sâmbătă, 31 mai 2008

19. Legnano - Presolana 228km

Ne-am apropiat de Milano. La nici 25 de km. Tot in nord. Etapa aceasta ne vom departa putin. Facem o incursiune spre est de vreo 150 km daca i-am masura in linie dreapta. Dar cum sunt o gramada de serpentine care implica bineinteles si coborari si catarari, drumul e mai lung si, va spun eu, s-ar putea sa fie o etapa decisiva in ierarhia generala. Nu singura, ce-i drept, ci toate aceste ultime trei etape sunt decisive. Sa inteleg ca nu ati avut nici unul curajul sa pariati pe vreun ciclist. Pacat! Asa a castigat Informatia Zilei o mie de lei. Ar fi fost ai unuia dintre voi. Caracterizata ca etapa de munte cu trei catarari si sosire in varf, difera fata de cea de duminica doar prin faptul ca in ziua votului finisul va fi dupa o coborare nebuna pe o diferenta de nivel adaugata de peste 2.500m. Ingrozitor. Sper sa nu avem evenimente tragice pentru ca de riscat se va risca.
Sa revenim la etapa de astazi care, si ea la randul ei, a avut un final nebun. S-a inceput cu o evadare in sapte, care nu a avut alt scop decat purtarea unor tricouri mai putin vazute in acest tur prin fata camerelor de luat vederi sau, cine stie, in speranta obtinerii unui tricou verde disponibil daca Emanuele Sella ar castiga Turul Italiei. Cel mai castigat a fost Vasil Chirienca, belarusul care a pus peste patru minute intre el si cel de-al doilea clasat, detinatorul Il Giro Danilo di Luca, acestuia lipsindui doar 21 de nemernice de secunde pentru a prelua tricoul roz lui Alberto Contador. Ma intrebati ce s-a intamplat cu ceilalti sase din evadare? I-a pierdut pe drum. Un alt recuperator a fost neimpacatul Riccardo Ricco', care prin locul patru obtinut prin eforturi inumane (nu glumesc si nici nu le aprob, mai ales daca ma gandesc cum le-a rezolvat la cei nici 25 de ani ai sai) pe ultima catarare a reusit sa ajunga la infime si infame patru secunde de tricoul roz. I-ati vazut privirea frustrata si suduitoare din cortul sau? Peste vreo cativa ani, nu multi, va fi o privire obosita si fara licar.
Legnano se confunda in istoria ciclismului cu Bernocchi. Oras (industrial) al carui punct forte in istoria sa il reprezinta Anul Domnului 1176, cand aici a avut loc o batalie ce a marcat destinul Italiei. Este vorba de lupta dintre locuitorii orasului Milano cu trupele Lombardiei conduse de Alberto (nu Contador) da Giussano. Muzeul Municipal Guido Sutermeister, bazilica San Magno (1504) si monumentele dedicate lui Giussano sunt principalele obiective turistice. Spuneam ca este un oras industrial pentru ca aici este dezvoltata cu precadere industria textila si mecanica. Traditia culturala este pastrata prin simbioza creata de Asociatia "Famiglia Legnanese", care vine cu banii, si compania de teatru in dialect "I Legnanesi". Prozatorul si poetul Bonvesin de la Riva s-a nascut pe aceste meleaguri.
Sosirea de la Presolana - Monte Pora reprezinta de fapt o statiune turistica montana bogat vizitata de prietenii Alpilor atat vara cat si iarna. Pentru sezonul hibernal va asteapta peste 30 de km de partie repartizate in doua zone. Instalatiile de deservire sunt de ultima generatie. Gurmanzilor le doresc o vizita in aceasta zona pentru ca bucataria este cu totul si cu totul (vorba lui Horia Iovanovici) deosebita. Sincer!

Niciun comentariu: