost campioana de anul trecut, Liquigas, dar prin venirea echipei Astana lucrurile sau mai complicat si sigur CSC, High Road si Caisse d'Epargne vor contesta (prin mijloace sportive) favoritele. Nici Splistream nu poate fi neglijat mai ales ca si-a si castigat notorietate invingand in prima etapa la Palermo, una chiar de contracronometru pe echipe.
Iata echipele participante cu numarul 1 al fiecareia si in conform numerelor de ordine: LPR (Danilo di Luca - ITA), AG2R (Tadej Valjavec - SLO), Astana (Levi Leipheimer - SUA), Barloworld (Feancesco Bellotti), Caisse d'Epargne (Marlon Alirio Perez Arango - COL, acum inteleg de ce nu era favorita la intrecerea pe echipe), Cofidis (Mickael Buffaz - FRA, o alta echipa cu nume de rezonanta fara prenume de rezonanta), CSF (Emanuele Sella - ITA), Euskaltel (Josu Agirre Aseginolaza - SPA), Francaise de Jeux (Mikael Cherel - FRA), Geroldsteiner (Robert Forster - GER), High Road (Mark Cavendish - ANG), Lampre (Marzio Bruseghin - ITA), Liquigas (Daniele Bennati - ITA), Quickstep (Paolo Bettini - ITA), Rabobank (Denis Menciov - RUS), Saunier Duval (Riccardo Ricco - ITA), Slipstream (Magnus Backstedt - SUE), CSC (Anders Lund - DAN, si danezii si-au lasat "caratele" acasa), Milram (Erik Zabel - GER), Tinkoff (Evgeni Petrov- RUS)

Niciun comentariu: