miercuri, 24 decembrie 2008

Sarbatori superbe!

duminică, 21 decembrie 2008

Romania pe locul 5 la biatlon

Titlul de mai sus ar fi fost real doar daca proba feminina pe echipe de astazi s-ar fi incheiat dupa trei schimburi. In primul schimb, Dana Plotogea si-a mai revenit un pic fata de comportarile anterioare si a terminat cursa cu doar patru reincarcari si fara tur de penalizare, ceea ce a facut-o sa-i predea stafeta (impropriu spus, la biatlon nu exista o stafeta ca atare, ci doar se atinge coechipierul) Evei Tofalvi de pe locul 15 din 19 participante, dupa 1 min. si 52 sec. in spatele liderului (Rusia). Trebuie tinut totusi cont ca in tactica majoritatii echipelor se foloseste in primul schimb vedeta.
Eva a facut un al doilea schimb formidabil, castigand schimbul ei in fata tuturor concurentelor, dar n-a reusit decat sa reduca diferenta de primul loc (tot Rusia) la 1 min. 26 sec., si sa urce pe locul 10 cu nici un cartus ratat.
In schimbul trei, chiar daca n-a facut minuni, Mihaela Purdea, profitand de partenere de schimb mai slab cotate, a reusit cu doar doua reincarcari sa urce pana pe pozitia a cincea, la 2 min. si 24 sec. de lider, adica de Franta de data aceasta.
Alexandrei Stoian (fosta Rusu) nu i-a prea prieste casatoria cu fratele antrenorului si rezultatele ei sunt mai slabe. Trebuie insa sa recunoastem ca nu avem deocamdata o alta sportiva pentru proba de stafeta a Romaniei. Lotul de junioare vine din urma si in scurt timp vom avea o echipa de top six. Sanda, chiar daca n-a facut nici un tur dre penalizare, a folosit toate cartusele din dotare si a trecut linia de sosire dupa 4 min. si 39 de sec., Romania ocupand la final pozitia a noua, cursa revenindu-le imbatabilelor rusoaice. Dupa doua curse de stafeta Romania ocupa locul 12 cu 58 p. Reamintim ca in prima cursa am ocupat un mult prea modest loc 15.
In sprintul de ieri Eva a ocupat la final pozitia a unsprezecea, mai acumuland inca 30 de puncte. In clasamentul general, Eva se afla pe locul 9 cu 191 p. Svetlana Sleptova a castigat si proba de ieri si se afla la conducerea clasamentului general cu 327 p.

Nascatoarea

Nu bine au rasarit ghioceii, adica am scos capul de sub zapada, ca si mintea romanilor a luat-o razna. Sa ma traduc. Cateva rezultate peste asteptari ale sportivilor romani in sporturile de iarna au si adus-o pe proaspat investita minstru al miscarii sa decreteze: vrem sa organizam Olimpiada de Iarna. Sa-i spuna cineva ca s-a terminat campania electorala si promisiunile desantate nu-si mai au rostul.
Sa revenim la rezultate. Comportarilor excelente ale biatlonistelor, rezultatelor din ce in ce mai bune din hochei (ma refer in special la echipele nationale), prezentelor mai dese din bob, sanie si scheleton le-au urmat firesc si primul punct castigat vreodata de un roman pe partiile schiului alpin. Este vorba de fiica Miercurii Ciuc (ca si Eva Tofalvi), Edith Miklos. Edith, in cadrul concursului de superurias din Elvetia de la St. Moritz, a ocupat locul 30 ceea ce i-a adus un punct in cadrul Cupei Mondiale. Daca tinem cont ca specialitatea ei este coborarea ne putem astepta la prezenta ei si in top douazeci la unele concursuri. Proba a avut-o ca invingatoare pe elvetianca Lara Gut. Astazi ar fi trebuit sa se desfasoare proba de coborare, dar, nesansa pentru Edith, proba s-a anulat din cauza conditiilor atmosferice.

joi, 18 decembrie 2008

Minunea

Niciodata nu m-am bucurat mai mult ca acum pentru vreo "urare" a mea in ceea ce priveste sporturile de iarna. Sincer, a fost mai mult o dorinta decat o predictie, dar dupa cum a inceput acest an competitional, Eva Tofalvi a aratat o predispozitie pentru reusite. V-am spus ca in primul concurs al anului, Cupa IBU (inlocuieste fostul Campionat European), Iva a reusit o prima victorie, dar adversarele nu au fost de cel mai inalt calibru.

Astazi (n.a. - initial am vrut sa postez ieri acest articol, dar un atac masiv al virusului RDS m-a facut sa-l intarzii), la Hochfilzen, in a treia etapa de Cupa Mondiala, in confruntare directa cu tot ce are mai bun biatlonul feminin pe planeta Pamant, Iva a reusit un parcurs de inalt nivel si o tragere aproape perfecta. Nu prea sunt adeptul expresiilor de genul perfect, intangibil, imposibil... dar de data aceasta nu m-am putut stapani. Totusi am folosit expresia "aproape perfecta" chiar daca nu a avut nici o ratare din cele douazeci de focuri (zece culcat si zece din picioare), deoarece nu a ocupat primul loc si la timpul de stationare in poligon. Ar mai trebui sa va spun ca dupa trei trageri Iva se afla pe primul loc. Conditia fizica mai slaba pe distante lungi au facut ca o alta tragatoare cu "0", Alina Ahatova (Rusia) sa treaca linia de sosire cu 17,5 secunde mai repede. Daca sportiva din Miercurea Ciuc ar fi stapanit si acest capitol, nimic n-ar fi oprit-o sa castige acest concurs, ea plecand de la start in urma Alinei (numar pe spate 45 fata de cel al rusoaicei, 21).
Cu acest podium, romanca a reusit sa urce pe locul 11 la general cu 161 p (conduce rusoaica Svetlana Sleptova cu 267 p) si pe locul 9 in proba individuala cu 58 p (conduce germanca Magdalena Neuner cu 79 p).
La baieti, ieri, a castigat rusul Evgheni Ustiugov, un nuyme nou pe partiile biatlonului. Maine se vor desfasura probele de sprint, iar duminica cele pe echipe.

vineri, 12 decembrie 2008

De la Hochfilzen la Skopje. Si invers.

Am ramas surprins cand am auzit-o pe Luminita Hutupan ca echipa a pierdut meciul cu Norvegia din cauza ei. Cum adica? In loc sa-i facem statuie ca ne-a castigat primele doua meciuri o punem in ipostaza stanjenitoare de a-si asuma infrangerea. Asta da incheiere de cariera a unui sportiv care si-a lasat amprenta pe panoplia sportului romanesc nu numai prin devotament, valoare si caracter, dar si prin umilinta, disciplina si modestie, epitete mai rar regasite acolo unde valoarea gadila orgolii. Steluta Luca are insa dreptate atunci cand spune ca viitorul handbalului feminin romanesc se poate construi pentru ca talente sunt. A mai ramas un joc. Cel pentru locul cinci. Nici nu mai conteaza. In amintire vor ramane doar infrangerile. Cea rusinoasa cu Spania si cea a neputintei cu Norvegia.
Vesti bune de pe partiile de schi. Mai exact de pe traseul de biatlon incropit in localitatea austriaca Hochfilzen. Sa fiu cinstit nici macar nu stiu in care parte a Austriei se afla. Promit ca dupa ce termin aceste elucubratii am sa aflu. Eva Tofalvi continua inceputul bun de sezon de saptamana trecuta si obtine un nou loc valoros: 13. Proba de invidual a adus puncte nu numai Ivei ci si Mihaelei Purdea, care cu aceeasi performanta in poligon ca si Iva (o ratare) a obtinut un loc 30 care ii aduce 11 p. Iva, prin locul 13 a obtinut 28 de puncte cu care ocupa aceeasi pozitie in clasamentul general cu 100 puncte si locul 12 al specificului probei (sprint) cu 60 p. Tot 60 de puncte mai au nemtoaicele Simone Hauswald si Kati Wilhelm (castigatoare in 2006 a marelui glob de cristal), norvegiana Solveig Rogstad si talentata poloneza Magdalena Gwizdon. In capul listei sprinterelor s-a cocotat surprinzator rusoaica Svetlana Sleptova cu 94 p. In clasamentul general conduce o alta rusoaica, mai titrata de data aceasta: Ecaterina Iurieva cu 169 p urmata de norvegiana Tora Berger cu 166 p si Svetlana cu 165 p.
La baieti proba de sprint i-a revenit norvegianului Emil Hegle Svendsen. In clasamentul probei Emil conduce cu doua victorii din doua posibile (120 p), aflandu-se totodata si la general pe primul loc, dupa patru probe disputate (doua sprinturi dupa cum spuneam, un individual si o urmarire). Punctajul realizat, 216 p, ii aduce un avantaj de 30 de puncte in fata polonezului Tomas Sikora si 52 de puncte in fata germanului Michel Greis. Dupa cum se vede, dupa ce Raphael Poiree si-a atarnat arma-n cui si schiurile nu si le-a mai dat cu ceara, nimeni din scoala franceza nu s-a mai ridicat la valoarea lui. Interesant este ca in presa de specialitate Poiree nu mai apare ca francez ci ca norvegian. Este adevarat ca s-a casatorit cu o norvegianca, si ea de nenumarate ori medaliata la biatlon, dar pana la incheierea carierei el a punctat pentru Franta. Tot la baieti se remarca si forma mai putin buna a regelui incoronat al biatlonului Ole Einar Bjoerndalen aflat deocamdata pe locul cinci cu 143 p.

duminică, 7 decembrie 2008

Potpuriu

Eva Tofalvi si-a imbunatatit performanta din ajun, obtinand la proba de urmarire a Cupei Mondiale de biatlon de la Oestersund (Suedia) locul 7 cu trei trageri gresite din 20. Va dati seama cum a schiat? Dana Plotogea si Mihaela Purdea n-au reusit sa intre in puncte. Proba a fost castigata de germanca Martina Beck fara nici o ratare. La baieti a castigat polonezul Tomas Sikora. In clasamentul general conduce Kati Wilhelm (Germania) cu 135 p, urmata de Martina Beck si norvegianca Tora Berger, ambele cu 128 de puncte. Eva se afla pe locul 14 cu 72 puncte. La baieti conduc suedezul Emil Hegle Svendsen cu 143 p, Tomas Sikora cu 143 p si neamtul Michael Greis cu 130 p.
La slalom superurias, Editha Miklos n-a prins nici ea puncte, ocupand la Lake Louise in Canada locul 43 din 60 de sportive (54 au terminat cursa). Trebuie tinut totusi cont de faptul ca proba ei preferata este coborarea si de faptul ca vineri a cazut pe aceeasi partie, frica inerenta facandu-si efectul. Proba a fost castigata de italianca Nadia Fanchini. In proba baietilor de slalom urias s-a impus la Beaver Creek, in SUA, austiacul Benjamin Raich.
Loeb a castigat pentru prima oara Raliul Marii Britanii, din cadrul CM de raliuri, aratand prin asta ca nu este totul doar titlul mondial ci si nevoia imperioasa de a dovedi ca esti mai bun decat adversarul tau.
In sfarsit, cel mai important eveniment al saptamanii in ceea ce priveste Romania se bazeaza tot pe minge. Cea manevrata din incheietura maini. La CE de handbal din Macedonia fetele noastre au castigat in fata Danemarcei cu 27-25. Tin sa precizez, spre disperarea comentatorului de la TVR, ca arbitrajul nu a fost partinitor. A avut greselile sale, dar fara patosul de care i-a acuzat.
Daca tot ne-am referit la mingi sa le ovalizam un pic si sa va spun si de rezultatul negativ, 14-20 obtinut de selectionata Bucurestiului, Stejarii, cu formatia italiana Petrarca Padova in cadrul competitiei europene de mana a paispea Challenge Cup (un fel de Cupa UEFA a rugby-ului).
Rezultate dezastroase astazi la hochei:
Alba Volan - SC Miercurea Ciuc 4-8;
HC Csikszereda - Ujpesti TE 2-3 dupa lovituri de penalitate;
Steaua Bucuresti - Dab.Docler 4-5 dupa prelungiri;
Budapest NZ Stars - Progym Gheorgheni 3-1;
Ferencvarosi TC - Miskolci JJSE 6-4.
Maine joaca Ferencvaros cu Miercurea Ciuc, iar poimaine Alba Volan cu Gheorgheni.

Mangusta si serparul

Sa nu-mi spuneti ca sunt cam acelasi lucru. Adica amandoi mananca serpi. Am sa va spun ca una are patru picioare si celalalt numai doua. Am sa va mai spun ca una are opt litere iar celalalt numai sase. Am sa va mai spun ca una e foarte tanara, iar celalalt a constatat ca a imbatranit. Am sa va mai spun ca una a devenit campioana mondiala, iar celalalt isi aminteste ca a fost chiar si campion olimpic. Am sa va spun ca mangusta a vrut o viata intreaga sa devina serpar, iar serparul o are de acum ca idol pe mangusta.
Manny Pacquaio la batut portocal (am vrut sa spun mar) pe Oscar de la Hoya. Las Vegas-ul a gazduit asta noapte lupta secolului. Boxul de cea mai inalta calitate pe care l-am vazut vreodata s-a desfasurat doar pe parcursul a opt reprize, dar ce box. Am admirat pana si barbatia cu care a recunoscut mexicanul infrangerea in fata thailandezului. A fost o recunoastere logica a valorii superioare a adversarului. La sporturile de contact nu este ca la celelalte sporturi unde trebuie sa mori, in ghilimele, decat sa te dai batut. Aici este vorba de sanatatea, de viitorul si de caracterul sportivului. Un adversar mult mai bun la un moment dat trebuie recunoscut si respectat. Este posibil ca revansa sa aiba alta soarta. Drept e ca aceasta lupta nu va mai avea o revansa. Serparului a inceput sa-i cada penele, iar mangusta are pielea inca lucioasa.

Luminita de la capatul... intunericului.

Fantastic debut al fetelor noastre la europenele de handbal. Ca si la fotbal, ba chiar mai evident decat la fotbal, europenele sunt mult mai dificile decat mondialele. Victoriile categorice, mult peste diferenta de scor ramasa in statistici, se datoreaza intregii echipe, dar parca totusi merite speciale are portarita noastra, Luminita Hutupan (maritata nu stiu cum; si daca as sti nu mai conteaza; in lumea sportului ea ramane Hutupan), care parca se afla intre buturi de cand s-a inventat handbalul in sapte. Putini stiu ca acum 50 de ani handbalul se juca in 11 pe un teren de dimensiunile celui de fotbal. Si aici am fost campioni mondiali. Deci victorii cu eterna rivala, Ungaria (asa cum la masculin aveam RDG-ul pe timpuri) si mai noua putere feminina, Franta. Scorurile sunt dezarmante. Mai avem astazi in grupe ultimul joc, cu Danemarca. Mi-e si frica sa sper. Si la Olimpiada am plecat bine. Atunci s-a spart vestiarul in doua. Unele s-au asezat in fata lui Tadici, iar celelalte in spatele lui.
La hochei s-a mai "implantat" o surpriza de proportii. Brasovenii, dupa victoria in fata Stelei, au reusit marti o noua bomba, invingand in timpul regulamentar formatia SC Miercurea Ciuc cu 4-3. In clasament SC Miercurea Ciuc mai conduce inca cu 26 de puncte fata de cele 25 ale lui HC Csikszereda, dar are doua partide mai mult disputate. Steaua, cu acelasi numar de jocuri ca ale lui HC, are 18p. Progym Gheorgheni are 9p, iar SCM Brasov 6p.
In Liga MOL, HC, Ujpesti si Steaua au acelasi numar de jocuri, dar nu si acelasi numar de puncte 63, 58 respectiv 47. Pe locul trei s-a intercalat SC Miercurea Ciuc cu 52 de puncte, dar cu doua partide mai putin disputate.

Eva Tofalvi

In ultimii ani singurul sportiv roman care s-a apropiat de podiumurile pline de promoroaca este biatlonista Eva Tofalvi. Nascuta tot la Miercurea Ciuc si legitimata la ASA Miercurea Ciuc, Eva tine sus stindardul si in acest an. Ba chiar promite rezultate mai bune ca niciodata si trage dupa ea si alte frumoase ale iernii mioritice. Debutul de sezon a fost cu doua curse la Idre (Suedia), ambele in competitia europeana denumita in acest an IBU Cup, cand si-a permis sa castige prima dintre ele.
Saptamana aceasta au debutat la Oestersund (Suedia) si primele competitii din Cupa Mondiala. Joi, cand a implinit 30 de ani, a obtinut primele patru puncte prin locul 37 (in acest an se puncteaza primele 40 de locuri si punctajul incepe de la 60 de puncte pentru castigator) in proba de individual (patru trageri). Era cat pe ce ca Dana Plotogea sa o depaseasca la individual, ba chiar sa intre in top ten, dar la ultima tragere arma i s-a defectat si nu a spart nici o tinta. Locul intai a fost cucerit in premiera de suedeza Helena Jonsson.
Sambata cu o singura ratare la trageri si un fuleu impresionant, Eva a obtinut locul noua. Daca nu ar fi ratat se batea cu sanse mari la victorie. Pentru prima oara in istoria competitiei o chinezoaica (as extinde chiar la o asiatica, dar nu sunt sigur) a castigat o proba de biatlon: Chunli Wang. Tot pentru prima oara in istorie trei romance s-au calificat la o proba de urmarire. In afara Ivei care a strans sambata 32 de puncte, a mai obtinut doua puncte si Mihaela Purdea prin locul 39 ocupat. S-a mai calificat Dana Plotogea de pe locul 50. Au mai participat doua romance, Alexandra Stoian (fosta Rusu, locul 70) si Emoke Szocs (locul 87). Au participat 106 sportive, 105 terminand cursa.
La baieti nu avem nici un roman. Cele doua curse de cupa mondiala au revenit neamtului Michael Greis (individual) si norvegianului Emil Hegle Svendsen (sprint).

sâmbătă, 6 decembrie 2008

Edit Miklos

Acest nume este speranta schiului romanesc. In el speram sa ne descarcam toate asteptarile noastre, toate frustrarile de pana acum din sporturile de iarna. De la bobul lui Pahontu, aproape o jumatate de veac de atunci, nu ne-am mai apropiat de vreo medalie la JO, CM sau, mai nou, Cupele mondiale pe discipline si pe probe.

Nascuta la Miercurea Ciuc in ultima zi a martisorului anului '88, Edith a urcat progresiv si in umbra presei (nu-i ea de vina, ci fotbalul) treptele performantei obtinand in cursul anului trecut locul 5 in proba de coborare a CM de juniori de la Formigal (Spania) in proba ei favorita, coborarea. La slalom superurias a ocupat locul 13. Pregatirea ei facandu-se in Austria, Edith a fost invitata sa participe la CN ale Austriei. Rezultatele au fost formidabile. Se stie ca Austria domina schiul alpin mondial de cateva zeci de ani intr-un stil dictatorial atat la feminin cat si la masculin. Ei bine! Campioana nnationala a Austriei in proba de coborare este sportiva legitimata la SC Miercurea Ciuc, Edith Miklos. La Super U a iesit pe locul 5.

Din pacate debutul ei la Cupa Mondiala a fost nefast. In prima zi, in proba de superurias a cazut si dupa cum nu se misca in urma cazaturii am crezut ca este ceva foarte grav. N-a fost pentru ca a doua zi, in proba ei preferata Edith a noastra era trecuta pe lista de plecare. Alt ghinion. Proba s-a amanat din cauza conditiilor nefaste.

Gafa

Trebuie sa recunosc ca ignoranta mea s-a dovedit aproape decisiva in a intra in atentia site-urilor de sport. Nepus la punct in amanuntime cu actualitatea din schiul fond am lansat-o pe Justyna Kowalczyk ca pe o viitoare stea a imparatiei zapezii vesnice. Luandu-i biografia la disecat am vazut ca nu este chiar o nou venita in elita fondului mondial. La cei 26 de ani pe care ii va implinii in a douazeci si treia zi a anului viitor, poloneza se poate mandri cu noua clasari pe podium in Cupa Mondiala si o medalie de bronz la Olimpiada. Sase din cele noua reusite au fost obtinute anul acesta calendaristic, dintre care una a fost chiar victorie, ea mai avand o victorie anul trecut. Site-ul sportlocal.ro m-a prins cu temele nefacute si m-a aruncat in valtoarea multimii. Sper sa nu se mai intample.
Mea culpa!
Ramane totusi urarea mea, invaluita in dorinta, de a obtine in urmatorii ani cel putin un glob mare de cristal si trei-patru mai mici. Din 2002 incoace a terminat anii competitionali in stilul CFR-ului lui Paskani, adica progresiv, locurile 103, 88, 46, 44, 13, 8 si 3 la general, 73, 61, 38, 44 (singurul regres), 17, 17 si 8 la sprint, respectiv, din 2004, la distanta 42, 30, 17, 10 si 3. In prezent ocupa locurile 2 la general, 3 la sprint si 7 la distanta. Astazi, in proba de 15 km (corespunde unui 5.000m la atletism), Justyna a ocupat locul 7, proba fiind castigata de norvegianca Kristin Stoermer Steira urmata de finlandeza Aino Kaisa Saarinen si compatrioata laureatei Therese Johaug. Favorita mea traditionala, italianca Arianna Follis a ocupat doar locul 10. In clasamentul general conduce finlandeza Saarinen cu 285 puncte urmata de Justyna cu 177 p si o alta finlandeza, experimentata Virpi Kuitunen cu 169 p. Arianna se afla pe locul 11 cu 95 p.
La baieti, cursa de 30 km a revenit norvegianului Petter Northug jr., urmat de surpriza elvetiana Dario Cologna si rusul Alexander Lehov. Favoritul meu, Pietro Piller Cottrer a obtinut locul sapte. In lasamentul general conduc Northug 160 p, norvegianul Martin Johnsrud Sundby cu 139 p si cehul Likas Bauer cu 133 p. Pietro se afla pe locul patru cu 128 p. Despre Dario va pot spune ca are 22 de ani si se afla la primul podium din cariera. Cea mai buna performanta a sa de pana acum a fost un loc patru tocmai la Olimpiada. Ii vom urmari si lui evolutiile.

duminică, 30 noiembrie 2008

Optiuni

Fotbalul romanesc este pe cale sa spuna adio anului 2008. Maine, dupa ultimele trei partide ale sezonului lumea in loc sa mearga sa-si exprime optiunea, va merge ca de obicei la o bere. Merg la vot ca e mai bine. Pardon! Merg la votca e mai bine. Tot una e? Ma uitam la nedreptatea patimita de Chelsea in jocul cu Arsenal si-mi oblojeam atfel ranile produse de nonconformista Rapid. Sa nu uit! Mai avem de doi bani speranta prin Steaua in Liga Campionilor, iar ceferistii ardeleni vor sa iasa cu fruntea sus de pe terenul aceleiasi Chelsea. Stamford Bridge parca. Bani, ca punctele sunt inutile in privinta calificarii.
Schiul fond nu este atat de spectaculos precum alte sporturi de iarna. Pentru unii. Pentru altii incrancenarea de a schia mai repede pe teren variat decat adversarii poate avea savoarea unui meci de fotbal. Fotbal pe gheata. Hochei. Nu. Baschet pe zapada. Nu exista. Il inventam.
Anul schiului fond a debutat la feminin cu un nume care cred ca va spune ceva in viitorul apropiat. Justyna Kowalczyk va ajunge in scurt timp foarte usor de pronuntat si memoria ziaristilor se va imbogati cu ortografierea corecta a numelui polonezei. Chiar daca in acest an nu va face decat sa patrunda in top 10, prevad ca in anii urmatori sa erupa si sa castige vreo 3-4 mici globuri de cristal si unul mare. Cele trei curse de pana acum au fost castigate de suedeza Charrlotte Kalla (10 km liber), slovena Petra Majdic (Sprint 1,2 km clasic) si finlandeza Aino Kaisa Saarinen (10 km clasic). Fineza conduce si la general cu 205 p, urmata de norvegianca Marit Bjoergen cu 160 p si Petra cu 153 p. Poloneza de care va vorbeam se afla la general pe locul 5 cu 141 p si a ocupat locurile 7, 3 si 5 in cele trei curse disputate. Arianna Follis (Italia), o alta favorita de-a mea se afla pe locul 9 la general cu 69 p, ea nepunctand la sprint, una din probele preferate pe parcursul anului trecut.
La baieti, cele trei probe de pana acum au revenit suedezului Marcus Hellner (15 km liber) si norvegienilor Ola Vigen Hattestad (1,4 km clasic) si Martin Johnsrud Sundby (15 km clasic). La baieti, specializarea pe probe a facut ca punctele obtinute sa fie mai putine decat la fete, coloratura clasamentului luand spre final nuanta celei cu mai multe probe disputate (stil sau distanta). Deocamdata conduce Martin cu 113 p, urmat de cehul Lukas Bauer cu 109 p si de ceilalti doi castigatori de probe cu suta de puncte aferenta fiecareia. Tot o suta de puncte a realizat si finezul Sami Jauhojaervi dar prin cumul, fiind unul din cei trei schiori care au reusit sa acumuleze puncte in toate cele trei probe disputate pana acum. Daca va intereseaza, favoritii mei se pare ca anul acesta nu sunt in prea mare forma, italianul Pietro Piller Cottrer si francezul Vincent Vittoz ocupand locurile 6 respectiv 21.

joi, 27 noiembrie 2008

Carcase

S-a cam terminat "Europa" pentru echipele de club romanesti. Mai repede castiga inutil CFR-ul la Londra decat Steaua in fata Fiorentinei. Normal ca vreau din tot sufletul ca Steaua sa obtina calificarea in primavara europeana, dar nu vad cum. Nu joaca nimic. Incep sa cred ca valoarea de antrenor a lui Dorinel Munteanu se va opri undeva in Liga a II-a la noi pentru ca in primul esalon doar un vasal de-al Stelei l-ar mai putea angaja.
Radu Banciu n-a inteles nimic din meciul de la Cluj sau nevoia lui de a epata il face sa nu vada o prima repriza de nivelul Ligii Campionilor a feroviarilor, in care doar greseli individuale (Stancioiu, arbitrul, Trica, Dubarbier) au facut ca scorul sa nu fie 3-0 pentru ai nostri. Tare sunt curios ce se va intampla in tabara ardelenilor in perioada de hibernare a fotbalului. Cred ca Trombetta va ramane las Cluj, dar nu ca principal. Daca pleaca, va pleca tot in Romania la o echipa cu pretentii. Poate chiar la Rapid. Mi-ar place, dar sa fie lasat sa construiasca.
La sah baietii nostri au mancat bataie in ultima runda de la Georgia si au terminat abia pe locul 19. Fetele au realizat un foarte valoros 2-2 in ultima etapa cu favorita numarul trei, China, si au ocupat in final un merituos loc 11.
In ceea ce priveste hocheiul, in ambele ligi, atat in cea divizionara cat si in Liga Mol, Csikszereda se afla pe primul loc cu doua puncte avans fata de Miercurea Ciuc si sapte fata de Steaua (la numar de meciuri egale, 11), respectiv sapte puncte fata de Ujpesti, 13 fata de Miercurea Ciuc si nu mai putin de 15 fata de Steaua (Miercurea Ciuc are un joc mai putin decat celelalte, 22). In comentariul anterior despre hochei am facut o greseala in ceea ce priveste sistemul de retrogradare din Divizia I. Ultima clasata, a cincea, nu retorogradeaza direct ci disputa un play-out in compania primei clasate din Divizia a II-a. Nu s-a stabilit din cate jocuri.
Nici la handbal nu am prea avut noroc in cursul zilei de miercuri. Nationala Romaniei, jucand o prima repriza lamentabila a pierdut jocul din deplasare in fata Muntenegrului ceea ce ne indeparteaza de calificarea la europenele din 2010 si pune in umbra victoria din fata vicecampioanei mondiale, Polonia. La fete s-a castigat Trofeul Carpati. Primavara europeana nu prinde nici o echipa masculina la cel mai inalt nivel, Liga Campionilor, dar totusi sunt cinci echipe in celelalte cupe. In optimele Cupei Cupelor, HCM Constanta si Steaua vor intalni in dubla mansa reprezentantele Slovaciei (Tatran Presov, primul meci in deplasare), respectiv Spaniei (Valladolid, primul meci acasa). In optimile Cupei Challenge, Bucovina Suceava, UCM Resita si Stiinta Bacau vor juca, tot in dubla mansa cu Liberty Bernardo (Portugalia, primul acasa), Vardar Skopje (Macedonia, acasa) respectiv PAOK Salonic (Grecia, deplasare). Peste vreo doi ani poate gasim si echipa municipiului nostru in cupele europene...

vineri, 21 noiembrie 2008

Accident sau cerseala?

Nu cred ca este ceva real in zvonul precum ca latifundiarul (adica cel ce sta cu fundul pe toata latimea terenurilor sale) ar fi fost aproape de un accident aviatic. Omul acesta nu stie cum sa se mai faca cunoscut fara sa-si cheltuiasca din bani. Drept este ca nu prea are lichiditati.
S-a dovedit a fi cerseala. Voi ce ganditi cand comandantul aeroportului spune ca avionul nu s-a desprins de la sol si impricinatul pretinde ca s-a inaltat cel putin 10 metri?

joi, 20 noiembrie 2008

Sah olimpic

In aceste zile la Dresda se desfasoara cel mai puternic turneu de sah pe echipe din lume. Am motivele mele pentru care consider Olimpiada mai puternica decat Mondialele. De fapt, cu exceptia fotbalului, in toate celelalte sporturi olimpice participarea la JO este mai importanta decat la CM.
Sportul mintii, al strategiei, al deciziei si al inventivitatii deopotriva este absolut necesar in toate celelalte sporturi de la nivel de antrenor pana la director executiv. Chiar si unor jucatori le este imperios necesar, mai ales al celor care se ocupa de distrugerea strategiei adverse, la fotbal, in speta, ar fi mijlocasul la inchidere. De fapt sahului cred ca i s-ar potrivi si definitia-intrebare: ce gandeste adversarul?
Romania este prezenta la Dresda cu ambele echipe si pleaca din decada a doua din punct de vedere valoric. Mai precis de pe pozitia a patrusprezecea la masculin (144 de natiuni prezente, 146 de ecchipe, Germania in calitate de gazda are trei echipe) si de pe pozitia a saisprezecea la feminin (108 natiuni, 110 echipe; tot trei din Germania). Rezultatele de pana acum sunt in grafic sa zic asa.
La masculin... Impropriu spus masculin, sahul fiind probabil singurul sport din lume care permite femeilor sa participe printre barbati, dar barbatilor le este interzisa participarea in competitia lor. Asadar, la open, Romania este reprezentata de Liviu Dieter Nisipeanu (ELO 2684), Andrei Istratescu (2633), Mircea Parligras (2611), Constantin Lupulescu (2594) si Levente Vajda (2582), iar la feminin de Corina Isabela Peptan (ELO 2430), Elene Luminita Cosma (2340), Alina Motoc (2313), Iozefina Paulet (2307) si Carmen Voicu (2239). Pana acum ambele echipe au cate cinci victorii si doua infrangeri. La fete am invins Uzbechistan (3-1), IPCA (pana acum n-am auzit de acest stat, are un pinguin pe drapel; 4-0), ICSC (ibidem, tot un fel de pinguin; 4-0), Spania (21/2 - 11/2) si Columbia (astazi, 3-1) si am mancat bataie de la Georgia (11/2-21/2) si SUA (0-4). La open am invins Egiptul (31/2-1/2), Argentina (21/2-11/2), Japonia (3-1), Lituania (31/2-1/2) si Bulgaria (21/2-11/2) si am fost batuti de Ungaria (3-1, la maghiare amazoana Judit Polgar a remizat la masa doi cu Istratescu, rezultat bun pentru Andrei daca tinem cont ca are un deficit la ELO de 78 de unitati in fata unguroaicei) si Germania (astazi, 21/2-11/2). Dupa sapte runde baietii se afla pe locul 16, iar fetele pe 15.
Cel mai puternic jucator al turneului este bulgarul Veselin Topalov (ELO 2791) victorie in fata lui Nisipeanu.
Meciul de aseara, contrar tuturor acuzelor, eu zic ca a fost util. Orice joc al echipei nationale este util, indiferent unde, cand sau de ce se joaca. A fost util si pentru ca ne-am dat din nou seama de faptul ca Piturca ar putea fi schimbat fara prea mari prejudicii, mai ales ca sunt contracandidati mai buni decat el. Sunt convins ca Mircea Lucescu daca i s-ar face o oferta concreta ar prelua cu placere nationala. A fost util si pentru ca s-a dat ocazia unor tineri sa simta aerul nationalei. A fost util si pentru creerea unor relatii de joc intre aparare si atac, intre batrani si tineri, intre provinciali si capitalisti si s-ar fi dorit si intre echipa si public. Din acest punct de vedere a fost un esec. Cred ca n-au fost inspirate alegerile orasului, a stadionului si a adversarului pentru a aduce mai multi spectatori.

miercuri, 19 noiembrie 2008

Tembecalizarea

Prin Mediasul anului '63, in spatiul de joaca din preajma unor blocuri, printre copaci, iarba inalta, zone pamantoase si pietris vreo cinspe pusti bateau mingea de mama focului. Cu patima si aplicatie loveau mingea din guma care costa exact 13 lei si o eugenie. Momentul nefast a venit atunci cand, cel in bascheti, suparat ca nu castiga si ca majoritatea a decis ca pistruiatul a dat gol valabil, a luat mingea si s-a dus curatandu-si cu grija spilhozenul. Rezemat de marginea unui copac, cu lacrimile slalomand printre pistrui, inciudat ca el nu ar fi procedat niciodata asa, un prunc si-a fixat in capsor ideea ca daca vreodata va putea sa-si cumpere 21 de eugenii sigur ca va renunta la ele in favoarea unei mingi adevarate. Joaca a continuat apoi cu o cutie de conserve... Seara, mama, privind la tenesii prin care se vedeau bine buricele a cate doua-trei degete, l-a certat ca iar are genunchii juliti si l-a trimis sa-si faca bastonasele pentru a doua zi. Intr-un tarziu s-a culcat cu gandul la golul marcat si ca sa-l uite, a inceput sa faca adunari pana la o suta pe intuneric. Au trecut vreo trei-patru ani pana un prieten al unei matusi din Brasov i-a facut cadou o minge. Prima lui minge adevarata. Sincer vorbind, era din guma si putin ovalizata.
Peste nici o suta de ani, un latifundiar, insotit de trei care de televiziune si vreo zece trepaduse (e la moda acum; nu conteaza cat fotbal pricep, arata bine in fata camerelor, mai ales daca decolteul lasa ceva proaspat la vedere; proaspat pe naiba) se posteaza in fata unei biserici si doneaza doua milioane de $. Peste timp n-a castigat campionatul, n-are echipa de valoare pentru Liga Campionilor si rezultatele din campionat nu-s nici macar pe valoarea echipei incropite. Ajunge la concluzia ca Dumnezeul din biserica cu pricina nu are destula putere si cere banii inapoi. Ca orice om de afaceri, considera ca biserica trebuie sa-i dea si dobanda si cere sa i se returneze doua milioane de EURO. Motivul: sa-i duca intr-o alta biserica (manastire) unde Dumnezeul alora, adica al fanariotilor, are mai multa putere. Cere permisiunea sa fumeze: "mai stau si televiziunile astea dupa fundul lui, fir-ar mama lor!".
Adevaratul motiv il putem gasi insa pe Money Channel. Imobiliarele o iau la vale. Nu mai sunt lichiditati. Valijoarele, cutiile de table, sacosele si gentutele au ajuns pe mana onor alti "smecheri de teapa lui" de la care degeaba s-ar chinui sa-i ceara inapoi, asa ca i-a mai ramas doar biserica si statul. Va dati seama ca la stat mai avea un depozit. Niste firfirei intr-o valiza lasati in gaj la DNA. Vreo mie sapte sute de euro pregatiti pentru Trica, pardon, pentru Goga, deturnati de niste actori aterizati dintr-un bal mascat cu tema: "Hotii si vardistii". Daca are cineva timp n-ar fi rau sa vada cat platesc chirie cei ce stau in casele donate cu atata valva. Sau daca mai stau primii proprietari. Poate se descopera vreo falanga PNG.
Na! C-am luat-o pe politica. Mii de scuze. Hai ca incepe meciul. Poate scriu si ceva sport dupa.

marți, 18 noiembrie 2008

Hochei

Ziceam in articolul precedent ceva despre hocheiul american. Chiar daca in Satu Mare nu putem patina nici macar de placere, d-apoi sa mai facem si sporturi organizate la nivel de amatori folosind gheata ca suport, hai sa ne uitam putin in curtea profesionistilor din Romania.
In intersezonul care s-a sfarsit in septembrie s-au petrecut lucruri importante in hocheiul romanesc. Mai bine sa zic autohton decat romanesc si o sa vedeti de ce. Primul lucru asupra caruia va atrag atentia este revenirea unui centru "leagan" al sportului cu pucul: Brasovul. Dupa multi ani o echipa brasoveana joaca in primul esalon al hocheiului romanesc.
Asadar echipele din acest an din Divizia I sunt cele din clasamentul la zi de mai jos:
  1. Hochei Club Csikszereda 9 6 2 1 43-30 20 (+13) (0 1 0 1)
  2. Sport Club Miercurea Ciuc 9 5 2 2 39-27 19 (+12) (1 0 1 0)
  3. Steaua Bucuresti 8 5 0 3 37-24 15 (+13) (0 0 0 0)
  4. Progym Gheorgheni 9 3 0 6 30-45 9 (-15) (0 0 0 0)
  5. Sport Club Municipal Brasov 7 0 0 7 14-37 0 (-23) (0 0 0 0)

La cele de mai sus as adauga pentru neinitiati ca Csikszereda inseamna pe maghiara Miercurea Ciuc si ca ultimul loc retrogradeaza. Pentru promovare lupta: Sportul Studentesc Bucuresti 10 jocuri 30 puncte (+38) si Dunarea Galati 8 jocuri, 12 puncte (- 2). Celelalte doua echipe din Divizia II, Progym II si SC Miercurea Ciuc II avand rol decorativ (nu au drept de promovare, fiecare au cate 6 puncte din 8, respectiv 10 jocuri).

In afara acestui campionat, in paralel cu acesta (rezultatele dintre competitoare conteaza in ambele competitii in care se regasesc), se desfasoara si un campionat mixt, romano-maghiar, in care se regasesc patru echipe romanesti alaturi de sase echipe maghiare sub denumirea Liga MOL. Va redau si acest clasament:

  1. HC Csikszereda 21 16 4 1 112- 56 54 (+56) (2 1 0 1)
  2. Ujpesti TE 20 14 3 3 107- 66 46 (+41) (1 1 0 1)
  3. Steaua 21 13 1 7 103- 66 41 (+37) (0 0 1 0)
  4. SC Miercurea Ciuc 19 11 3 5 90- 63 39 (+27) (1 0 2 0)
  5. Budapest NZ Stars 20 10 4 6 73- 53 36 (+20) (1 1 1 1)
  6. Dab.Docler 20 11 2 7 75- 62 35 (+13) (0 1 0 1)
  7. Ferencvarosi TC 19 6 0 13 60- 91 18 (-31) (0 0 0 0)
  8. Progym Gheorgheni 19 4 2 13 67- 99 15 (-32) (0 1 1 0)
  9. JJSE Miskolci 20 2 1 17 44-113 7 (-69) (0 0 0 1)
  10. Alba Volan SC 19 2 0 17 46-104 6 (-62) (0 0 0 0)

Primele patru echipe clasate la sfarsitul campionatului (doua tururi, doua retururi) vor avea sigura participarea in editia viitoare a Ligii MOL. Celelalte se vor califica sau nu in functie de pozitia lor in propriul campionat national. Primele patru din Romania si primele sase din Ungaria.

Sa dam niste explicatii despre intocmirea clasamentelor. Primele opt coloane ale clasamentului sunt identice cu cele de la fotbal. In ceea ce priveste ultimele patru coloane, prinse de mine intr-o paranteza, legenda ar fi cam aceasta: prima cifra reprezinta numarul de jocuri castigate dupa prelungiri si se acorda doua puncte ca si pentru cifra din coloana a treia care reprezinta numarul de jocuri castigate dupa lovituri de departajare; cifrele din coloanele a doua si a patra reprezinta partidele pierdute dupa prelungiri sau lovituri de penalitate si se acorda cate un punct pentru ele.

Va promit ca nu va mai dau aceste clasamente atat de fidel. Poate doar am sa mai spun cate ceva din cand in cand despre aceste campionate. Intre timp s-a produs si marea surpriza a primei divizii din Romania. In timp ce ma chinuiam sa va descriu minimul necesar pentru a va atrage in lumea mirifica a acestui sport slab reprezentat in presa romaneasca, echipa brasoveana a invins Steaua la Miercurea Ciuc (in Brasov nu este nici un patinoar care sa respecte cerintele pentru Divizia I) cu 5-4. Cu aceasta infrangere "capitalistii" cred ca si-au luat adio de la situarea pe primul loc, loc care i-ar fi asigurat un prim meci usor in play-off (cel mai bun din cinci jocuri cu ocupanta locului patru la finele sezonului regulat). Sport Club a jucat astazi la Dab.Docler si a castigat cu 5-1. Astazi s-a mai jucat si Ujpest-Progym, scor 10-1. Rezultatele de astazi nu sunt cuprinse in clasamente.

P.S. M-am chinuit sa va ordonez clasamentul, dar programul calculatorului sau ignoranta mea sau opus.

luni, 17 noiembrie 2008

Craciunescu.

Pentru cei care au vazut ieri meciul de la Iasi sper ca le este clar ca l-am vazut pentru ultima oara pe Craciunescu arbitrand. Teodor, fara sprijinul tatalui sau nu s-ar fi facut arbitru in primul rand. Daca totusi l-ar fi impins Michiduta catre terenul de fotbal s-ar fi marginalizat, adica ar fi stat pe margine cu un fanion in mana. Daca totusi s-ar fi pomenit fluierand (a paguba, zic eu) n-ar fi ajuns niciodata mai sus de limitele judetului care l-a produs. Motivul nu este cu siguranta interesul, ci pur si simplu nonvaloarea.
N-as vrea sa fiu in pielea tatalui sau. De altfel Ion si-a retras de mult sprijinul moral pentru fiul sau, dar acesta n-a inteles si vad ca va iesi pe usa din dos. Caracterul de om mic al lui Teodor, caracter coclit la umbra de stejar si nedospit pe aleea timpului, il face sa nu inteleaga faptul ca poarta un nume pe care nu-l poate egala in acelasi domeniu. Nici macar la nivelul jambierelor nu i s-a ridicat, prin prisma valori vorbesc. Daca ar fi incercat ca dirijor sau profesor (meserii care nu au fluier, dar au bagheta sau catalog) poate ar fi reusit mai mult. Poate n-ar fi reusit. In orice caz nu ar fi intinat numele tatalui sau. Are doar piele de arbitu, nu si stofa.
Evenimentele care mi-au deturnat gandurile de la cele lumesti (citeste sportive) ma macina in continuare, dar asta nu inseamna sa va privez de parerile despre evenimentele sportive de la sfarsitul saptamanii trecute.
In liga intai a tuturor sporturilor din Romania prevazusem victoria ialomitenilor pe Stefan cel Mare, mai ales dupa ce, inainte de meci, toti vuiau pe toate posturile si prin toate ziarele ca cele doua egaluri de la Craiova si din Ghencea vin ca doua manusi pentru Dinamo. Nu zic ca nu a profitat si Dinamo de ele, dar parca mult mai bine s-au mulat pe degetele agile ale provincialilor. Nici acum nu-mi trece ciuda pe Dan Petrescu si Meme Stoica pentru ca nu au ales un oras puternic pentru a dezvolta o asemenea echipa. Si acuma zic ca Urziceniul e prea mic pentru a dezvolta un club cu personalitate in Europa. Lipsesc spectatorii. Ce sport este acele fara spectatori.
Djokovic l-a invatat un pic de tenis pe Davidenco in finala Mastersului de la Shanghai, chiar daca in semifinale i-au tremurat serios muschii (nu ai fetei) in fata francezului Simon, dar asa cum i-a spus la final, va veni si randul lui. Poate la anul in finala. Ce ziceti? Tot cu sarbul.
As vrea sa va cunosc parerea. Colegul meu, Vasile Andreica, popularizeaza in blogul sau un sport nu prea cunoscut pe meleagurile noastre. E vorba de oina americana. Il citesc si-mi place si cum scrie. Poate, daca doriti il rugam sa se extinda si asupra celorlalte capete de afis ale sportului american: fotbal american, baschet, hochei sau indicar.
Nici victoria din Bahrain a australianului Neil Robertson nu o trec cu vederea, chiar daca astazi Higgins spunea ca mondialul de snooker de anul acesta este unul patetic.
S-au desfasurat si primele probe de slalom special in "Circul alb". La Levi, in Finlanda, fetele au avut-o ca prima laureata a probei pe americanca Lindsey Vonn, incadrata pe podium de suedeza Maria Pietilae-Holmner si nemtoaica Maria Resch. De remarcat ca prima austriaca s-a clasat pe locul patru (Nicole Hosp), iar favoritele mele, Denise Karbon (Italia) si Sandrine Aubert, n-au reusit sa termine ambele manse, frantuzoaica nici pe prima macar. Va mai reveni vreodata Janica Kostelic pe partii? La baieti, favoritii mei Bode Miller (SUA) si Jean Baptiste Lagrange (Franta) s-au clasat pe primele doua locuri, dar in ordine inversa. Mi-ar fi printre simpatizati si ocupantul locului trei, Mario Matt, daca n-ar fi austriac. Nu stiu de ce nu-mi plac austriecii in sporturile de iarna si nemtii in cele de vara. De remarcat ca nici un italian nu a primit puncte in aceasta cursa, cei mai aproape fiind Giorgio Rocca (un alt favorit de-al meu) si Manfred Moelgg care nu au reusit sa duca schiurile la finis in mansa a doua.

duminică, 16 noiembrie 2008

S-a rupt o coarda.

S-a spart o toba. Eram prin '75 in sala de spectacole a salasului de cultura Mihai Eminescu din Bucuresti. Intr-o sala de circa 500 de persoane eram inghesuiti vreo 2000. In imbulzeala de la intrare mi-am pierdut un pantof. Nu conta. Nu conta ca afara era cioafla de februarie. Inauntru canta Phoenix. Dupa prima ora de concert toba lui Petrescu a cedat. Bucurosi pentru ce am auzit si tristi pentru ce n-am auzit plecam spre case. Avea sa fie ultimul concert al Phoenixului in Romania inainte de a fugi de regim. Eram ultimul la iesire. Fata mi s-a deschis. Pantoful meu stang trona in vitrina salasului de cultura. Afara era cioafla de februarie.
As putea sa spun ca Emil mai traieste prin muzica lui, dar asta stim cu totii. As putea sa aplaud in nestire imbatat de dorinte si trairi pe care nu multi le-au simtit in preajma ardeleanului. As putea sa sadesc un copac. Fructifer. As putea sa gadil norisorii albi ai uverturii unei idile, ai unei inedite sperante.
In sali de spectacole cu usile deschise intesate de lume, pe stadioane in nopti cu sau fara luna, in palate cu regi si regine ai vremurilor noastre, in spelunci cu drojdie si vin prost, pe carari de munte sub privirile caprelor negre, in autobuze sau marfare, peste tot pe unde ai doinit se vor auzi perpetuum ecoul strunelor tale.
Aceeasi strangere de inima si goliciune a sufletului o simt azi ca si atunci cand am aflat ca Phoenix nu mai este. Au trecut anii si Phoenix-ul a revenit.
S-a rupt o coarda. Si tu vei dainui!

sâmbătă, 15 noiembrie 2008

Cupa Romaniei si Emilian Onciu

Surpriza optimilor Cupei Romaniei a fost lipsa in cvasitotalitate a surprizelor. Cred ca este pentru prima oara dupa multi ani cand in sferturi nu mai avem nici o echipa din esaloanele inferioare. Da. M-am lamurit. Am intrat un pic in arhiva si am descoperit ca au trecut... hat... 24 de luni. Nu stiu de ce am avut impresia ca au trecut mult mai multe. Asta e. Calatoria mea in trecut nu a fost lipsita de foloase. Am retrait momente interesante. Unele din viata bunicilor mei. Adica:



  1. Prima editie: 1933-34 Ripensia Timisoara - Universitatea Cluj 3-2

  2. Topul invingatoarelor: 1. Steaua 20; 2. Rapid 13; 3. Dinamo 12.

  3. Cea mai lunga finala: 1939-40: Rapid Bucuresti - Venus Bucuresti 2-2; 4-4; 2-2; 2-1

  4. Cele mai multe trofee consecutive: Rapid Bucuresti 6 (finalele din 1937 - 42)

  5. Cea mai mare diferenta de goluri inscrise in finala: Rapid - Universitatea Sibiu 7-1 (1942), Steaua - Foresta Falticeni (1967) si Universitatea Craiova - Politehnica Timisoara (1981)

  6. Cele mai multe goluri inscrise de o echipa in finala: Rapid, 7 in 1942.

  7. Cele mai multe goluri inscrise intr-o finala: 11, CFR (Rapid) Bucuresti - Ripensia Timisoara 6 -5 (5-5 dupa 90 de minute). Dupa 90 de minute a mai fost un 6-4 intre Dinamo si Steaua in 1990 ca sa-si ceara scuze dupa panarama de cu un an inainte, cand finala nu s-a incheiat pe teren, ci in cabinete.
  8. O finala fara nici o echipa din primul esalon: Chimia Ramnicu Valcea (div. B) - Constructorul Galati (div. C) 1-1 si 3-0 dupa rejucare.

Gata cu amintirile. Sa remarcam finala ruso-sarbeasca... Din pacate am aflat o veste proasta si nu mai pot scrie... Emilian Onciu si-a priponit calul de papadia eternitatii

luni, 10 noiembrie 2008

Boxerii

N-am sa zic niciodata ca nu-mi place boxul. N-am sa recomand niciodata copilului meu sau unei persoane dragi sa se apuce de box. Este si nu este boxul un sport. Este pentru ca se pot organiza competitii la care participa atleti si unde se declara invingatori in fata unei asistente. Adica exista sportivi si spectatori. Nu este un sport pentru ca nu se poate numi sportivitate atunci cand iti ranesti fizic adversarul. Sa lasam lucrurile asa cum sunt si sa pornim de la premiza ca boxul este un sport.
Am asemuit meciul de aseara, Rapid - Steaua, cu o partida de box in care adversarii s-au urat in asa masura incat nu au lovit ca sa nu incaseze. Cu toate ca isi purtau reciproc o ura foc si para (focul era reprezentat de o bricheta si para de un chibrit), cei doi boxeri n-au lovit decat cu lovituri nepermise si de asa natura incat sa nu vada arbitrul. Ca sa trimita o directa, un croseu sau un upercut ar fi fost necesar sa se descopere in propria-i garda si, banuia, adversarul atata ar fi asteptat ca sa trimita lovitura decisiva. N-a fost pana la urma nici ko, dar nici ok.
La Doha s-a incheiat Turneul Campioanelor. Finala i-a revenit, in ciuda mea, americancei Venus Williams, chiar daca mai mult si-a dorit victoria rusoaica Vera Zvonareva. Primul set a fost incrancenat. La un moment dat vera avea 5-2 la ghemuri si trei mingi de set. Le-a ratat pe toate, ba si pe o a patra minge de set si s-a ajuns la tie-brack. Aici s-a rescris istoria setului, dar in sens invers, adica a condus Venus cu 5-2 dupa care Vera a castigat cinci mingi consecutive. I-au fost suficiente pentru a-si adjudeca setul. Setul doi a avut doar un ghem si jumatate. La doi zero Vera a cedat, preferand sa se odihneasca in vederea ultimului set. Asa credea ea. Nu si-a mai revenit decat spasmodic, cu lovituri de exceptie, dar izolate intr-un ocean de replici de inalt nivel de o monotonie dezarmanta. Asadar Vera - Venus 7-6(5), 0-6, 2-6.
Masters-ul masculin se desfasoara in aceste zile tot in Asia. Mai precis la Shanghai. Atat la simplu cat si la dublu. Ne vom concentra atentia numai spre simplu. Cele doua grupe, rosie si galbena, sunt populate de primele opt nume care s-au remarcat in turneele Masters Serie din acest an. Adica Roger Federer (Elvetia), Andy Murray (Marea Britanie), Andy Roddick (SUA), Gilles Simon (Franta) sunt cei care se scalda in Marea Rosie, iar Novak Djokovic (Serbia), Nicolai Davidenco (Rusia), Jo-Wilfried Tsonga (Franta) si Juan Martin del Potro (Argentina) fac baie in Marea Galbena. Pana acum Novak l-a batut pe Juan Martin si Nicolai pe Jo-Wilfried. Asta noapte s-a produs si surpriza, elvetianul recunoscandu-se invins de francez. La aceasta ora cei doi Andy isi disputa intaietatea. Deocamdata este patru-doi in primul set pentru european.

joi, 6 noiembrie 2008

Cuvinte pentru prieteni.

Prieteni!
In cursul zilei de marti sau miercuri am primit un pachet. La o examinare superficiala mi-am dat seama ca inlauntrul acestuia nu era decat o carte sau un catalog, ceva ce nu poate fi urgent. Joi, spre seara m-am impiedicat din nou de el si l-am deschis. Intru adevar era o carte: "Premiul Nobel pentru fotbal". O carte de teatru. Un autor drag mie care nu se afla la inceputurile sale in tainele teatrului: Mircea M. Ionescu. Il cunoscusem cu multi ani in urma, prin '84, in foaierul Teatrului Dramatic din Brasov, la lansarea premierei unei alte piese de teatru ale sale, tot cu caracter sportiv: "Adio, Pele!".
Reintalnirea a fost putin fortata tot de o prietenie. De prietenia mea cu Iosif Vigu (Vigh in acte), care dupa o seara inceputa cu palinca si terminata cu bere in fata unui meci de fotbal ma intreaba: "...eu sunt idol sau legenda?". Trimiterea era clara catre emisiunea lui Mircea M. Ionescu (ma scuzati, nu pot sa-i spun altfel; ca si gazetar, om de cultura, prieten sau comesean nu i-am zis decat asa: Mircea M. Ionescu), asa ca i-am promis ca am sa-l intreb pe moderator. In scurt timp am luat legatura cu Mircea M. Ionescu si acesta, dupa ce i-am pronuntat numele lui Vigu, fara nici un alt demers, l-a si invitat pe Ioska al nostru la emisiune. S-a dovedit ca Vigu a fost idol si este legenda.
Dupa acest eveniment intalnirile noastre s-au inmultit la Bucuresti, serile petrecute la restaurantul lui preferat, Pescarul (pe undeva pe langa Intercontinental), langa o saramura de peste si o cana cu vin nu sunt foarte numeroase, dar sunt pline de ceva ce nu va pot descrie. Parca dupa doua ore petrecute cu el pleci un pic mai cult, un pic mai "batran", un pic mai barbat. A venit si el in Satu Mare. Au fost emotionante reintalnirile cu prof. Curpas si spiritul Olimpiei. Poate tocmai atunci a inmugurit in mintea profesorului reintregirea celei mai iubite echipe a Satmarului.
Revenind la cartea din pachet, joi seara dupa cum spuneam, am inceput sa o citesc. Cuvintele de inceput ale lui Ion Cocora, ale lui Catalin Tolontan si ale lui Bogdan Ulmu nici nu mi-au intarit curiozitatea de a o citi si nici nu m-au facut sa o dau deoparte. As fi citit-o cu acelasi patos si fara aceste introduceri. Chiar mi-am pregatit un pasaj din una din piese sa-l redau radioascultatorilor de la Radio Unu, luni de la ora 16 si putin. Daca nu are sa ma intrerupa Romulus.
Vineri am vrut sa scriu cate ceva in prezentul blog, dar, dupa ce am scris titlul, am vrut sa-i ascult vocea. Poate m-ar fi inspirat. L-am sunat si am aflat cu stupoare ca se afla intr-un spital din Cluj si ca in mai putin de o ora se urca pe masa de operatie. Era trecut de opt seara. N-am mai putut sa scriu nimic. Gandul mi s-a concentrat asupra soartei acesti minunate fiinte umane, mainile mi s-au impreunat a ruga si pasii spiritului spre alei cu arini.
Dimineata, cand am impacat graba din trup cu cumpatarea din psihic, i-am auzit din nou vocea. Era ok. Am multumit cui a trebuit si m-am apucat sa scriu. Niciodata parca literele nu mi s-au asternut asa de greoi. E un amalgam de necesitate si bun simt al caror liant, judecata, refuza sa ma ajute.
A inceput etapa a patrusprezecea. Deocamdata rezultate normale. Marinica nu poate face minuni la Buzau si oltenii lui Napoli (ce aiurea suna?) urca in clasament si sperie gandurile granzilor nu numai din Bucuresti. Puteau Dan Petrescu si Meme Stoica sa canalizeze eforturile conceperii unei echipe valoroase in fotbalul romanesc intr-un centru de traditie (nu neaparat in Ardeal, cu toate ca aici sunt cele mai multe ramase neexploatate). In sport sunt doua lucruri esentiale: sportivul si spectatorul. Nici macar nu stiu in ce ordine. Restul sunt colaterale. Performanta, antrenorii, managerii si tot ceea ce insoteste notiunea de sport ar trebui sa se subjuge spectatorului si sportivului. Nu-i prima oara cand Meme dovedeste lipsa de respect fata de Maria Sa "Omul din tribuna", dar din partea taticului lui Chelsea (nu-i o gluma, asa o cheama pe fiica sa) nu ma asteptam la asa ceva. Se pare ca spiritul fotbalului insular nu l-a cuprins pe de-a-ntregul. Scorul pe teren a fost 3-1 pentru Unirea, dar in tribune scorul a fost 5-1 pentru Otelul. La ora aceata se joaca derbiul viitorilor retrogradati (alaturi de Dino Eze) Cipri Prodan si Balba. Pana la pauza nu s-a inscris si m-am mutat pe Emirates Stadium sa vad un regal: Arsenal - MU.
La turneul Campioanelor s-au inregistrat doua abandonuri, in prima grupa Ivanovic, dupa doua infrangeri si pierderea sansei de a se afla in semifinale i-a cedat locul in ultima partida din grupe unei tinere sub douazeci de ani: Radwanska. Din cealalta grupa s-a accidendat Serena, nemainsotind-o astfel pe sora ei in semifinale. In curand vor incepe semifinalele in ordinea: Dementieva - Zvonareva si Venus Williams - Jankovic.
Cu ajutorul prietenilor Gabi si Cipri am aflat rezultatul din sala de sport satmareana de astazi. Cica am fi pierdut la 14 dupa unul, 11 dupa celalalt, puncte diferenta in fata campioanei baschetului feminin romanesc din acest an. Mi se pare condescendent.
Va las. A inscris Nasri si n-am vazut golul decat in reluare. Cica a inscris si Boaru pentru Medias.

miercuri, 5 noiembrie 2008

Viitorul

...Ce se va mai intampla nu stiu nici eu. Insa stiu ce se intampla. Palatul i-a dat incredere lupului. Apleaca urechea in stanga si in dreapta. Aude vrute si nevrute. Instinctul pe de o parte si teama de apa pe de alta parte l-au facut sa trateze cu indiferenta lacul in sine si sa se bucure doar de produsele sale: algele. Vocile sunt deja prea multe. Chiar si pe el incepe sa-l manance curiozitatea. Daca a reusit atat de multe n-ar putea sa si inoate?
Poate stie, poate nu stie... Primele atingeri de apa cristalina au fost simple, i-au dat incredere. Ariciul stie ca lupul nu a inotat. Doar a mers prin apa. Cat timp mai atingi fundul nisipos cu picioarele nu-i bai. Sentimentul de siguranta nu te paraseste. Chiar te indeamna sa te departezi de mal. Ariciul, ranit in orgoliul lui de arici, dar si intuind un potential dezastru se opune artagos. Oare este suficient? Acei pasi pe care i-a simtit lupul siguri, ariciului i s-au parut tremurati. Apei nu trebuie sa-i arati trufie, nisipului nu trebuie sa-i demonstrezi putere. Apa te imbie si nisipul te impresoara. Daca scapi de naiade pici in bratele sirenelor. Daca ridici stangul se afunda dreptul. Este irefutabil.
Poate ariciul a obosit sa mai inoate, poate lupului i se pare ca se va descurca si singur. Sau cu alti inotatori. Cainelui pripasit in lumea salbatica i-au crescut fructele iubirilor din tinerete. Chiar foarte frumos. Poate fi mandru. Si chiar este. Nevoia de a le schimba menirea si de a le pune la incercare limitele il face sa trimita puiul dintai, cu acordul lupului evident, catre lac. Incercarea este curajoasa si s-ar putea sa dea roade. Pacat ca nu incearca sa-l faca sa deprinda mestesugul unduios al trupului in apa pe cai obisnuite. Sa invete sa faca pluta ar fi prima lectie. Asa sansele sunt minime. Putini sunt cei care invata sa inoate singuri. In Galapagos din sute de mii de oua de broasca testoasa depuse, doar din vreo zece ajung maturi sa depuna alte oua. Drumul pana la apa si pericolele din aceasta sunt noi lectii de viata. Sau de moarte.
Clujul cu poalele-n brau. Nu-i ce face. La Bordeaux n-a avut nici curaj, nici noroc. Acasa n-a putut si n-a avut noroc. Daca despre curaj si putinta se poate spune ca vina se da pe conjuctura, despre noroc in lumea sportului se spune ca este dat de valoare. Grupa s-a strans ghem si ultimele doua etape sunt decisive. Sa vedem cine va fi scama, cine va deveni pulover cu guleras si cine va ajunge din nou la daracit.
In ceea ce priveste Steaua am inima cat un purice. Recunosc ca dadeam mai multe sanse ardelenilor, dar acum ma rog ca macar bucurestenii sa le mai dea peste nas francezilor. In afara de europenele de asta vara unde am avut cocosul sub cutit, dar Piturca purta chilotei cu carote (era sa zic carotati, dar il ridicam de la masa de pocker si-l asezam la cea de biliard), galica din ordinul galinaceelor ne-a cam trezit la ore nepotrivite. Bafta Steaua! Hai Dorinele! La Cluj, Pitesti si Vaslui ai aratat ca esti stelist. Arata si acum. Munceste cinstit!
La Doha in Turneul Campioanelor, ieri, toate jocurile s-au disputat in doar doua seturi. In grupa alba, dupa jocul dintre rusoaice, incepusem sa va spun despre cel de-al doilea. Pana la urma s-a jucat sarba-n caruta pentru ca Ivanovici, chiar daca a inceput mai bine setul doi (primul l-a pierdut la trei) avand un brack avantaj, pana la urma a clacat sau s-a dus la claca, cum vreti, pierzandu-l la patru. Nici in a doua zi nu a reusit cu mult mai mult. In fata Zvonarevei a reusit sa-si adjudece un set, cel de-al doilea, la tie-brack, pastrand sanse minime pentru a se califica in semifinale. Sa explic: in grupe joaca fiecare cu fiecare si in cazul in care Zvonareva face maximum de puncte, Ivanovici castiga in doua seturi la Cuznetova, iar Cuznetova o bate tot in doua seturi pe Jankovic, acest set i-ar putea conferi locul doi si totodata calificarea in semifinale cu prima clasata in grupa castanie.
Sper ca denumirea grupelor nu are nici o tenta rasista, pentru ca in cea de-a doua grupa, ruso - americana, jucatoarele de peste Atlantic, Venus si Serena Williams, n-ar fi putut juca in pielea lor in prima grupa. Ce ma deranjeaza la aceasta grupa este faptul ca jocul dintre cele doua surori este programat in ultima zi si nu am nici o indoiala ca daca una dintre ele ar putea-o ajuta pe cealalta nu s-ar da la o parte. Nu pe ele le acuz, ci pe organizatori. Ieri, aici s-a jucat un singur joc, Venus invingand-o in ciuda mea pe Safina (5,3). Astazi, tot ea joaca la aceata ora impotriva Dementievei. Poate ca de data asta nu are sa mai castige. Sper ca nu ma acuzati ca tin cu europencele. Intotdeauna am facut-o. Deocamdata este 1-1 la seturi, dar din 20 de ghemuri disputate 12 au fost brack-uri.

marți, 4 noiembrie 2008

Timpul

...Trecut-au primaveri peste salasul lupului. Trecut-au toamne s-apoi ierni peste barlogul defunctului. Prosperitatea si progresul, imbatranirea si regresul tronau in paralel peste cele doua imparatii. Jivinele imparteau lumea dihaniilor in doua: fiare si lighioane.
Fiarele pandeau la drumul mare pe toti escrocii, talharii si parvenitii vremurilor, ii dezbracau de metehne si ii trimiteau goi pusca in mijlocul satelor de pe unde erau. Lighioanele se cuibareau in sufletul fiintelor cu singe proaspat sau negru, dupa cum nimereau, se infiltrau in toate maruntaiele acestora, le intorceau pe dos si le faceau sa uite de mirosul lor natural. Nu conta daca acestea sunt sau nu cu musca pe acoperis.
In lacul din luminis, ariciul isi vedea de inotul sau cotidian, strangand alge pentru zile negre, iar lupul cu responsabilitatea data de respectul celor din jur, facea din padure gradina si din salas palat. Din ce in ce mai nebagat in seama barlogul a prins izuri grele si disparea afundat in propriile gunoaie. Lighioanele dintr-insul nu aveau parte de apa rece si proaspata din taul minunilor. Ariciul a inchis cu voie, uneori chiar fara voie, portalul catre reusita altora. A permis doar celor din Izbucul Zglobiu sa se zbenguie. Uneori le-a dat o povata determinandu-i sa creada ca-i ideea lor, alteori le-a aratat calea catre reusita pretinzand ca-i bunavointa lupului, iar nu de putine ori le-a deschis causul palmei cu convingerea ca-i vointa Domnului. Era si el convins de asta... (continuare in numarul viitor)

Peste cateva sute de minute vom vedea cum trece visiniul de bordo. Sau cel putin asa imi doresc. Peste alte doua-trei zeci de ore vom gandi rosu-albastru chiar daca misiunea acestora este mult mai grea. Lyonezii, stransi in jurul loviturilor libere executate de Juninho sunt mai relaxati. Mai ales dupa victoria concludenta din urma cu patrusprezece zile. Poate chiar de aceea Radoi si ai lui trebuie sa creada mai mult in ei. De la Kapetanos se poate cere mai mult decat un gol pe meci. Se poate cere, dar trebuie sa i se si dea. Si bani si centrari din toate pozitiile. Mai ales la cornere, unde toata atentia adversarilor va fi indreptata asupra lui Goian si Ghionea.
Pana acum Trombetta a surprins. Acum trebuie sa confirme. CFR-ul trebuie sa invinga. Sunt obligati sa invinga. Sa arate tuturor ca Romania fotbalistica nu este numai nationala si Steaua. Ce frumos ar fi ca prima echipa romaneasca participanta in optimile Ligii Campionilor sa nu fie din Bucuresti (Of, Rapiduletul...). Ba mai mult. Sa fie din Ardeal (Transilvania cum tendentios au scris unele ziare din Marea Britanie dupa tragerea la sorti, ridicand tinutul transilvanean la rang de tara).
A inceput la Doha Turneul Campioanelor. Opt la Numar. Patru rusoaice doua sarboaice si surorile Williams. Safina, Dementieva, Zvonareva si Cuznetova din nord-est, Jankovic si Ivanovic din sud-vest impotriva americancelor. In primul joc Zvonareva a trecut de Cuznetova cedandu-i doar cinci ghemuri. Al doilea se joaca la aceasta ora intre sarboaice (deocamdata3-0 pentru cea mai scunda in primul set).
Cred ca in seara aceasta voi mai deschide un subiect. Bineinteles dupa jocul din Gruia.

duminică, 2 noiembrie 2008

Lacul

...Ariciul si-a numarat acele, a parasit cararile batatorite si s-a indreptat spre o lume care il fascina dar de care ii era teama sa se apropie pana atunci. A ajuns pe malul unui lac. Un lac ale carui maluri impresionau retina cu contururi distincte, dar a carui adancime era greu de presupus. Plimbandu-se incolo si incoace pe malul lacului, ariciul si-a udat labutele si in parul acicular i s-au prins niste alge. Bune la gust. Chiar foarte bune.
Isi incarca-n spini cate alge poate si se-ntoarce-n calea lupului poftindu-l sa guste. I-au placut si lui. Erau carnoase. Si parca si blana ii lucea mai frumos. La orizont apar muguri de speranta. Sa fie asta calea? O noua incursiune pe malul lacului s-a lasat cu si mai multe alge.
In timp. ariciul inota din ce in ce mai departe de mal. Algele se adunau cu sutele si apoi cu miile. S-au descoperit si fructele lacului. Prestigiul lupului crestea. Incepeau jivinele sa se uite si la el cu respect nu numai cu teama. Dar parca tot ursul...
A fulgerat. O lumina de foc cu dinti de ferestrau s-a prelins deasupra padurii exact pe crestetul ursului. Alai. Cuvinte de dor, cuvinte ce dor s-au tiparit atunci cateva zile de-a randul. Unele sincere altele ipocrite. Unele cu talent altele din barda. Coioti si vulpi ce pana atunci slujeau interesele ursului si ii sarutau laba cu recunostinta parsiva, s-au asezat la masa ospatului si a petrecerii.
Descarnau tot ce prindeau,
Doar albe oase ramaneau.
Plescaiau si-ngurgitau
Butelci cu miile goleau.
In tot acest timp lupul invata sa fie respectat, iar ariciul inota prin lacul ale carui margini le vedea, dar a carui adancime nu o banuia. Curios. Niciodata lupul nu i-a cerut sa-i arate lacul... (continuare in numarul viitor)

Sa revenim cu picioarele pe minge. S-au consumat derbiurile. Cel provincial a fost mai sincer. Cel bucurestean fuse mai pompos. Ambele insa si-au onorat asistentele. Castigatoare a iesit culoarea visinie, echipa cartierului Gruia. Singura care si-a adjudecat victoria. Ar putea sa se bucure si visiniul capitalist daca deseara reuseste sa se debaraseze de o stea cazatoare. Scorul normal este de 7-1, dar cum Rapiduletul numai mers regulat nu are...
Ce chestie. Daca Otelul ar bate pe Poli (sac Zambon!) si despre meciul acela se poate spune ca ar fi fost un derbi. Si daca ar bate la un singur gol, tot Poli ar fi sa fie lidera morala.
In sfarsit l-a descoperit cineva pe Kapetanos. Era timpul. Ma gandesc ca si in curtea Rapidului a fost un jucator de acelasi calibru, dar maini nepricepute i-au semnat transferul prin Spania la cules de puncte pentru Murcia. Mi-e si frica cand ma gandesc ce ar putea face Kapetanos daca ar avea un Lucescu (extrema Mircea daca vi-l mai aduceti aminte) care sa-l serveasca. Poate ca ar speria Europa precum Dudu Georgescu.

joi, 30 octombrie 2008

Lupul

Haituind prin hatisuri preumblate eroul nostru nu apuca sa devina pozitiv sau negativ. Era doar un erou. Eroul lui personal. Fiecare suntem eroii nostri personali. Stia ca in padurea vecina sunt oi mai multe, mai grase si ciobani mai betivi. Da, dar erau si vanatori mai meseriasi. Ar fi fost riscant.
Frica sau instinctul, eu i-as spune chiar inteligenta nativa, i-a creat un areal permis si unul nepermis. Era cel menit, dar nu cel puternic. Era cel indicat, dar nu cel rasfatat. Stapanea viezurii, iepurii, vulpile si convietuia cu ursul. Aici apare invidia. Roade si intarzie. Asta-i menirea invidiei. De ce are ursul mai multi centrimetri cubi? De ce laba lui lasa urme mai adanci decat a lui? De ce el inspira numai teama pe cand ursul inspira si respect?
A descoperit printre ai lui un arici. Mic, tepos si razvratit. Uneori il place, alteori il irita. Uneori il admira, alteori il desconsidera. Un caine pripasit in salbaticie, purtand sentimente inca domestice, nu poate sa-si sustina puiul de hiena, al carui bot s-a intepat de prea multe ori in blana ariciului. Catranit si cu influenta, caninul isi ia bocanci de vanator si-i trage un sut bietului arici ce statea si el cu burta la soare, prea constient de valoarea lui... (Continuarea in numarul viitor)
Poate ca nu v-a placut la toti faptul ca am considerat ca meci derbi confruntarea dintre Cluj si Urziceni in detrimentul regalului Steaua - Dinamo. Marturisesc ca am exagerat un pic. Prea mult mi-aduc aminte de cat rau au facut aceste doua echipe fotbalului romanesc. Recunosc ca au facut performanta in plan international. Nu pot sa stiu daca performanta a avut radacini politicomafiotocomuniste sau nu, dar stiu ca pe plan intern a distrus notiunea de sport. Pardon de sportivitate in fotbal. Spre lauda celorlalte sporturi acestea nu au mers pana la a truca rezultate (exceptie Anisoara Cusmir si inca vreo doua cazuri izolate). S-au multumit doar sa adune valorile potentiale in ograda lor si sa le ofere conditii de pregatire si viata la un nivel acceptabil.
S-a impamantenit ideea ca multvehiculata "cooperativa" a fost inventata, uzitata si mentinuta de nea Jean. Nu este adevarat. Padureanu are vina de a o fi prelungit si in esalonul secund si de a fi adus-o la rang de arta cu ajutor politic inainte de '89 si cu vadit ajutor politic, dupa "89. De data asta in divizia A, unde a promovat chiar in '90. Cei care dictau rezultatele la 90% din meciuri erau Dinamo si Steaua. Aceasta era si ordinea, cu toate ca putere politica avea mai multa Steaua decat Dinamo. Inversiunea s-a produs pentru ca "bulanul" era mai vizibil decat "ordinul".
Recent am vazut pe un post de televiziune doua declaratii stupefiante ale renegatului din Giulesti, rosualbastrul Lita Dumitru, si pripasitului dunarean, albrosul Costel Orac. Au sustinut cu nonsalanta ca pe vremuri meciurile Steaua - Dinamo erau frumoase. Cand "trebuia" sa castige Steaua castiga cu siguranta Steaua, iar atunci cand "trebuia" sa castige Dinamo, cu siguranta castiga Dinamo. Numai in Cupa Romaniei meciurile erau pe bune. Nu aveau sansa sa se intalneasca decat in finale (a fost o singura exceptie) si cum rar se intampla ca vreuna sa "trebuiasca" sa se califice in cupele europene se juca cu adevarat. Dar cata patima se punea atunci? Atata, incat o finala nici macar nu s-a terminat pe teren, ci in cabinete. Sa nu uit. Mai era la moda ca la aceste meciuri sa fie regizata si cate o bataie intre jucatori la care arbitri nu aveau voie sa arate cartonase rosii (nici galbene la cei care ar fi urmat sa stea in urmatorul meci).
Asa s-a nascut Becali!

miercuri, 29 octombrie 2008

Derby

Oras in mijlocul Angliei. Cam de doua ori cat Satu Mare. Nod de cale ferata. Industria siderurgica reprezinta ocupatia celor mai multi angajati. La numar nu sunt departe nici cei care construiesc motoare Rolls Royce pentru avioane. Daca te duci pana acolo poti admira o catedrala din secolul al saisprezecelea si un muzeu al matasii.
Motivul pentru care am adus in discutie numele acestui oras se leaga totusi de sport. Toata lumea stie ce este un derby [pronuntie: da:bi]. Cred ca mai putini stiu de la ce vine denumirea. Nu prea are legatura cu orasul Derby decat prin faptul ca aici aveau loc in secolul trecut curse de cai. Mai la sud si mai la vest de Londra se afla o alta localitate implicata in acest traseu: Epsom. Aici nu este numai un important colegiu englez ci si un hipodrom celebru cu o sumedenie de curse de cai. Fiecare cursa poarta o denumire. In secolul al XVIII-lea, prin 1780, s-a nascocit o cursa careia i s-a dat numele "derby" dupa locul de obarsie al organizatorului, contele Edward Stanley. Este o cursa care se desfasoara si astazi la Epsom. O cursa clasica de trap, uneori de galop a cailor (nu si a iepelor, motiv pentru care astazi in Anglia nu exista derbiuri feminine la nici un sport) in varsta de trei ani.
Nu mica mi-a fost mirarea cand am aflat ca un stranepot al acestui Edward Stanley, Henry, a fost membru de onoare al Academiei Romane. A facut in Principate o ancheta in legatura cu justetea luptei pentru unire. A alcatuit totodata o antologie in 1871 din poieti romani dintre care nu au lipsit Vasile Alecsandri, Grigore Alexandrescu, Dimitrie Bolintineanu sau Cezar Bolliac.
Sa revenim la derbi. Cred ca derbiul etapei se va incheia cu victoria CFR-ului. Campioana intalneste locul doi din clasament si Trombetta trebuie sa-si dovedeasca valoarea. Nu cred ca o noua infrangere i-ar cadea bine lui Paskani.
Am fost foarte suparat aseara cand am aflat ca in cursul diminetii in cadrul Diviziei B la sah, sportivi pentru care aveam toata consideratia au vandut ca niste tradatori partidele lor in meciul cu sahisti din Sighetul Marmatiei. Conducerea clubului Unio a luat masuri severe impotriva acestora retragandu-i de la primele doua mese pe inculpati (nu vreau sa le mai pronunt numele vreodata). Cu juniorii, Unio a reusit sa remizeze in meciul urmator si, in echipa completa, sa castige in ultima etapa, pastrandu-si astfel prima pozitie si promovand in Divizia A. Nu va ascund ca Informatia Zilei s-a implicat direct pentru ca acest campionat sa se desfasoare in Satu Mare, astfel incat contributia financiara a clubului Unio sa fie cat mai redusa. Cunosteam starea precara din punct de vedere financiar a acestuia. Vointa Informatia Zilei formata din Ciprian Munteanu (ELO 2161), Dinu-Simi Suciu (2183), Iuliu Follert (2139), Vasile Remetean (2067), Ioan Todosiciuc (2005) si juniorul Sandor Szilagyi (1693) a ocupat in final locul sapte, atingandu-si obiectivul.
La tenis din pacate ambele romance au pierdut partidele disputate in primul tur la Quebec.

marți, 28 octombrie 2008

Puzderie de animaliculi

Se intampla un fenomen inexplicabil pe care unii se prefac ca il inteleg. Cu cat cresc framantarile si disensiunile din randul marilor echipe bucurestene cu atat creste valoarea fotbalului practicat in Romania. Nu mai stiu daca FIFA sau UEFA au decretat ca in tara noastra se desfasoara al saptele campionat valoric. Daca ar fi FIFA ar fi incredibil, pentru ca la cele cinci mari puteri europene (in ordine alfabetica pentru ca altfel isc contoverse: Anglia, Franta, Germania, Italia si Spania; daca ar fi dupa mine alfabetul ar fi A,S,F,I,G) s-ar adauga cele doua mari forte ale Americii de Sud (pe acelasi principiu: Argentina si Brazilia; aici trebuie sa specific ca imi place mai mult fotbalul de pe Amazon, dar trebuie sa recunosc ca cel de mai la sud este mai complect) si n-ar fi chiar indecent sa luam in considerare si pe cel nipon. Cred totusi ca despre UEFA este vorba si atunci poate sa ne mai ia fata Portugalia sau Rusia. Depinde de criteriile luate in calcul: participarea in cupele europene, coeficientul de tara, valoarea in euro a jucatorilor sau cine mai stie ce criteriu. Uf! Rapiduletul...
Saptamana trecuta a inceput la Satu Mare, cu sprijinul nostru, al Informatiei Zilei, una din seriile Diviziei B la sah. Dupa patru runde pe primul loc se afla favorita noastra, a satmarenilor, Unio cu opt puncte, maximum posibil (se acorda doua puncte la victorie si unul la egal). Vointa Informatia Zilei cu toate ca este organizator al competitiei si participa cu echipa secunda la acest nivel (sper ca n-ati uitat ca s-a calificat de o maniera superba in Superliga dupa un parcurs cu doar doua meciuri nule, jocuri pentru care componentii nu si-au primit primele suplimentare deoarece aflasem rezultatele cu o seara inainte de disputarea rundelor respective; tactic era ideal, dar sportiv a fost incalificabil, hotarand astfel pe cea de-a doua clasata si implicit promovata) nu isi aroga veleitati de promovare. N-ar fi sustinere financiara pentru a participa cu o echipa in Superliga si una in Divizia A. In continuare clasamentul dupa cele trei criterii de clasificare arata astfel: Sighetul Marmatiei, Oradea si Lugoj cate sase puncte, Cluj, Vointa Informatia Zilei si Baia Mare cate patru puncte, Arad si Lupeni cate trei puncte, iar codase sunt Deva si Miercurea Ciuc cu cate doua puncte. Interesant este ca Unio a jucat deja cu doua dintre contracandidatele la promovare, Oradea si Lugoj, ramanandu-le un singur joc mai dificil, cel cu Sighetul Marmatiei.
Cred ca ar fi frumos sa mentionam si componenta liderului. In ordinea asezarii la mese acestia sunt: Attila Szabo (ELO 2294), Sorin "Elevul" Levay (2264), Robert Hajbok (2217), Radu Marian Doros (2101) si Costin Petrica (1954). Singurii care au castigat toate partidele jucate sunt ultimii doi, juniorii. Se joaca la patru mese, Costin inlocuindu-l in meciul cu Vointa Informatia Zilei pe Radu.

luni, 27 octombrie 2008

Verbe de traditie

Cine spune ca la noi nu este fotbal? Cei care au vazut meciul de la Timisoara nu pot spune acest lucru. Nici cei care au vazut cateva jocuri din liga secunda nu pot fi imbufnati. Poate doar cei ce s-au uitat la jocurile din capitala sa fi ramas cu buzele umflate. Sau meciul de la Brasov. Am vazut Chelsea - Liverpool dupa care Poli - CFR. Desfatare in ambele. Doar accentele de duritate sa fi facut diferenta. Pe gazonul englezesc (ce pleonasm...) duritatile apareau din lupta pentru balon si nu aveau caracter intentionat, pe cand pe iarba din Banat duritatile aveau un caracter clar voit.. De aceea si cartonasele au fost mai multe. Ar trebui sa remarc cu majuscule: arbitajul romanesc prinde contur. Nu am mai vazut "greseli" intentionate si apropiatul meci pe care il va arbitra Tudor in Liga Campionilor s-a dovedit benefic acestuia, onorand derbiul.
Sorana Carstea a castigat finala de dublu de la Luxemburg alaturi de aborigena Erakovic. Adversarele Dusevina si Coruteva au castigat primul set la doi si primele doua ghemuri din cel de-al doilea, moment in care s-a produs declicul in tabara romano-neozeelandeza. Au revenit si au castigat setul la trei. In tie-brack-ul specific partidelor de dublu care sunt la egalitate dupa doua seturi (se joaca pana la 10 mingi castigate cu specificatia ca trebuie sa aiba doua puncte diferenta), am condus cu 5-2, 6-3 si am fost condusi cu 8-7. In final am invins 10-8.
Robert Muresan a obtinut cel mai bun loc al sau in acest an: 21. Departe de puncte, Robi spera ca in anul urmator sa nu mai spele vasele din care s-au infruptat altii. Daca se va pune pe roti acel Team Romania despre care se tot vorbeste in cadrul clasei 125 cmc, Robert ar fi precis vedeta ei. Ultima etapa a dat castig de cauza lui Simone Corsi, Marco Simoncelli si Casye Stoner. Titlurile au fost castigate de Mike di Meglio, Marco Simonceli si Valentino Rossi.
La slalomul urias masculin de la Soelden s-a consemnat o surpriza: nici un austriac pe podium. Dubla elvetiana bordata cu un american. Adica Daniel Albrecht, Didier Cuch si Ted Ligety.
Cine imi poate spune cum va juca Rapidul cu Otopeniul?

sâmbătă, 25 octombrie 2008

Sa(n)se zero

N-au fost chiar zero sansele oaspetilor, bistritenii intorcandu-se cu un punct de sub Poarta Schei. Trupa de langa Biserica Neagra multumindu-se din nou cu putin. Sase au fost golurile marcate de gazde si zero cele primite in cele cinci meciuri disputate vineri si sambata. Trei le-au dat urmasii Mesterului Manole, Kamara (ca sa spun asa), Doman si Iordache. Al. Piturca, Onofras si Torje au inscris fiecare pentru cate doua puncte. Au inlocuit nedecisul cu maximum.
La tenis finala avem doar la dublu feminin. Victor, (3-6; 0-6 cu Golubev) si Sorana (2-6; 2-6 cu Dementieva) n-au reusit sa iasa victoriosi din ultimele lor turnee de simplu ale anului. Cuplul romano-neozeelandez a trecut de cel iberic greu, cu 6-1, 3-6 si 10-4 si va intalni in finala pe cel exsovietic. In saptamana viitoare vom avea alte doua fete la turneul canadian din Quebec: Ioana Olaru si Edina Gallovits. Au (ne)sansa ca daca trec de turul intai sa joace intre ele. Ioana va juca cu o fata venita din calificari, iar Edina o va intalni pe favorita numarul cinci, bastinasa Alexandra Wozniak.
A debutat schiul. La Soelden, in Austria s-a disputat prima proba de schi alpin a sezonului. Austriaca Kathrin Zettel (22 de ani) si-a bucurat numerosii suporteri printro evolutie magnifica, mai ales in mansa doua a probei de slalom special. Prima mansa a revenit dublei castigatoare a Globului de Cristal, finlandeza Tanja Poutiainen (28 de ani), care s-a multumit cu a doua treapta a podiumului. La baza lui s-a asezat o alta tanara (23 de ani) austriaca, prefigurand parca un nou an de dominatie categorica a dansatorilor de vals: Andrea Fischbacher. Maine va fi proba masculina dupa care urmeaza o pauza pana spre sfarsitul lunii urmatoare. Din pacate, n-am reusit sa gasesc nici macar pe lista abandonurilor vreun nume romanesc, asa ca mai asteptam.
Robi Muresan a cazut in prima zi de calificari, pe ploaie, dupa numai doua tururi parcurse si nu a mai revenit pe pista in Spania. In a doua zi a avut o comportare mult mai buna pana cu sase minute inainte de finalul calificarilor, cand a disparut de pe pista si nu a mai aparut. Nu stiu ce s-a intamplat. La acea ora se afla pe un promitator loc 26, dar in ultimele patru tururi l-au mai depasit 6 sportivi. Primele linii sunt domminate de Gabor Talmacsi la 125, Marco Simoncelli la 250 si Casey Stoner la MotoGP, dar titlurile sunt deja adjudecate de Mike di Meglio, Marco Simoncelli, respectiv Valentino Rossi.

Palma de mahorca

Tutun. Normal ca nu se impaca cu sportul. Se spune ca cel care se poate lasa de fumat are un caracter puternic. Orice fiinta cu ratiune are un caracter puternic. Chestia este sa doreasca acest lucru. Numai cine nu doreste sa se lase de mahorca nu are un caracter puternic. S.a.m.d. Poate vreti sa-mi spuneti ca mahorca este un tutun de proasta calitate. Va inselati. Nu exista tutun de buna calitate. Din moment ce iti afecteaza sanatatea...
Bietul Popa. Tot plange ca ar dori ca macar o data in viata sa antreneze o echipa de calitate. Dupa cum stiti are cel mai prost procentaj de puncte realizate dintre toti antrenorii romani care antreneaza in Liga Realitatea sau care au antrenat in Divizia A in ultimii 20 de ani. Am spus romani ca sa nu trebuiasca sa-i iau in calcul pe meteoritii care s-au perindat pe la Tg. Jiu si Buzau. Cred ca ar fi fost singurul antrenor care nu ar fi decazut in ochii mei pentru ca ar fi devenit sluga latifundiarului. Bietul Dorinel (la Munteanu ma refer acum) a cazut victima propriului sau interes. Paradoxal Steaua este singurul club de pe prima scena care l-ar mai angaja ca antrenor. I-as sugera ca dupa ce il da Becali afara sa se roage de el sa-l lase la centrul de juniori. Cu ocazia asta si-ar spala si pacatele fata de fotbal. Chiar si cele de la Copenhaga. Dar oare ce parinte si-ar lasa copilul pe mana un ui om cu un asa caracter...? Pe Popa l-as propune la Rapid dupa ce pleaca Peseiro din lipsa de creitari. Poate asa va mai ajunge si echipa din Grant sa se plimbe primavara pe stadioanele batranului continent.
Dupa cum stiti Cartu l-a pocnit pe Hizo (curata lipsa de condescendenta) si Badea de trei ori pe Popa (asijderea). Badea ista chiar ca-i bun. Atunci sa vina el la Rapid. Hi, hi.
Nu mai tin minte cand doi tenismeni romani au jucat ultima oara semifinale in aceeasi saptamana. Uite ca azi se va intampla minunea. Victor Hanescu a trecut de rusul poposit ca invitat la St. Petersburg, Mihail Elgin, cu 6-1, 6-4 si-l va intalni in semifinale pe cazacul venit din calificari Andrei Golubev. In caz de victorie, ceea ce-i sta perfect la indemana, il va intalni in finala pe invingatorul dintre favoritii numarul unu si trei, britanicul Andy Murray respectiv spaniolul Fernando Verdasco.
Al doilea tenismen roman prezent intr-o semifinala este un reprezentant al lumii diafane, Sorana Carstea. Are meritul de a se fi calificat in semifinalele turneului de la Luxembourg atat la simplu cat si la dublu. La simplu Sorana a castigat surprinzator in fata favoritei numarul trei, slovaca Daniela Hantuchova cu 7-6(7-2), 6-2, si o va intalni in semifinale pe prima favorita, rusoaica Elena Dementieva. In cealalta semifinala se intalnesc daneza Caroline Wozniacki (a patra favorita) si chinezoaica Na Li (favorita numarul sase). Sa nu uitam ca si Sorana a pornit ca favorita numarul opt. La dublu Sorana, facand pereche cu neozeelandeza Marina Erakovic, favorite numarul patru, vor intalni in semifinala pe principalele favorite, cuplul spaniol Anabe Medina Garrigues - Virginia Ruano Pascual. Din cealalta jumatate a tabloului au venit perechile Vera Dusevina (Rusia) - Marlia Coruteva (Ucraina), numarul trei in acest turneu si cuplul bosniaco-francez Mervana Jugic Salkic - Aurelie Vedy.

joi, 23 octombrie 2008

De bani gata.

Rapidul e un club de bani gata. Sau gata de bani. Adica terminat. Copos nu mai exista, Taher nu mai exista, salarii enorme si neplatite. Conducere demisionara si... public fantastaic. Cele 16 puncte acumulate pana acum nu ajung nici macar pentru tur. Mai trebuiesc vreo 25 pentru a ne salva de la retrogradare.
Becali trebuie sa plateasca punctele acumulate in anii trecuti de pe la Cluj, Pitesti si Vaslui. Adica pe Dorinel Munteanu. Ca antrenor nu e rau. E aservit. Faptul ca este aservit Stelei i-ar ridica acesteia valoarea. Dar, Europei nu trebuie sa-i fie frica. Cat timp Becali se va baga la echipa pentru rezultate pe termen scurt (adica din aproape in aproape) n-are nici o sansa in afara granitelor. Din pacate, aici in Liga Realitatea, isi va face in continuare de cap. Se mai gasesc la noi si alti Dorinei sau Burebista pentru a rezolva situatii. Partea curata ar putea veni din partea DNA-ului. Dar ei sunt curati?
La Dinamo este vadita lipsa de forma, de conceptie de joc si de clasa. Se afla pe prima pozitie doar datorita conjucturii. Un inceput de tur cu un program relativ usor. A pierdut cele doua derbiuri jucate pana acum (Rapid si CFR) si a invins toate out-side-rele cu exceptia Pandurilor din prima etapa. Ca merite ar fi doar victoria de la Vaslui daca n-ar urla din toti rarunchii Porumboiu.
Uite de ce Urziceniul, cu un program usor, si Timisoara sunt "echipele momentului" (n-a c-am picat in platitudine). Daca n-ar fi fost penalizarea de 6 puncte... Poate ca dispare.
Pe terenurile de tenis doar victorii pentru romani in aceasta saptamana. La cele descrise deja se mai adauga victoria de la Luxembourg a Soranei in turul doi din fata italiencei Sara Errani (4-6, 6-2, 6-2), si o va intalni astazi, in sferturi, pe favorita numarul trei, slovaca Daniela Hantuchova. Tot astazi, dar in turul doi la St. Petersburg, Victor Hanescu va juca cu cazacul Cucuschin despre care v-am spus ca este venit din calificari si a produs surpriza primului tur scotandu-l din turneu pe favoritul nr. 5, croatul Marin Cilic.
P.S. Hanescu a castigat in doua seturi, ultimul la tie-brack. Simona a jucat astazi doar la dublu, invingand in turul doi gazdele de care va vorbeam intr-un articol anterior.

miercuri, 22 octombrie 2008

Fara sedila

Prins cu mita-n sac. Fara sedila.
Pe latifundiar il asteapta o toamna de foc. S-ar putea sa scape. Si eu as vrea sa scape dar cu conditia sa scape si fotbalul de el. Unii ar spune ca mita din sac (valiza, pardon) era pentru Trica si nu pentru albnegri. Altii mai creduli ar spune ca banii cu pricina erau destinati cumpararii de terenuri. Sa fie selectionerul unul dintre creduli? El asa a semnat. Concluzie: il are la mana rau; rau de tot. Probabil de aceea a plecat mai repede de la meci. Cum este sa fi fotbalist, sa ai sansa la un meci egal intr-un final de partida de Liga Campionilor si sa vezi ca omul care ar trebui sa moara odata cu echipa, care trebuie sa admita cu barbatie infrangerea si valoarea adversarului, fuge jignind in stanga si dreapta? In apararea lui ar pleda doar calitatea arbitrajului care, pentru cei ce se pricep o leaca, a fost constanta si persistenta in favoarea oaspetilor. Dar sa nu uitam ca a fost si invers. In anii trecuti.
As face o paralela intre golul lui Ricardo Fernandes (Rapid) din poarta mediesenilor cu cel inscris de Goian in poarta francezilor. In ambele cazuri jucatorii nu pot fi invinovatiti ca au inscris in mod intentionat cu mana, ceea ce conform cu regulamentele in vigoare, putem spune ca golurile sunt perfect valabile. Daca nu se acorda 11 m atunci cand nu joci intentionat mingea cu mana, de ce sa penalizezi un jucator care inscrie neintentionat cu mana?
Hanescu va avea ca adversar in turul doi pe Cucuschin (l-au rebotezat pe cazacul venit din calificari) care a reusit sa-l elimine pe Cilic in 36 de ghemuri. Sorana, favorita numarul opt la Luxembourg, a trecut la randul ei de rusnaca Iuliana Fedac si o va intalni in turul doi pe italianca Sara Erani, care a depasit-o pe colega Soranei de dublu, neozeelandeza Marina Erakovic (numai in Auckland nu s-a nascut asta). La dublu, in calitate de favorite numarul patru Sorana si Marina au pierdut un singur ghem in turul unu la cuplul Sarah Borwell (Marea Britanie), Courtney Nagle (State) si se vor intalni cu cuplul gazda Mandy Minella, Claudine Schaul.

luni, 20 octombrie 2008

Zigot (din gameti) simbiot

Pentru ca tot a trebuit sa se nasca a fost necesar sa existe. Si atunci cuprins de moftul starii pe loc respira gradual spre gandul de inaltare, de umflare spirituala, pompieristica (asa cum ii place unui om la care tin, dar care ma incurca, sa graiasca), astfel incat rezultatul nazuintelor sale sa deprime in loc sa imprime, sa buluceasca in loc sa uluiasca, sa raneasca in loc sa raneasca (pana reusesc sa-mi asez diacriticele, puneti, va rog, pe ultimul a un accent circumflex, mersi).
Poate sunt confuz, dar va las pe voi sa-mi spuneti despre ce personaj am scris mai sus.
Sa revenim la sport. Hanescu a reusit sa treaca in turul doi cu un sec 6-1, 6-2 in fata rusului Evgheni Corolev si urmeaza sa-l intalneasca, miercuri, cel mai probabil pe croatul Marin Cilic (favorit numarul 5). Daca nu, atunci pe cazacul Mihail Curuschin, venit din calificari.
Hai sa ne gandim un pic la echipele noastre din Liga Campionilor. Marti Lacatus trebuie sa demonstreze ca are valoare. Nici nu mai conteaza ce fac jucatorii in teren. Asta trebuie sa fie meciul lui Laca. Echipa pe care o face, tactica pe care o dezvolta, schimbarile de tactica functie de tactica adversarului si evolutia scorului, schimbarile de jucatori (cine si in ce moment e foarte important), totul, absolut totul trebuie sa poarte marca Marius Lacatus. Altfel se intoarce in mediocritate. Trebuie sa fie momentul lui, chiar daca dupa aceea latifundiarul i-l va confisca.
La Cluj Trombetta a demonstrat. Acum trebuie sa confirme si toata lumea spune ca e greu sa ajungi sus, dar si mai greu este sa nu te rostogolesti. Punct si de la capat. Tot cu Stancioiu. Tot cu Cadu. Tot cu Trica. Tot cu Kone.

duminică, 19 octombrie 2008

Masca de manevra

Cine este Pese. Intrebare fara semn de intrebare. Rapid face spectacol??... Afirmatie cu multe semne de intrebare. Sa lasam ofurile mele si sa trecem la ale noastre. Merita campionatul nostru sa fie urmarit? Este Liga Intai mai curata? Se niveleaza valorile in primul esalon al fotbalului romanesc? Creste calitatea arbitrajelor? Se marcheaza mai multe goluri? Terenurile sunt mai bune? Spectatorii sunt mai multi? Antrenorii sunt mai priceputi? La toate aceste intrebari sunt tentat sa raspund: "Din ce in ce mai mult!"
Liana Ungur, singura romanca prezenta in calificarile vreunui turneu WTA pentru saptamana viitoare (doua la numar: Luxembourg si Linz) a trecut doar un tur, asa ca o vom avea doar pe Sorana Carstea pe tablourile principale la simplu si la dublu (impreuna cu o neozeelandeza). La baieti si in aceasta saptamana il avem doar pe Hanescu. Spre deosebire de Madrid, la St. Petersburg este calificat direct pe tabloul principal si va intalni in primul tur gazda Corolev.
Rossi dovedeste ca este cel mai bun, iar Dovizioso roseste pentru prima oara pe podium la MotoGP. Hamilton ii ia fata lui Massa in cockpitul unui bolid. Duel franco-englez la Trafalgar, pardon la Madrid, in care a biruit Murray (mai corect spus i-a zambit multumitor lui Tiriac).
Turul Lombardiei a pus capat anului ciclist 2008. Ultimul invingator este marele favorit al cursei, Damiano Cunego.

vineri, 17 octombrie 2008

Pupaza di-ntai

Mi-e ciuda. Tare as fi vrut sa vad regalul de snooker dintre actualul mare maestru al tacului si viitorul mare campion mondial si cu voia Domnului si olimpic (daca o fi sa recunoasca CIO snookerul). A castigat Trump in partida decisiva, prefigurand parca ce am zis. Acum e Ding la masa cu un alt fost campion mondial, si gazda pe de-asupra, John Higgins. A pierdut si Ding. Se anunta semifinale interesante: Day - Carter, Trump - Higgins. Favoritul meu e Trump. De fapt v-ati dat seama.
Steaua si Dinamo invinse in aceeasi etapa. Ba mai mult: in aceeasi zi. Parca ar fi in Cupa UEFA de acum cativa ani. Beneficiare Otelul si CFR. Gresesc daca spun ca acarii din Gruia formeaza cel mai omogen si ridicat valoric lot de la noi? Toate acestea cu un antrenor de foarte buna calitate. Stau si ma intreb: oare nu italianul o fi stat in spatele titlului de campioana? Daca n-ar fi fost turul de foc din 2006 cu Dinamo, mai ca m-as da de partea clevetitorilor. Dar atunci parca nu s-au obtinut toate rezultatele pe teren. Parca un sumum de greseli de arbitraj, noncombaturi si alte elemente ajutatoare i-au dus pe canini spre cotetul din loja. A treia victorie a zilei, a doua in ordine cronologica au obtinut-o pseudobucurestenii din aeroportul capitalei. Unde? Unde altundeva decat la Steluta. Dupa drama din Ghencea, au coborat drapelul ros-albastru in berna si Buzau.
Abia astept sa inceapa schiul. Oare romancele noastre vor prinde anul acesta vreun podium la biatlon?

joi, 16 octombrie 2008

Teatru de tara

Fotbal
Va sunt dator cu rezultatele zilei de miercuri din Cupa Romaniei. Sunt convins ca oricum le stiti, dar hai sa le vorovim un pic.
Arges - Arges 2-1. Curtea s-a impus in fata elitei.
Lupeni - Urziceni 0-4. Marca inregistrata.
Dunarea - Gaz Metan 0-0 (2-4 parca). S-au dovedit imiscibile.
CFR Timisoara - Bistrita 1-4. Ajung doua echipe de acari (sper eu).
Constanta - Brasov 0-1. Greu, dar normal. Normal, dar greu.
FCM Bacau - Pandurii 0-1. Un meci inutil. Mai stii...

Rapid - Petrolul 3-2. Ce gol a dat Rapidul in minutul 81uuu...!?
Vaslui - Iasi se joaca de ziua mamei mele
Tenis
La Madrid Hanescu n-a facut fata favoritului cu numarul trei al turneului. Dupa doua seturi ajunse la tie-brack si in cadrul carora fiecare a obtinut o singura data ghemul pe serviciul adversarului, Victor s-a enervat ca nu a obtinut rebrack-ul in ghemul al patrulea al decisivului si a cedat fara lupta. Este posibil sa fie si accidentat.
Niculescu si Carstea au trecut in turul doi la Zurich in proba de dublu tot dupa trei seturi. L-au cedat pe primul. Astazi la simplu Azarenco (Bielorusia) i-a luat primul set la zero lui Monica si nu prea avem sperante pentru o calificare in turul trei. Mai tarziu Monica va juca alaturi de Sorana in proba de dublu. La simolu Monica a pierdut ambele seturi la zero. Pe terenul principal Flavia Pennetta se indreapta spre decisiv contra Jelenei Jankovici. Interesant pentru ca peste aproximativ o ora si jumatate Monica si Sorana vor avea ca adversare la dublu perechea Pennetta/Chirilenco. Pennetta a intrat in decisiv si cred ca este epuizata. Corect ar fi sa se reprogrameze jocul. Asa cum am prevazut partida de dublu a fetelor s-a reprogramat asa ca plusul de vigoare sperat devine minim. Totusi se pare ca romancele au reusit performanta sa piarda in prelungiri (un fel de tie-brack special pana la 10) cu 10-6. Cam ilogic.
Ding Jun-hui si Ronnie O'Sullivan au trecut in turul doi la Glasgow. Am vazut si un viitor multiplu campion mondial de snooker: Judd Trump. Seamana cu un liceean ce tocmai a fost prins cu temele nefacute spargand nuci in toaleta. Ce ar fi sa inceapa victoriile chiar din capitala Scotiei. La 19 ani. Ar fi ceva...!?

marți, 14 octombrie 2008

Rezultate

Fotbal
Cupa Romaniei

Sportul Studentesc - Steaua 2-0. Rezervele rezervelor nu au valoare.
Botosani - Buzau 4-3 (dupa lovituri de departajare). Ibidem
Rm. Valcea - Otopeni 0-1. Golul in min. 92.
U - CFR 13-14 (la inceputul celei de-a doua serii de lovituri de departajare).
Breaza - galati 1-2. Golul victoriei in min. 85.
Ploiesti - Craiova 1-3. Singurul meci normal
Tg. Mures - Dinamo 1-2. Golulk victoriei in min. 93.
CFR II - Timisoara 0-1. Golul in min. 92.
Tenis
ATP Madrid
Hanescu - Tursunov 4-6; 6-2, 6-3, Victor a cedat doar doua servicii.
WTA Zurich
Niculescu - Sacvetate 3-6, 6-3, 6-2, Monica a trecut si ea in turul doi
Handbal
Cupa Mondiala (Danemarca)
Romania - Norvegia 23-30 (11-17), Radu Voina cauta saptele cu schepsis.

Banca de salvare

Se pare ca o parte din criza bancara de sorginte americano-mondiala se rasfrange asupra fotbalului romanesc. Nu numai situatia de la Targu Jiu si Buzau unde pe bani putini s-au aciuat lustragii si hamali de pe meleaguri afro sub tricou de pandur sau microstelist. Nici banii fara numar investiti in Giulesti pe straini cu si fara valoare ca tentativa de pastisare a experimentului din depoul din Gruia. Ma gandesc in aceste clipe la situatia ingrata a unor jucatori gen, Lovin sau Danciulescu (sunt doar exemple, mai puteam scrie inca vreo 16 nume) aflati in barca cu rezerve.
Monica Niculescu nu numai ca s-a calificat pe tabloul principal al turneului de la Zurich, ci a obtinut si succesul in primul tur. Hanescu va juca astazi la Madrid. Spre deosebire de Monica el nu s-a inscris si la dublu.
A inceput al treilea turneu de puncte al competitiilor de snooker. La Glasgow. Doar patru sprtivi care nu sunt britanici. Doi chinezi, un australian si unul din Hong Konk. Deocamdata sunt jocuri din primul tur. Astazi de la 15,30 il veti putea urmari pe Ronnie O'Sullivan la Eurosport.

duminică, 12 octombrie 2008

Europenele de tenis de masa

Disputate la St. Petersburg, europenele de tenis de masa au adus Romaniei doar medalia de cupru de la echipe feminin. La simplu baieti cel mai bine s-a prezentat Adrian Crisan care a pierdut in saisprezecimi, iar la dublu baieti acelasi Adrian alaturi de Andrei Filimon au atins sferturile.
La feminin, Daniela Dodean si Elizabeta Samara au atins optimile la simplu si tot sferturile la dublu. Au mai servit Andrei Filimon (1/32), Lucian Filimon (1/64), Adriana Dodean (1/64), si Constantin Cioti (1/64) la masculin. La dublu C-tin cu Lucian au atins saisprezecimile. La simplu feminin, Iulia Necula (1/32), Ioana Ghemes (1/64) si Mariana Stoian (1/64) au reprezentat Romania. La dublu, Mariana cu o belgianca au ajuns in optimi, iar Iulia si Ioana s-au oprit cu un tur inainte.

Casca de piatra

Pastravul marinat din galeata manelistului a retusat o minge pe arhiprevizibila impleticeala a gainusei galice. Pentru a nu da curs eternului sah perpetuu ce sigileaza conceptia infatuatului, Go(l)ian al nostru isi aseaza la rever o pentapetala pentru frunza noastra de artar (pentru unii stejar). Atat. De aici incolo metehnele ne sufoca si ne pazim de mama focului, de parca n-am merita si noi putina miere, ci doar coliva.
O veste buna din inima Parangului, de pe versantul Lotrului, unde sase feti frumosi la sase momarlance vesele s-au opintit peste noua hotare si ne-am trezit in Superliga sahului romanesc. O sa stim sa cugetam asupra acestui prinos? Vedem la anul. Daca totul merge conform nazuintelor la anul in pieptul "ganditorilor" satmareni va fi mai multa emotie si pe pieptul acestora cel putin sclipiri de arama.
Monica Niculescu a atins penultimul act pe tabloul de dublu de la Moscova si probabil va rata calificarile de simplu de la Zurich unde ar trebui sa o intalneasca tocmai pe Sorana Carstea, colega ei de dublu la aceeasi competitie. Ba bine ca nu! Chiar la aceasta ora joaca. Monica a castigat primul set si este 3-3 in al doilea. Sa consemnam o surpriza?. La Madrid Hanescu a trecut in primul tur al calificarilor de favoritul Garcia Lopez 6-1, 7-6 (2) si de Benneteau 6-3, 6-4 si s-a calificat pe panoul principal. S-a terminat la Zurich. Monica a dispus in doua seturi siameze la patru.
Voi reveni cu vesti din tenis de masa.